









- -25%

 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

- -25%

- -25%


- -5%


- -25%


- -25%

- -30%

- -35%
Sauvignon Blanc to drugi, pod względem wielkości upraw, biały szczep winorośli na świecie. Pochodzi z Bordeaux we Francji. Najlepiej pasują do niego określenia: rześki, lekki i świeży.
Sauvignon Blanc to drugi, pod względem wielkości upraw, biały szczep winorośli na świecie. Pochodzi z Bordeaux we Francji. Najlepiej pasują do niego określenia: rześki, lekki i świeży. Nazwa szczepu pochodzi od francuskiego słowa „sauvage” – „dziki” i „blanc” – „biały” i zainspirowana została przez dziko rosnące krzewy tej odmiany na południu Francji.
Badania przeprowadzone nad szczepem dowodzą, że powiązany jest on z odmianą Savagnin. O ile, nie ma wątpliwości, co do tego, że jego przodkowie pochodzą z Doliny Loary lub Bordeaux, co do niego samego nie ma takiej pewności. W XVII wieku z krzyżówki Sauvignon Blanc i Cabernet Franc wykształciła się w Bordeaux odmiana Cabernet Sauvignon.
Sauvignon Blanc pochodzi i wciąż jest szeroko uprawiany we Francji i wchodzi w skład trzech, podstawowych odmian dozwolonych w produkcji białego wina bordoskiego. Uprawy odmiany znajdują się głównie w Dolinie Loary i Bordeaux. W regionie Bordeaux uprawia się go w apelacjach Entre-Deux-Mers, Graves i Pessac-Léognan, gdzie tworzy się z niego wino wytrawne oraz w apelacji Sauternes skąd pochodzi najlepsze wino słodkie tego szczepu.
Uprawiany jest głównie w północno-wschodnich Włoszech, w regionach Górna Adyga i Frulia-Wenecja Julijska. Coraz większą popularnością cieszy się także w Lombardii, Wenecji Euganejskiej i Emilii-Romanii. Sauvignon Blanc jest we Włoszech podstawą wielu win należących do klasy DOC.
Odmiana w mniejszym stopniu uprawiana jest także w Niemczech, chociaż widać w tym kraju tendencję wzrostową upraw Sauvignon Blanc, Austrii, gdzie nazywana jest Muskat-Silvaner, na Węgrzech, w Bułgarii, Czechach i Słowenii.
Pierwsze sadzonki zawitały do Kalifornii w XIX wieku, gdzie odmiana dobrze zaaklimatyzowała się w regionie Livermore Valley. Głównym producentem wina tej odmiany jest Kalifornia, lecz jej winnice znajdują się także w stanie Waszyngton oraz na Półwyspie Niagara. W Kalifornii wina szczepu znane są pod nazwą Fume-blanc, a nazwę tę, wraz ze specyficznym stylem, nadał im winiarz Robert Mondavi. To właśnie dzięki jego zabiegom i rezygnacji z beczki Sauvignon Blanc stało się popularne i cenione w kraju i zmieniło się z trawiastego i nieprzyjemnego na zrównoważone, słodkawo-cierpkie. Dziś obie nazwy wina stosuje się wymiennie i tworzy się ze szczepu wina o różnych stylach: zrównoważonym o aromacie melona i nieco ostrzejszym z nutami owoców tropikalnych.
W Nowej Zelandii odmiana znalazła się w latach 70. XX wieku, jako próbny szczep do kupażowania z winoroślą Muller – Thurgau. Wyjątkowy, morski klimat i piaszczyste gleby w regionie Marlborough sprawiły, że wino tworzone z uprawianych tam winogron zdobyło światowe uznanie. Nowozelandzkie Sauvignon Blanc słynie z właściwych proporcji intensywności smaku i zapachu. Szczep ten był jednym z pierwszych, szlachetnych odmian, którą Nowa Zelandia postanowiła zamykać w butelce z metalową zakrętką zamiast korka. Tym samym rozpoczęła się nowa era młodych win z Nowego Świata, które przeciwstawiają się staromodnej teorii mówiącej o wyższości korka nad zakrętką.
W Australii szczep uprawiany jest głównie w regionie Margaret River, gdzie wchodzi w skład win kupażowych wraz z odmianą Semillon. Natomiast w rejonach Adelaide Hills i Padthaway produkowane są z niego wina jednoodmianowe o dość wysokiej kwasowości.
W Chile Sauvignon Blanc uprawiany był w tych samych winnicach co Sauvignonasse, których uprawy rozdzielono dopiero w latach 90 ubiegłego wieku. Dziś najwięcej upraw odmiany znajduje się w regionie Valparaíso. Wina tworzone tam podchodzą bardziej pod styl francuski niż nowozelandzki. Przez pewien czas uważano również, że odmiana uprawiana jest w Brazylii, jednak badania dowiodły, że brazylijskie winnice obsadzone są szczepem Seyval Blanc.
Sauvignon Blanc najlepiej rozwija się w ciepłym klimacie, ale bez nadmiernego upału. W cieplejszych regionach może tracić na smaku i kwasowości. Na początku dojrzewania owoce cechuje duża kwasowość i zawartość kwasu jabłkowego, która z czasem dojrzewania zmienia się i harmonizuje. Typowe aromaty, kojarzone głównie z Sauvignon Blanc odpowiada duża ilość zawartych w jagodach pirazyn. Szczep uważa się za łatwy w uprawie, który daje dość regularny plon. Dobrze adaptuje się w różnych klimatach, co tłumaczy jego szeroką ekspansję, jest jednak podatny na szarą pleśń i choroby wywołane grzybami.
W zależności od klimatu uprawy winorośli wina, które oddaje są wyraźnie trawiastego aż po słodkawy z nutami owoców egzotycznych. Uważane za najlepsze wina szczepu, produkowane są w Dolinie Loary i Nowej Zelandii i odznaczają się lekkością, świeżością i kwaskowatością, najczęściej są również bardzo wytrawne. W zapachu przywodzą na myśl trawę, agrest i zioła, chociaż wachlarz aromatów Sauvignon Blanc jest bardzo rozległy: cytrusy, owoce tropikalne, zielone jabłka, pokrzywa, mineralne nuty. Jest to szczep, który doskonale sprawdza się w winach kupażowych. Przykładem jest najwspanialsze i najszlachetniejsze słodkie wino świata, Sauternes, które jest mieszanką Sauvignon Blanc i Semillon.
Wina szczepu Sauvignon Blanc doskonale łączą się z daniami rybnymi, miękkimi serami, zwłaszcza kozimi i lekkimi sałatkami. Są to jedne z niewielu win, które parują się z sushi. Wina te zwykle pija się młode, ponieważ niewiele zyskują podczas leżakowania, z wyjątkiem nielicznych z nich, starzonych w dębowych beczkach.
Jest 21 produktów.