
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Najpiękniejszy prezent
Butelka wina prezentuje się nadzwyczaj elegancko i gustownie. Smukły kształt, dedykowany winom musującym został dodatkowo ozdobiony tłoczeniem na całej powierzchni szkła w kształcie szykownych rombów. Brązowawy kolor szkła doskonale komponuje się kolorystycznie z wyszukanym kapturem obleczonym na szyjce w deseń o brązowych i złotych rombach. Kaptur zakończony jest czarną szarfą ze złotą nazwą producenta. Dół butelki zdobi prostokątna etykieta o złotym tle, na której widnieje nazwa wina.
Butelka dodatkowo chowana jest w eleganckim prostokątnym pudełku, komponującym się stylem i kolorystyką. Pudełko o tle w złoto-brązowe romby udekorowane zostało na froncie złotą tabliczką z nazwą trunku. Wytworny charakter i styl wina czyni go doskonałym prezentem dla wyjątkowej osoby w roli podziękowania lub gratulacji, a także dla Młodej Pary z okazji ślubu.
Producent obeznany w winiarskim świecie
Marka Pere Ventura jest wynikiem niezwykle długiej i bogatej tradycji winiarskiej rodziny Vendrell, która od 1845 roku para się uprawą winorośli, a od początku XX wieku także produkcją hiszpańskiego wina musującego. Jej znamienity członek, Pere Ventura Vendrell, założył winiarnię w roku 1992, by tworzyć w niej niezwykłe i niepowtarzalne trunki. Dzięki doskonałej znajomości branży dziś marka uznawana jest za jedną z najbardziej prestiżowych nie tylko w Hiszpanii, lecz także na świecie. Poza Cavą, produkuje również wina spokojne – eleganckie i nowoczesne.
Butikowa produkcja
Wino to produkowane jest w bardzo limitowanych seriach z owoców starych winorośli odmiany Xarello oraz Chardonnay, uprawianych w winnicach El Serral oraz L’Oreneta, położonych w środkowej części Penedes około 220 metrów n.p.m. Wszystkie winorośle w tych winnicach uprawiane są wyłącznie ekologicznymi metodami, ustanowionymi przez Katalońską Radę ds. Produkcji Ekologicznej. Winorośle przechodzą surowe przycinanie, by w kontrolowany sposób utrzymać niskie plony, co pomaga w większej koncentracji cukrów, związków smakowych i poziomu kwasowości w owocach. Zbiory i selekcja winogron odbywają się wyłącznie ręcznie.
Dwie winifikacje jedno wino
Każda z odmian wchodzących w skład trunku poddawana jest oddzielnej winifikacji. Całe kiście winogron są prasowane, a następnie pozostawiane na 24 do 48 godzin, by moszcz winny osiadł. Fermentacja przechodzi z użyciem rodzimych drożdży w kontrolowanej temperaturze 15⁰C. Po zakończeniu winifikacji wina są mieszane razem, stabilizowane i filtrowane. Druga fermentacja oraz dojrzewanie na osadzie odbywa się w butelkach zgodnie z metodą tradycyjną. Wino leżakuje przez co najmniej 43 miesiące.
Musujące, białe, wytrawne, o aromacie marmolady pomarańczowej i kwiatów
Wino jest kupażem odmian Xarello (60%) oraz Chardonnay (40%). Ma słomkową barwę ze złotymi połyskującymi refleksami. Wypełnione drobnymi, małymi koralikami powietrza, które unosząc się w górę tworzą subtelną pianę na powierzchni. Bukiet jest zaskakująco intensywny z wyrazistymi aromatami żółtych kwiatów, marmolady pomarańczowej, cytryny i świeżych ziół, takich jak koper włoski z nutą anyżku. Na podniebieniu kremowa konsystencja o maślanych nutach toffi i broszki z delikatnie goryczkowym migdałowym posmakiem. Niezwykle eleganckie i urzekające, o doskonałej integracji orzeźwiającej kwasowości i alkoholu.
Wyrafinowany trunek na wyrafinowaną kolację
Doskonałe wino do serwowania podczas wyjątkowych i niepowtarzalnych okoliczności. Najlepiej skomponuje się z ostrygami, homarem lub rakiem. Równie dobrze posmakuje z białymi rybami, grillowanymi lub podawanymi w lekkim sosie, a także z drobiem w egzotycznych przyprawach. Serwować schłodzone do temperatury 7-9⁰C.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!