Bouchard Aine & Fils Chablis 1ER Cru "Vaillons" 0,75l
Od handlu do własnej produkcji
Historia marki Bouchard Aine & Fils rozpoczyna się od Michela Boucharda, który postanowił osiąść wraz z rodziną w miasteczku Beaune, w samym sercu Burgundii. Początki firmy, w której pracował Michel wraz ze swoim najstarszym synem, niewiele mają wspólnego z produkcją wina, a tylko jego sprzedażą. Mimo tego ambitnym handlowcom udało się nawiązać bliskie i serdeczne kontakty nie tylko z lokalnymi producentami, lecz także plantatorami winorośli i bednarzami, dzięki czemu już wkrótce mogli rozpocząć własną przygodę z produkcją trunków. Od samego początku stawiali na najwyższą jakość, autentyczność stylu i doskonałość, dzięki czemu dziś – po ponad 250 latach od rozpoczęcia – marka BAF uznawana jest za jedną z najlepszych w Burgundii.
Wyjątkowa apelacja
Wino przejęło swoją nazwę po nazwie miejscowości, a zarazem apelacji, z której pochodzą winogrona, wykorzystane do jego produkcji. Apelacja Chablis ma najwyższą kategorię AOC i obejmuje uprawy na wyznaczonych obszarach 17 wiosek, tj. ponad 2675 hektarów winnic, co czyni ją największą apelacją w Burgundii. Spośród tego 17 działek rozciągających się na ponad 750 hektarów sklasyfikowanych jest jako Premier Crus, a w tym „Vaillons” – skąd czerpano owoce do produkcji Bouchard Chablis 1er Cru Vaillons. Winifikacja przebiegała w zbiornikach ze stali nierdzewnej i w kontrolowanej temperaturze.
Białe, wytrawne, o posmaku żółtych owoców i miodu
Wino stworzono w 100 % z owoców szczepu Chardonnay. Ma bardzo przejrzystą złotą barwę z zielonkawymi refleksami. W nosie energetyczne aromaty owoców egzotycznych i brzoskwiń łączą się z nutami wanilii i minerałów. Na podniebieniu przyjemny owocowy posmak żółtych owoców, moreli i azjatyckiej gruszki, owinięty jest w miodowe nuty. Mięsista konsystencja przynosi odrobinę orzeźwienia dzięki wyraźnej mineralności, która na długo pozostaje w ustach.
Ryby, skorupiaki i owoce morza
Najlepiej skomponuje się z daniami na bazie ryb lub owoców morza – doradą w sosie śmietanowym lub szczupakiem w marynacie ze skórką cytryny. Równie dobrze sprawdzi się w połączeniu z homarem i langustami, czy grillowanymi krewetkami z sosem mango. Serwuj schłodzone do temperatury 12-14⁰C.
W odpowiednich warunkach wino może być przechowywane nawet do 10 lat, dzięki czemu możesz cieszyć się nim krótko po zakupie lub zachować w domowej piwniczce.
Rozpoznawalna butelka
Wino zamknięto w charakterystycznej butelce, dzięki której nie sposób nie rozpoznać marki BAF. Smukły kształt i zielone szkło zostało skomponowane z granatowym kapturem na szyjce oraz białą wąską etykietą u dołu butelki, a pomiędzy nimi wąskim granatowym paskiem z logotypem w ramce w kształcie rombu po środku. Dół kaptura zdobi rysunek przedstawiający posiadłość winiarni, a w całej okazałości można go zobaczyć także na etykiecie. Nad rysunkiem znajduje się nazwa producenta, a pod nim nazwa trunku.
Opis
- KOLOR
- Białe
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ALKOHOL
- 12,50 %
- RODZAJ
- Wytrawne
- REGION
- A.O.C. Chablis 1'er Cru "Vaillons" Grand Vin de Bourgogne
- SMAK
- wytrawne
- STYL
- średnie
- APELACJA
- Chablis Premier Cru AOC
- KRAJ
- Francja
- PRODUCENT
- Bouchard Aine & Fils
- SZCZEP
- 100% Chardonnay
- ZOBACZ PODOBNE
- Chardonnay
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!