
- Nowy
- -5%

- Nowy
- -5%

- Nowy
- -5%

- Nowy
- -5%

- Nowy

- Nowy

- Nowy
- -5%

- Nowy

- Nowy

- Nowy










- -5%






W naszym sklepie znajdziesz bogaty wybór win pochodzących z renomowanych polskich winnic cieszących się długą tradycją i dobrą reputacją. Oferujemy zarówno wina białe, jak i czerwone, które zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wybrednego degustatora. Odkryj wina pochodzące ze Srebrnej Winnic oraz od innych producentów posiadających wieloletnie doświadczenie w sztuce winiarskiej.
Choć produkcja wina bywa zwykle kojarzona z takimi krajami, jak Francja, Hiszpania czy Niemcy, wina polskie mają już ponad 1000 lat tradycji, która zaczęła się w okolicach Krakowa. Pierwsze winnice rosły na wzgórzu wawelskim, a grona były hodowane do celów liturgicznych. Szczególnie w tym zakresie zasłużył się zakon Benedyktynów z siedzibą w Tyńcu oraz zakon Norbertanek. To jednak Benedyktyni uprawiali winorośl nieprzerwanie przez blisko 700 lat. Sadzonki winorośli sprowadzano głównie z terytorium lub za pośrednictwem Czech i Moraw.
Winnice pojawiły się też w XII w. w okolicach Zielonej Góry, gdzie zostały sprowadzone przez osadników flandryjskich (obecne to terytorium Belgii, Francji i Niderlandów). Istotne działania w kierunku rozpowszechnienia się sztuki winiarskiej w Polsce poczyniła władza świecka. Między innymi to właśnie Henryk Brodaty zezwolił na osiedlanie się w Polsce Franków, przedstawicieli jednego z plemion germańskich którzy posiadali bogatą wiedzę i doświadczenie z zakresu uprawy winorośli. Polskie wina były też produkowane na południu kraju.
Pierwszy kryzys winiarstwa w Polsce przypadł na przełom XV i XVI w. Wiele miast, gdzie produkcja i konsumpcja wina były największe, podupadło w związku z wojnami. Wzrosło znaczenie innego rodzaju alkoholu, zwłaszcza wódki i piwa, wino zaś zaczęto sprowadzać szlakami handlowymi z innych krajów.
W połowie XIX w. Polskę nawiedziła epidemia filoksery winiec. To jeden z najgroźniejszych dla upraw winnych pasożytów. W efekcie wiele winnic, które zaczęły się odradzać w czasach nowożytnych, znów podupadło. Wkrótce potem przyszła I wojna światowa.
Pierwsza większa próba wskrzeszenia polskiej sztuki winiarskiej miała miejsce po 1918 r. Wina polskie były wówczas uprawiane na kilkuset hektarach powierzchni, głównie na obszarze zachodniej Wielkopolski i w okolicach Warki oraz obszarach, które obecnie należą do Ukrainy. Wśród dominujących szczepów warto wymienić odmiany traminer, riesling, pinot noir i pinot blanc czy muscal ottonel. Niestety plany pokrzyżowała druga wojna światowa, a po niej wyjątkowo mroźna zima na przełomie lat 1956 i 1957, w wyniku której zniszczeniu uległo większość plantacji w całej Europie.
Obecnie, w czasach pokoju i stabilizacji geopolitycznej, polskie tradycje winiarskie są z powodzeniem kontynuowane, a wina polskie co raz częściej nie są jedynie urozmaiceniem na rodzinnym stole i lokalną ciekawostką, ale cieszą się uznaniem na całym świecie.
Polskie wina produkowane są aktualnie w sześciu regionach:
Wśród znanych producentów wina można wymienić chociażby Srebrną Górę, Winnicę Lorek czy Winnicę Jura w Małopolsce. Do innych rozpoznawalnych marek zalicza się Winnicę Płochockich, Winnicę Samorządową w Łazie, no i oczywiście Winnicę Turnau – najbardziej znaną w całej Polsce, choć położoną na obszarze uznawanym za mniej predestynowany do uprawy winorośli.
Łącznie w Polsce działa kilkaset niewielkich winnic. Wyodrębnić też można wiele szlaków, wzdłuż których organizowana jest enoturystyka, jak Małopolski Szlak Winny czy Karpacki Szlak Winny czy Jasielski Szlak Winny.
Warto wskazać, że niektórzy z polskich winiarzu usiłują uprawiać winorośl w sposób ekologiczny, ograniczając interwencje przy użyciu środków chemicznych do niezbędnego minimum. Biodynamiczną techniką produkcji wyróżnia się m.in. Winnica Wieliczka.
Czasy pandemii zmusiły producentów wina, aby nieco zmienić model działania. Poza tradycyjną sprzedażą produkowanych alkoholi do sieci sklepów lub lokali gastronomicznych rozpowszechniła się turystyka winna. Wiele z winnic oferuje pokoje gościnne, a także zwiedzanie winnicy połączone z degustacją win lokalnych. Takie pokazy cieszą się rosnącą popularnością wśród coraz bardziej świadomych konsumentów.
Dla osób zainteresowanych rozwojem sztuki winiarskiej atrakcyjnymi wydarzeniami są liczne święta wina podczas których, oprócz zabaw i rozrywki, można porównać ze sobą dorobki różnych winnic polskich. Do najbardziej znanych festiwali zalicza się m.in. Winiarze i Przyjaciele, Żar Wino, Dni Otwartych Piwnic, Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle czy Święto Wina w Janowcu.
Polskie winiarstwo rozwija się w najlepsze, oferując odbiorcom coraz szerszy wybór trunków, zarówno białych, jak i czerwonych o zróżnicowanej zawartości alkoholu. Polecamy skosztowanie takich win, jak:
Polskie wina można ulokować w tym samym segmencie cenowym co wina zagraniczne. Zwykle za butelkę o pojemności 750 mililitrów trzeba zapłacić między 70 a 100 zł. Rodzime produkcje obejmują zarówno wina odmianowe, jak np. Srebrna Góra Gewürtztraminner (powstałe w 100% ze szczepu Gewürtztraminner), jak i kupaże, tzw,. cuvee. Przykładowe kupaże to np. Srebrne Cuvee Rouge (wyprodukowane z odmian Regent, Rondo, Acolon i Cabernet Cortis) czy Srebrna Góra Cuvee Blanc de Blancs (powstałe ze szczepów Seyval Blanc, Johanniter, Hibernal i Solaris.
Jest 26 produktów.