+ 48 696 088 990 | pon-pt 8:30-16:30 | MEGA OKAZJE - WINA DO -50% - SPRAWDŹ!
+ 48 696 088 990 | pon-pt 8:30-16:30 | MEGA OKAZJE - WINA DO -50% - SPRAWDŹ!
RETSINA YELLOW LABEL 0,75L
najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,93 zł
Wytrawne, kultowe greckie wino aromatyzowane o jasnożółtej barwie, wyrabiane z dodatkiem żywicy sosny alpejskiej. Aromaty żywicy i owoców cytrusowych, moreli i porzeczek. Lekki, elegancki i przyjemny smak. W ustach dominują tony żywiczne, w dobrze zbalansowanym, aksamitnym ciele przechodzącym w słodki finisz.
Retsina wino prosto z Grecji
Wytrawne, kultowe greckie wino aromatyzowane o jasnożółtej barwie, wyrabiane z dodatkiem żywicy sosny alpejskiej. Aromaty żywicy i owoców cytrusowych, moreli i porzeczek. Lekki, elegancki i przyjemny smak. W ustach dominują tony żywiczne, w dobrze zbalansowanym, aksamitnym ciele przechodzącym w słodki finisz.
Retsina wino – jak powstaje?
Greckie wino Retsina to jeden z najlepiej rozpoznawalnych, greckich trunków. Było znane już w starożytności pod nazwą retinitis oenos i od samego początku przy jego produkcji wykorzystywano żywicę sosny alpejskiej. Dlaczego greckie wino Retsina i żywica idą w parze? Przyczyn ku temu jest przynajmniej kilka.
Przede wszystkim w pobliżu winnic często rosły lasy sosnowe, zwłaszcza w centralnej części Grecji. Produkowana przez sosny żywica była używana nie tylko do zalakowania wlewu amfory – glinianego naczynia w którym przewożono wina przy użyciu statków – ale także do stworzenia wewnętrznej warstwy izolacyjnej w pojemniku. W ten sposób chroniono greckie wino Retsina przed kontaktem z powietrzem. Warto wspomnieć, że żywica zawiera związki o działaniu bakteriobójczym, więc jej warstwa działała też ochronnie, zabezpieczając cenny ładunek przed rozwojem pleśni i utlenianiem. W późniejszych latach, kiedy greckie wino Retsina było już beczkowane, te beczki również wytwarzano z drewna sosny.
Do tego wszystkiego dochodził jeszcze unikalny proces produkcji Retsina – wino było, i nadal jest, wzbogacane żywicą, która dodaje mu wyjątkowego aromatu. Składnik dodaje się w procesie winifikacji albo na etapie starzenia.
Retsina wino i jedzenie
Wina Retsina produkuje się głównie ze szczepów Savatiano i Assyrtiko. Niekiedy producenci sięgają po szczep Roditis. Doskonale parują się z pieczoną jagnięciną w sosie rozmarynowym. Wytrawne nuty wina podkreślają delikatne, świeże mięso. Jasne wino to także świetny dodatek do ryb i owoców morza. Warto spróbować połączenie Retsiny z grillowanym labraksem lub doradą. Będzie to też dobry wybór dla miłośników pikantnej kuchni azjatyckiej.
Między posiłkami Retsina może być spożywana w towarzystwie tapasów, niewielkich przekąsek podawanych na ciepło lub na zimno, które są charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej.
Retsina-wino i butelka pełne słońca
Greckie wino Retsina jest sprzedawane idealnie przezroczystej butelce. Słomkowy kolor alkoholu przywodzi na myśl palące słońce nad Półwyspem Bałkańskim, kolebką starożytnej cywilizacji. To wrażenie podkreśla jaskrawożółta etykieta.
Opis
- KOLOR
- Białe
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- RODZAJ
- Wytrawne
- REGION
- Peloponez
- SMAK
- wytrawne
- KRAJ
- Grecja
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!