
- Nowy






- -25%



- -30%






Argentyna to dziś największy producent wina na kontynencie południowoamerykańskim i jeden z największych na świecie. W światowym rankingu plasuje się dokładnie na 5 miejscu winiarskich potęg. Liczy się, że obecnie Argentyna produkuje rocznie 15 milionów hektolitrów wina, i przyznać należy, że brzmi to imponująco, mimo że na początku winiarskiej historii kraju nikt się tego nie spodziewał.
Winna latorośl po raz pierwszy pojawiła się w Argentynie w roku 1577 w czasie kolonizowania Ameryki. Przywieziona została przez księdza Juana Cidrona, który dzięki pierwszym sadzonkom założył pierwszą winnicę w kraju – Santiago del Estero. W ciągu następnych lat do Argentyny dotarło więcej sadzonek, a winnice zakładane były we wszystkich jej częściach, za sprawą napływających jezuitów. W ten sposób uprawa winorośli i produkcja wina rozprzestrzeniła się na całą Argentynę
Aż do lat 80. XX wieku produkcja wina w Argentynie skierowana była prawie wyłącznie na rynek wewnętrzny. Z zebranych owoców tworzono głównie wina domowe, a żaden winiarz nie wyjawiał większych aspiracji do podbijania rynków międzynarodowych. Zmiana nastąpiła na początku lat 90 ubiegłego wieku za sprawą trzech czynników. Po pierwsze, argentyńscy winiarze zaczęli ulepszać i unowocześniać zarówno winnice jak i produkcję wina, a co za tym idzie mogli produkować wina lepszej jakości. Po drugie, do Argentyny dotarli podróżujący winiarze z całego świata, których klimat kraju i łatwość uprawy winorośli tak pozytywnie zaskoczyły, że zaczęli zakładać tam własne winiarnie. Po trzecie, w tym czasie dotarły do kraju nieznane dotąd szczepy, uprawiane w Chile a także te uprawiane i cenione na Starym Kontynencie. Odtąd przemysł winiarski w Argentynie rośnie w siłę.
Łączna wielość winnic w Argentynie to około 230 tysięcy hektarów, z czego większość z nich mieści się w najbardziej znanym, winiarskim regionie – Mendoza. Uprawy winorośli rozciągają się tam od wysoko położonych, górskich terenów regionu Salta na północy kraju, aż do równin regionu Patagonii.
Pozornie upalna Argentyna nie sprzyja uprawie winorośli ze względu na wysokie temperatury i niewielkie ilości opadów. Śladowa ilość opadów atmosferycznych rekompensują tam jednak duże ilości krystalicznie czystych wód roztopowych i lodowcowych, spływających z gór Andów. Natomiast wysokie temperatury prawie w ogóle nie występują na wysokościach, na których argentyńscy winiarze uprawiają swoje winnice. Suchy klimat, nie zawsze pozytywnie kojarzony z winoroślami, w tym przypadku chroni krzewy przed szkodnikami i pleśnią, z którymi często muszą się zmagać winiarze innych krajów. Poza tym, suchy klimat szczególnie sprzyja uprawom organiczym, które coraz częściej zajmują rodzimych winemakerów. Nawet jeśli wino nie jest usankcjonowane jako organiczne, pewne jest, że do jego produkcji użyto owoców bardziej ekologicznych niż w innych krajach.
Najszerzej uprawianą odmianą w Argentynie jest Malbec, nazywany wręcz argentyńskim celebrytą lub królem. Wina szczepu są cenione w kraju i na całym świecie do tego stopnia, że winiarskie stowarzyszenie Wines of Argentina ustanowiło i sprawuje opiekę nad światowym dniem Malbeca – Malbec World Day, obchodzonym co roku 17 kwietnia. Wina tej odmiany w niczym nie są podobne do swoich francuskich pierwowzorów i jednocześnie uznawane są za najlepsze wina argentyńskie. Szczep uprawia się na terenie całej Argentyny, w różnych warunkach klimatycznych.
Po zajmującym pierwsze, zaszczytne miejsce szczepie Malbec w Argentynie uprawia się także czerwone winogrona odmiany Bonarda, pochodzącej w Włoch, francuski Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, hiszpańskie Tempranillo, Sangiovese, Pinot Noir i Barbera. Jedną z wiodących odmian jest również lokalna Criolla Chica, która służy jednak najczęściej do wyrobu win dla gospodarstw domowych na rodzimym rynku.
Królem białych szczepów uprawianych w Argentynie jest z pewnością lokalny Torrontes. Jest to szczep spokrewniony z rodziną Muskatów, w przeszłości często spotykany w Europie, a dziś stanowiący tam rzadkość. Inne znane i chętnie uprawiane tam białe odmiany to Chardonnay często starzone w beczkach, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Semillon, Viognier i Muskat Aleksandryjski.
Winorośle powszechnie uprawiane są na dużych wysokościach, od 1000 metrów n.p.m. do nawet 3015 metrów n.p.m. Popularne miasteczko Cafayate leży na wysokości 2100 metrów n.p.m., a winnice wokół miasta jeszcze kilometr wyżej. Dochodzą one nawet do wysokości 3111 metrów n.p.m.
Winiarska Argentyna dzieli się na trzy, duże obszary administracyjne, w których obrębie znajdują się mniejsze regiony. Do głównych obszarów należą North-West, Cuyo i Patagonia, a każdy z nich dzieli się na kilka mniejszych. Każdy z nich wyróżnia się odmiennym klimatem i skupia się na uprawie innych odmian winorośli.
Obejmuje regiony winiarskie Salta, Catamarca i Jujuy. Winnice w tych regionach leżą zaskakująco wysoko na zboczach gór, mogą sięgać wysokości nawet 3 tysięcy metrów n.p.m. Jest to obszar szerokich równin, poprzecinanych pasmami gór. . Klimat tego miejsca składa się z dużych wysokości, wód roztopowych płynących z gór Andów, suche, gorące powietrze, dobre nasłonecznienie, chłodne wiatry gór oraz duże amplitudy dobowe temperatur. Mieszanka tych warunków sprawia, że najczęściej uprawiane są w tych regionach winogrona białe.
Salta to region, w którym znajdują się najwyżej położone winnice na świecie – mieszczą się one na wysokości ponad 3 tysięcy metrów n.p.m. Bliskość równika sprawia, że temperatury są tam niezwykle wysokie, jednak równoważone są wysokością położenia winnic nad poziomem morza. Najlepszym produktem tego regionu jest wino ze szczepu Torrontes. Poza nim uprawia się tam Chardonnay, oraz kilka szczepów czerwonych, takich jak Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon i Tannat.
Cafayate to prawdopodobnie, zaraz po Mendozie, najbardziej znany region winiarski Argentyny. Mieści się w Dolinie Calchaquies o niezwykłym krajobrazie przeobrażającym się od pustynnego do lasów subtropikalnych. Cafayate umiejscowione jest dość wysoko, 1700 metrów n.p.m. Występują tam duże różnice temperatur między dniem, a nocą sięgające nawet 15⁰C różnicy. Jest to idealne miejsce do uprawy szczepu Torrontes i winiarze doskonale zdają sobie z tego sprawę, poświęcając mu większość winnic.
Catamarca to miejsce, w którym do początku XXI wieku wykorzystywano uprawiane winogrona do produkcji rodzynek i win stołowych. Panuje tam suchy i gorący klimat z dużymi dobowymi różnicami temperatur. Winnice położone są na wysokości około 1500 metrów n.p.m. Najlepsze wina z tego regionu tworzone są ze szczepów Bonarda, Malbec, Cabernet Sauvignon i Torrontes.
Jujuy skupia się na produkcji win odmiany Torrontes. Jest to najmniej znany i rozpowszechniony region winiarski Argentyny. Mało win produkowanych w Jujuy trafia na rynek większy niż ten lokalny.
Molinos znany jest głównie dzięki winom z Torrontes – niezwykle aromatycznym i świeżym. Tu także winnice leżą wyjątkowo wysoko, około 3 tysiące metrów n.p.m.
Obejmuje środkowo-zachodnią część kraju, która jest szczególnie zróżnicowana pod względem krajobrazu. W tej części znajdują się najwyższe szczyty Andów i rozległe równiny, jednak większość winnic mieści się u podnóża gór. Jest to jeden z najbardziej suchych regionów winiarskich, a gleby są piaszczyste lub kamienisto-żwirowe, wymagające dodatkowego nawodnienia. Maksymalne wysokości położenia winnic sięgają tu około 1100 metrów n.p.m. Na tym obszarze produkowanych jest ¾ krajowego wina, a w jego obrębie leży perła Argentyny – Mendoza
Mendoza to największy i najbardziej znany region winiarski kraju. Produkuje się w nim 70% wszystkich win argentyńskich. Leży u stóp Andów i zawiera takie podregiony jak Uco Valley, Maipu czy Lujan de Cuyo. Winnice znajdują się tam na wysokościach między 800, a 1200 metrów n.p.m. Na końcowy efekt win składają się duże wysokości, znaczne nasłonecznienie i duże różnice temperatur między dniem, a nocą. Dużym atutem tego regionu jest przewidywalność zbiorów i możliwość zachowania podobnego stylu win, co jest dziś jednym z największych atutów trunków z Nowego Świata. Winnice w większości poświęcone są tam oczywiście odmianie Malbec, ale uprawiane są także Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Torrontes i Sauvignon Blanc.
Mendoza podzielona jest na 5 mniejszych ośrodków upraw: Centrum, Wschód, Północ, Południe i Uco Valley, z czego każdy z nich stanowi unikalną mieszankę klimatu, który sprzyja uprawom innych odmian winorośli.
Ten obszar wyróżnia się zupełnie odmiennym klimatem od pozostałych regionów winiarskich Argentyny. Lata są znacznie chłodniejsze, a zimy wręcz mroźne. Winnice leżą dużo niżej, do maksymalnie 500 metrów n.p.m. Klimat podobny jest do pustynnego, dlatego uprawy możliwe są głównie niedaleko rzek. Najbardziej znanymi winami z tego regionu są trunki produkowane ze szczepu Pinot Noir oraz Chardonnay. Ciekawostką jest, że znajdują się tam także niewielkie uprawy szczepu Riesling, który z roku na rok staje się tam coraz bardziej popularny.
Patagonia – rozciągająca się na południu kraju, charakteryzująca się niezwykle zróżnicowanymi warunkami klimatycznymi. W regionie Neguen występują ogromne różnice temperatur między dniem a nocą, natomiast w Rio Grande czy La Pimpa klimat jest łagodny i zrównoważony. Dużą rolę tutaj odgrywa wciąż Malbec, chociaż regiony te znane są raczej z doskonałych win szczepów Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Merlot i Cabernet Franc.
Jest 16 produktów.