
- Nowy





- -30%
 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)







- -30%










- -35%

- -10%
Historia winiarska sięga w Chile już XVI wieku. Wiodącą odmianą winorośli od tamtych czasów była Pais, którą chilijscy winiarze uprawiają do dziś w znacznych ilościach, głównie na potrzeby własne i jako surowiec do destylatów. Początkowo wino w Chile produkowane było wyłącznie na rynek wewnętrzny, a znakomita większość trunków przeznaczana była na cele liturgiczne. Od połowy lat 80 chilijskie winiarstwo gwałtownie się rozwija, inwestując w przemysł winiarski, zakładając nowe winnice i wypływając na rynki międzynarodowe. Zaskakująco szybko Chile znalazło się w pierwszej dziesiątce światowych producentów win, śmiało konkurując z Włochami czy Francją. Pomimo znacznie krótszej historii winiarskiej niż Włochy lub Francja, Chile zawsze odznaczało się śmiałością w eksperymentowaniu i sięganiu po nowości. Prawdopodobnie właśnie dzięki temu chilijskie wina zyskują coraz większe grono miłośników.
Pod względem kategoryzacji Chile wciąż się rozwija – krajowi winiarze wciąż dzielą powierzchnię Chile na poszczególne strefy winiarskie i regiony, doprecyzowują ich charaktery i starają się dopasować najlepsze dla nich odmiany winorośli. Praca nad kategoryzacją upraw i regionów dała zaskakująco pozytywne efekty, między innymi odkrycie ikony chilijskiego winiarstwa – szczepu Carmenere oraz poprawne rozpoznanie błędnie oznaczonych wcześniej odmian. Dziś Chile pod względem ilości produkowanych win plasuje się na 6 miejscu na świecie i 2 w Ameryce Południowej.
Chile ciągnie się z północy na południe na długości 4,3 tysięcy kilometrów, dość szerokim pasem między oceanem, a górami. To strategiczne dla uprawy winorośli położenie ma decydujący wpływ na położenie winnic i ostateczny charakter win chilijskich. Kraj jest zróżnicowany pod względem klimatycznym, jednak jego najlepsza część, w której panują wręcz wymarzone warunki pod uprawę winogron znajduje się w środkowej części. Trwający od września do marca sezon wegetacyjny jest słoneczny i bezdeszczowy, a bliskość sześciotysięcznych szczytów Andów oraz oceanu łagodzi upały. W takim klimacie owoce niezawodnie dojrzewają, a szkodniki omijają je szerokim łukiem. Takie położenie kraju sprawiło, że do Chile nigdy nie dotarła filoksera, rujnująca uprawy winorośli na całym świecie.
Na północy kraju panuje klimat subtropikalny – to tutaj znajduje się najbardziej sucha pustynia świata – Atakama. Południe natomiast jest dość chłodno, ze względu na bliskość bieguna południowego. Pomimo tych różnic, w większości regionów winiarskich panuje klimat tzw. „śródziemnomorski”, na który składają się suche powietrze, wilgotna bryza z nad Oceanu i niskie opady deszczu. Te ostatnie rekompensuje woda spływająca z andyjskich lodowców i wierzchołków gór. Stabilne warunki klimatyczne sprawiają, że praktycznie nie istnieją różnice w rocznikach win, a to uznawane jest w świecie winiarskim za bardzo duży atut.
W Chile mieszczą się dwa najważniejsze regiony winiarskie, które dzielą się na mniejsze obszary. Są to głównie doliny leżące między wysokimi szczytami Andów. Region Aconcagua leżący na północ od Santiago to zagłębie wina białego. W tej strefie powstają najlepsze wina białe w Chile – Chardonnay, Sauvignon Blanc oraz znakomite Pinot Noir. Tamtejsze Doliny, m.in. Aconcagua, San Antonio i Casablanca, w których panuje chłodniejszy klimat sprzyjają tworzeniu win eleganckich i oddawaniu w nich klasycznych aromatów i smaków szczepów, z których powstają. Region Central Valley to najbardziej znany i największy region winiarski kraju, skupiony na produkcji wina czerwonego. Ciepły klimat i wysokie temperatury pozwalają czerwonym winoroślom doskonale się rozwijać. Dolina Rapel słynie z najlepszych win szczepu Carmenere, Doliny Maipo, Curico, Cachapoal i Maule zdominowane są uprawami szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Charakterystyczną cechą chilijskich winnic jest ich duży rozmiar. Winnice o powierzchni 500 hektarów upraw uważane są za małe, a mniejsze są niezwykle rzadko spotykane. Uznawane w Chile za „prawdziwe” winnice rozpoczynają się od 1 tysiąca hektarów powierzchni w wzwyż.
Winiarstwo chilijskie zdominowane jest przez najpopularniejsze, międzynarodowe szczepy, zwłaszcza czerwone. Najsłynniejszym, lokalnym szczepem jest Carmenere, które w swojej ojczyźnie Bordeaux zostało praktycznie całkowicie zapomniane. Co najciekawsze, jeszcze do lat 90. XX wieku Carmenere mylone było tam z Merlotem. Na szczęście przeprowadzone wtedy badania, w których czynny udział brał nasz rodak, profesor Pszczółkowski z Katolickiego Uniwersytetu w Santiago, pozwoliły raz na zawsze rozróżnić te dwa szczepy. Wśród szczepów czerwonych dominują Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec i Syrah.
Wina białe są nieco zapomniane, chociaż w ostatnich latach chilijscy winiarze coraz chętniej poddają się wyzwaniu jakim jest wyprodukowanie w Chile wina z białej odmiany. Z białych winogron najczęściej spotykane są tam uprawy Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Znamienita większość produktów chilijskich to wina odmianowe, proste, o dobrej jakości i w przystępnej cenie. To wszystko składa się na coraz większą popularność win z Chile na arenie międzynarodowej.
Jest 25 produktów.