
 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

- -30%

- -20%

- -15%
 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

- -28%

- -5%

- -25%

- -28%

- -5%

 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

Macabeo inaczej nazywany Viura to najbardziej rozpowszechniony w Hiszpanii biały szczep winorośli. Jest to jeden z podstawowych szczepów, wykorzystywanych do produkcji wina musującego Cava oraz białych win z regionu La Rioja.
Szczep ten jest niezwykle tolerancyjny względem różnorodnych warunków klimatycznych uprawy. Jest to odmiana bardzo odporna na choroby i grzyby atakujące winorośle, jak żaden inny szczep w Hiszpanii znosi przymrozki i jest wyjątkowo plenny. Nie sprawia trudności w uprawie, a wina z niego produkowane są łatwe i przyjemne w degustacji.
Badacze twierdzą, że Macabeo jest autochtonicznym szczepem dla rejonów ujścia rzeki Ebro. Wzmiankowany był w dokumentach z Katalonii już w roku 1617. Stamtąd szczep trafił przez Pireneje do Francji, gdzie był wysoko ceniony. Nie posiadamy jeszcze potwierdzonych wyników badań nad pochodzeniem szczepu, ze względu na ograniczoną ilość markerów DNA. Wstępne badania wykazały, że jest to krzyżówka rzadkich odmian Haben oraz Brustiano Faux, lecz wymagają one dodatkowego sprawdzenia.
W Hiszpanii uprawy Macabeo można spotkać w całym kraju, nawet w tych regionach, gdzie panują ekstremalnie wysokie temperatury powietrza (Andaluzja) lub ponadprzeciętna wilgotność (Wybrzeże Morza Kantabryjskiego). Przy dobrym systemie nawadniania winnic szczep jest w stanie dobrze się rozwinąć także w suchym klimacie Murcji. Najlepsze warunki uprawy i wegetacji dla Macabeo znajdują się w Walencji, Katalonii i w regionie La Rioja.Macabeo stanowi podstawową, białą odmianę winorośli w Hiszpani w apelacjach Calatayud, Conca de Barbera, Costers del Segre, Navarra, Penedes, La Rioja, Somontano, Tarragona oraz Terra Alta.Popularny jest także we Francji, a dokładniej w Dolinie Rodanu i w Langwedocji-Roussillon, jednak arsenał winnic obsadzonych Macabeo zmniejsza się tam z roku na rok.
Łatwość w uprawianiu winorośli zwykle nie idzie w parze z jakością wytwarzanych z jej winogron win. W przypadku tej odmiany są one jednak z reguły więcej niż przyzwoite, łatwe w degustacji, a przy tym eleganckie.Odmianowe, młode wino ze szczepu Viura najlepiej smakuje krótko po tym jak opuści mury winnicy. Jest wtedy bardzo świeże, ma subtelny aromat (owocowo-kwiatowy) oraz blady kolor. Bez aromatycznych fajerwerków, jakie fundują Albariño lub Verdejo, za to z dużą subtelnością, wzorcowo zrównoważoną kwasowością oraz znacznym ciałem. Wina odmianowe Macabeo zwykle posiadają niską zawartość alkoholu.Macabeo świetnie komponuje się także w mieszankach - np. w regionie Rueda dodawany jest do szczepu Verdejo w celu jego złagodzenia.
Wina ze szczepu Macabeo komponują się z owocami morza, rybami, risotto, sałatkami warzywnymi, np. Sałatką Cezar i miękkimi serami typu brie czy camembert. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone, do około 10⁰C, podane w kieliszku o wysokiej nóżce i z czaszą w kształcie tulipana, która koncentruje wspaniały aromat na jej brzegu.
Jest 11 produktów.