- -30%
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Cabernet Franc
Szczep Cabernet Franc
Szczep cabernet franc to jedna z najstarszych odmian winorośli wyhodowana we Francji. Jest znana również pod takimi nazwami, jak bouchet, bouchy, beton oraz gros vifure. Najbardziej znane winnice cabernet franc są uprawiane w regionach Bordeaux oraz w Dolinie Loary. Jeszcze kilka lat temu w samej tylko Francji szczep cabernet franc był uprawiany na niemal 40 hektarach gruntu.
Oprócz Francji winorośl trafiła do Włoch, gdzie uprawiany jest Friuli oraz Trydencie-Górnej Adydze. Można ją spotkać także na Węgrzech, w Niemczech i Hiszpanii, w Rumunii oraz na Bałkanach. Poza Europą odmiana jest uprawiana w Chile, Argentynie i Kalifornii. Stanowi również niewielki odsetek winnic w RPA.
Co warto wiedzieć o dojrzewaniu cabernet franc?
Odmiana winorośli cabernet franc najlepiej rośnie na surowym, kamienistym i piaszczystym podłożu, gdzie daje cięższe wina o pełniejszym ciele. Dobrze adaptuje się jednak do wielu różnych warunków klimatycznych Warto zaznaczyć, że szczep określa się jako „highly-yield sensitive” co oznacza, że jest on silnie podatny na gęstość rosnących w winnicy sadzonek. Im jest ich więcej, tym silniej wyczuwalne będą nuty zielone.
Dojrzewa wcześnie i często jest uprawiana razem z cabernet sauvignon oraz merlot na wypadek, gdyby zbiory tych ostatnich okazały się niewystarczające. Z tego względu przez niektórych winiarzy określana jest jako polisa ubezpieczeniowa. Małe, okrągłe jagody mają cienką skórę, dlatego zawartość garbników w owocach tej odmiany nie jest szczególnie duża.
Ze szczepu cabernet franc tłoczy się wina lekkie, o delikatnej strukturze. Są one aromatyczne, ale ze względu na niski poziom tanin gatunek jest często uzupełniany w ramach kupażowania. Dobrze sprawdzą się w przypadku osób, które lubią lekkie, „liściaste i zielone” wina o orzeźwiającym aromacie. Choć mniej rozpoznawalny niż cabernet sauvignon, cabernet franc wnosi do wina ziołowe aromaty, jest bardziej delikatny i aksamitny.
Jako ciekawostkę warto wskazać, że to właśnie z cabernet franc wyewoluowały najbardziej znane szczepy na świecie – cabernet sauvignon oraz merlot, a także nieco mniej znane camenere oraz incrocio terzi no. 1. Oprócz wina czerwonego i białego z tego szczepu wytwarza się również dobrze znane wina różowe, cabernet d’anjou.
W Kanadzie ze szczepu Cabernet franc produkuje się wino lodowe (icewine). W tym celu winiarz wyczekuje, aż przyjdą pierwsze przymrozki, a niskie temperatury zwiększą ubytek wody z gron, co pociąga za sobą zatężenie poziomu cukru w owocach. Wina lodowe cieszą się szczególnie dużym uznaniem, ponieważ wymagają nie tylko odpowiedniej kombinacji warunków atmosferycznych, ale też praktyki i doświadczenia w sztuce winifikacji. Nie należy dopuścić, aby na wstępnym procesie miażdżenia owoce zaczęły rozmarzać. Przekłada się to na odpowiednio wyższą cenę. Za butelkę wina lodowego trzeba zapłacić często kilkaset złotych i więcej.
Z czym łączyć wina ze szczepu cabernet franc?
Pomimo lekkości w winach z udziałem cabernet franc mogą pojawiać się bardzo złożone aromaty. Luksusowy Opus One kusi nutami jeżyn, płatkami róż, aromatem espresso i czekolady. Z kolei Laporte Le Bouquet przyciąga aromatem świeżych, czerwonych owoców – truskawek, wiśni i czerwonych porzeczek. Szczep oferuje również nuty papryki i pieprzu.
Ciekawym połączeniem są kupaże szczepów cabernet franc i merlot. Pierwszy wnosi w bukiet delikatną głębię i przyprawy, drugi zaś złożone ciało, miękkość i owocowe sensacje.
Młode wina, jeśli zostaną dobrze schłodzone, stanowią idealny dodatek do posiłku podczas upalnych, letnich dni. Starsze roczniki, które zdążyły już dojrzeć wyróżniają się wyższą kwasowością oraz delikatnymi, „kruchymi” taninami. Dlatego lepiej uzupełnią posiłki tłustsze, np. świąteczne uczty.
Najdroższe wina ze szczepu cabernet franc
Choć cabernet franc jest odmianą mniej popularną niż sauvignon, nie należy mylić ją z tanią. Jako przykład wina prestiżowego, idealnego na wyjątkowy prezent można podać wspomniane już Opus One autorstwa legendarnego winiarza pochodzącego z Kalifornii – Davida Mondavi. Wyprodukowane w słynnej apelacji AVA Oakville. Cena butelki sięga kilku tysięcy złotych.
Jest 9 produktów.