
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Szanowana marka winiarska z Doliny Loary
Domaine Laporte to wynik połączenia dwóch renomowanych rodzin winiarskich z Sancerre. Winiarnia została założona w roku 1850 w Saint-Satur i prowadzona przez rodzinę Laporte aż do roku 1986. Rene Laporte był ostatnim właścicielem należącym do rodziny, a także wizjonerem i przewodniczącym apelacji Sancerre AOC przez 20 lat. Jego winiarnia znana była jako pionier produkcji najwyższej jakości win niskowydajnych w czasach nadprodukcji. Markę odkupił od Laporte znany winiarz Henri Bourgeois i zachował jej tradycyjne metody oraz stare posiadłości – dom, winnicę i piwnicę. Dziś jego dwaj wnukowie tworzą dalszą historię jednej z najbardziej szanowanych marek winiarskich z Doliny Loary.
Wspaniałe winnice
Górna Dolina Loary znana jest z dwóch kultowych wręcz podregionów uprawy winorośli, a jednym z nich jest właśnie Sancerre. Do marki należą ponad 74 akry upraw winorośli, a w tym flagowa winnica apelacji Sancerre, uznana za najlepszą z nich, Domaine du Rochoy. Winnica ta jest zupełnie unikalna, położona na zboczu, gdzie kąt padania słońca jest na tyle korzystny iż za dnia winorośle bardzo szybko znajdują się w pełnym słońcu, a kamieniste podłoże zapewnia spokojne schładzanie owoców w trakcie nocy.
Białe, wytrawne, o posmaku cytrusów i minerałów
Wino wyprodukowano w 100 % z owoców odmiany Sauvignon Blanc. Po fermentacji dojrzewa przez 5 miesięcy w zbiornikach ze stali szlachetnej, a następnie co najmniej miesiąc z butelkach. Ma jasno-złota barwę i intensywnie cytrusowy bukiet o aromatach cytryny i grejpfruta z mineralną nutą i niuansem świeżych ziół. W ustach wyjątkowo świeże i rześkie z wyraźną nutą cytryny i minerałów. Znamienity reprezentant Sauvignon Blanc, który pozostawia na podniebieniu delikatny i trwały posmak.
Do owoców morza, ryb i serów
Najlepiej skomponuje się z daniami na bazie ryb, zarówno świeżych, jak i wędzonych czy smażonych. Doskonale posmakuje w towarzystwie sałatki z wędzonym łososiem i sosem holenderskim, sushi, krewetkami smażonymi w tempurze czy zupą rybną. Sprawdzi się także w połączeniu z miękkimi serami kozimi i delikatnym drobiowym mięsem, np. piersią kurczaka gotowaną metodą sous vide. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 9-12⁰C.
Elegancka butelka
Trunek wyróżnia się bardzo elegancką i gustowną prezencją. Smukła butelka ze szkła w kolorze zielonej oliwki ozdobiona jest złotym połyskującym kapturem na szyjce oraz niewielką prostokątną etykietą w dolnej części. Etykieta przedstawia złotą nazwę producenta i trunku w eleganckiej, finezyjnej czcionce na czarnym tle.
Nagrody
Rocznik 2017 Laporte Le Rochoy Sancerre Blanc został oceniony przez prestiżowy magazyn Wine Spectator na 94 punkty na 100 możliwych.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!