Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Kontynuując korzystanie z tej witryny, zgadzasz się na Warunki i Zasady korzystania z plików cookie.

×

Wiedza o winie

Wicemistrz i wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów. Wieloletni członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (w latach 2011-2015 członek Zarządu) i sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów..
Selekcja Sommeliera to nowatorski, pop up’owy koncept firmy Wine Direct, który oprócz wyjątkowych win, zgromadził przede wszystkim pięć różnych osobowości. Bez wątpienia jest to wielka piątka wśród polskich sommelierów. Wybrane przez nich wina to fenomenalny algorytm kompetencji, temperamentów i doświadczenia. Zapraszamy Was do winiarskiej galerii pop up’u – selekcji najlepszych win z metryką od polskich sommelierów.
Sezon szparagowy jest wyjątkowo krótki, więc kiedy tylko te wspaniałe warzywa pojawiają się w sklepach i na straganach warto jeść ich jak najwięcej. Z jednej strony za ich wspaniałością przemawia sam fakt, jak krótko są dostępne, przede wszystkim jednak szparagi rozkochują w sobie za sprawą delikatnego smaku i chrupkiej konsystencji. Nic tak dobrze nie smakuje jak szparagi zjedzone wiosną i wczesnym latem w ogródku!
Lato już za pasem, a więc czas najwyższy porządnie się do niego przygotować – koc piknikowy, krem z filtrem, okulary przeciwsłoneczne i… 3 proste w przygotowaniu przepisy na wyśmienite koktajle z winem musującym! Teraz już niczego nie będzie Wam brakować, żeby w przyjemny i relaksujący sposób spędzić nadchodzące wakacje.
Jeśli jesteście już znudzeni klasycznymi, grillowanymi potrawami, a Wasze kubki smakowe domagają się nowych doznań, warto w tę majówkę przygotować coś, co je zaskoczy. Oczywiście możecie sięgnąć po tak zaskakujące i intrygujące potrawy, jak grillowany arbuz, ale jeśli jesteście dopiero na początku kulinarnej drogi warto zacząć od ciekawych, ale wciąż klasycznych rozwiązań.
Wśród ogromnej wręcz ilości wielkanocnych przepisów istnieje kilka takich, które po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole. Między innymi jest to żurek, jajka z majonezem, baba wielkanocna i oczywiście biała kiełbasa. Sama kiełbasa wydaje się być dość „pospolitym” składnikiem i niewiele osób jest nią zainteresowanych, gdy na stole pojawiają się jajka z najróżniejszymi nadzieniami, pieczone szynki, pasztety i mazurki. Nic w tym dobrego, ponieważ biała kiełbasa to smaczny i tradycyjny...
Każdego roku 9 lutego odbywa się jedno z najsmaczniejszych świąt w roku – Międzynarodowy Dzień Pizzy! Jest to dzień, w którym restauracje i pizzerie pierw prześcigają się w ofertach najbardziej intrygujących dodatków i kształtów włoskiego przysmaku, a następnie starają się nadążyć za przyjmowaniem i realizowaniem zamówień. Legenda głosi bowiem, że nie sposób zliczyć wszystkich miłośników pizzy, jest ich tak wielu.
Po świecie chodzą dwa typy osób – te, które na 7 dni przed Wigilią są już całkowicie przygotowane do nadchodzących Świąt oraz te, które dopiero rozpoczynają przygotowania śpiesząc się i gorączkując. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, gdy tylko zapoznasz się z przepisem na puszysty sernik z białym winem zapragniesz mieć go na swoim wigilijnym stole!
Święta Bożego Narodzenia to czas prawdziwych smakołyków – czerwony barszcz z uszkami, pierogi z najróżniejszym nadzieniem, ryby w finezyjnych odsłonach i oczywiście pieczone mięsa oraz pasztety. Jeśli tradycją w Waszym domu jest upieczenie pasztetu na pierwszy lub drugi dzień Świąt, by podać go gościom zjeżdżającym na świąteczny obiad, skuście się w tym roku na małą innowację.
To włoskie, lokalne danie w krótkim czasie podbiło serca miłośników smacznej kuchni na całym świecie. Nic w tym dziwnego, skoro risotto to potrawa, którą każdy może skomponować według własnych upodobań. Wersji na gotowany ryż z dodatkami jest naprawdę wiele – z warzywami, mięsem, sosem lub wszystkimi dodatkami razem. To, jak będzie się komponować nasze risotto zależy tylko i wyłącznie od nas, naszej kreatywności i upodobań smakowych.
Być może nazwa potrawy „Dolma” brzmi dość egzotycznie i enigmatycznie, tak naprawdę jednak nie jest to danie, do którego składników trzeba poszukiwać w specjalistycznych sklepach, a przygotowanie go samodzielnie w domu wymaga ogromnych umiejętności kulinarnych. Dolma to nic innego jak ormiański odpowiednich polskich Gołąbków, tyle że – w liściach winogron. Liście winogron to jedyny „niecodzienny” składnik, którego w polskiej kuchni na próżno szukać i który może wprawić w zdziwienie. Ale jak...
Nastał w końcu ten dzień, dokładnie trzeci czwartek listopada, kiedy pierwsze wino z rocznika 2020, czyli Beaujolais Nouveau zostało udostępnione na rynku. Setki tysięcy francuskich, i nie tylko, miłośników Młodego Wina mogą rozkoszować się jego unikalnym smakiem i aromatem. Pytanie jednak brzmi, w jaki sposób je serwować, z czym łączyć i w jakiej kompozycji będzie smakować najlepiej?
Amerykański fast food jest nam znany od kilkudziesięciu lat, lecz jego najlepsza wersja pojawiła się w polskiej gastronomii dość niedawno. Jeszcze kilka lat temu jedyne, co mogliśmy z kuchni „amerykańskiej” skosztować to hamburgery składające się z płaskiej bułki i równie płaskiego mięsnego kotleta, którym bardzo daleko do prawdziwych, amerykańskich potraw.
Fakt, że hiszpańskie tapas najlepiej smakują w maleńkiej knajpie, skrytej w bocznej uliczce, gdzieś w środku Madrytu czy Barcelony, jest bezsprzeczny. Jednak przygotowanie równie smacznych tapasów we własnym domu nie jest niewykonalne, ba nie jest nawet trudne! Wystarczy kilka prostych składników kuchni hiszpańskiej, ładna kompozycja, dobre hiszpańskie wino i kolacja gotowa.
Gruzińska kuchnia w ostatnich latach podbija serca smakoszy z całego świata. Nic w tym dziwnego, ponieważ kaukaskie potrawy są po prostu przepyszne, oparte na oryginalnych przyprawach, wysokiej jakości mięsie i świeżych ziołach. Któż mógłby się nie zakochać w połączeniu takich smaków?
Jeśli planujesz zorganizować w tym roku imprezę Halloweenową lub się na taką wybierasz, nie zapomnij, by przygotować z tej okazji odpowiednich koktajli! Drinki dedykowane Halloween wprowadzą gości w błogi nastrój dzięki zawartości alkoholu i rozbawią kreatywnością w doborze składników.
Kuchnia australijska to prawdziwa kuchnia Fusion! Połączenie mnogości wpływów kulinarnych z najróżniejszych zakątków świata pozwoliło rozwinąć w Australii prawdziwe szaleństwo smaków, aromatów, tekstur i kolorów. Jednak australijskie potrawy zawdzięczają swoją wyjątkowość nie tylko wariacji smakowej, ale także lub przede wszystkim wysokiej jakości produktów spożywczych. Bo w Australii nic nie robi się na pół gwizdka, wszystko podawane jest konsumentom w najlepszej, możliwej do osiągnięcia...
Aby stek był naprawdę wyśmienity, musi spełnić kilka warunków. Po pierwsze, mięso musi być najwyższej jakości, pochodzić od zwierzęcia odpowiedniej rasy, które było równie odpowiednio karmione. Nieodpowiednia hodowla bydła może skutkować twardym lub żylastym mięsem, z którego nawet najlepszy kucharz nie przygotuje satysfakcjonującego posiłku.
Paella to jedno z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych i dzięki temu najbardziej znanych hiszpańskich dań. Jest to potrawa, która zasmakuje każdemu, ponieważ dodatki mięsne i rybne można w niej dowolnie łączyć i zmieniać. Zapraszamy na zapoznanie się z naszą ulubioną wersją Paelli - z kurczakiem i owocami morza.