

- Nowy





 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)


 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)





 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)




+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Chardonnay to najbardziej znany i najczęściej uprawiany biały szczep na świecie, wykorzystywany do produkcji win spokojnych i musujących.
Odmiana ta z łatwością dostosowuje się do różnych klimatów i gleb dlatego jest uprawiana w wielu różnych rejonach na całym świecie. Najlepiej ze wszystkich białych odmian nadaje się do leżakowania w beczce. Mimo to doskonałe jest zarówno świeże, młode wino jak i to starzone.
Pierwsza wzmianka literacka o odmianie pochodzi z XVII wieku. Tradycyjnie uznaje się, że szczep pochodzi z Francji, a dokładniej z Burgundii z okolic Chablis, a swoją nazwę przejął po miejscowości Chardonnay. Nieco inną teorię ukazują przeprowadzone w 1998 roku badania na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, które ujawniły, że Chardonnay jest naturalną krzyżówką szczepu Pinot Gris i praktycznie nieuprawianego już szczepu Gouais Blanc, który pochodzi ze środkowej Europy.
Najwięcej upraw szczepu we Francji znajduje się w Burgundii i Szampanii. W Burgundii wina wytwarzane z Chardonnay pochodzą między innymi z apelacji Chablis, Meursault i Puligny-Montrachet. W Szampanii szczep ten jest jednym z trzech, które łączą się w procesie produkcji słynnych szampanów. W regionie Côtes des Blancs wytwarzane są także szampany w 100% ze szczepu Chardonnay, mimo że nie jest to popularna opcja. We Francji rzadko poddaje się wina Chardonnay leżakowaniu w beczkach.
Chardonnay przywędrowało do Australii w połowie XIX wieku. Rozpowszechniło się i zaczęło być chętnie uprawiane zarówno w Australii jak i Zelandii wiek później. Dzięki wyższym temperaturom tych krajów rozwija aromaty owoców tropikalnych. Często wina z tych krajów starzone są w beczkach, dzięki czemu są nieco cięższe.
Najwięcej winnic obsadzonych Chardonnay znajduje się w Kalifornii i jest to zarówno miejsce największego obszaru winnic tej odmiany na świecie, ale uprawia się je także w Oregonie i Waszyngtonie. Na początku swojej kariery w U.S.A. tworzone były z niego wina ciężkie, maślane, oczywiście starzone w beczkach na francuską modłę. Dopiero po latach, gdy konsumentom znudziły się już „mocne Chardonnay” amerykańscy winiarze zaczęli produkcję wina w rześkim, owocowym i lekkim stylu.
Niewielkie uprawy odmiany znajdują się również w Hiszpanii, we Włoszech, Chile, RPA, Argentynie, Mołdawii i na Węgrzech.
W zależności od miejsca upraw szczep ten oddaje niezwykle zróżnicowane wina, od lekkich po ciężkie i dojrzałe. Dzięki dużej zawartości cukru wina dochodzą nawet do 14-15% zawartości alkoholu, a w Austrii produkuje się z niego nawet wina likierowe.Chardonnay z chłodniejszych klimatów zdominowane jest aromatami jabłek i cytryn, jest kwaskowate i świeże. Wina z cieplejszych rejonów są bardziej oleiste i cięższe i zyskują aromaty melona, gruszki, mango, owoców tropikalnych. Podczas beczkowania dochodzą nuty maślane, grzybowe, toffi a nawet kremu brulee.
Świeże, niestarzone Chardonnay najlepiej łączyć z owocami morza, skorupiakami, rybami i przegrzebkami. Starzone natomiast i cięższe butelki Chardonnay skomponują się z białym mięsem, indykiem, kurczakiem a nawet gotowaną metodą sous vide jagnięciną.
Jest 43 produktów.