
- Nowy

- Nowy

- Nowy
- -25%

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- -5%

- -5%

- -18%

- -30%


- -35%

- -10%

- -20%

Francja jest jednym z najważniejszych krajów na świecie, jeśli chodzi o produkcję wina. W kraju tym znajduje się wiele regionów winiarskich, każdy z własnymi specjalnościami i charakterystycznymi cechami. Francuskie wina są znane z wyjątkowej jakości i smaku, co sprawia, że cieszą się one ogromnym uznaniem na całym świecie.
W niniejszych artykułach zajmiemy się opisem najważniejszych regionów winiarskich we Francji. Przedstawimy historię i klimat tych obszarów, charakterystyczne cechy win, które tam powstają, a także rekomendacje dotyczące najlepszych win z każdego regionu. Zapraszamy do lektury i odkrycia fascynującego świata francuskich win!
W chłodnym klimacie tego daleko na północ wysuniętego regionu winniczego Francji rodzą się wina kuszące subtelnym bogactwem smaków i zapachów, intrygujące swą historią, zadziwiające dyskretnym szumem bąbelków. Jak wszędzie, tak i w Szampanii, o walorach wina decydują warunki glebowe, klimatyczne, sztuka winiarska i uprawiane szczepy winorośli. Szampania leży na grubych do 200 metrów pokładach kredy, w chłodnym klimacie, z łagodzącym wpływem Atlantyku, lasów i mgieł w dolinach rzek. Uprawiane są trzy szczepy winorośli: biały - Chardonnay oraz czerwone: Pinot Noir i Pinot Meunier. Umiejętne wykorzystywanie tych czynników, będące prawdziwą sztuką, daje w efekcie napój, który uświetni wydarzenia i uroczystości, poprawi humor, ukoi smutek, doda energii, natchnie optymizmem.
Winnice Côtes du Rhône zajmują obszar 58.000 hektarów w dolinie Rodanu na przestrzeni 200 km od Vienne na północy, po Avignon na południu. Pomiędzy Vienne a Valence rozciąga się północna strefa Côtes du Rhône. Na stromych, tarasowych zboczach zbudowanych z granitów i łupków uprawia się białe szczepy Marsanne, Roussanne i Viognier oraz czerwony Syrah. Powstają tu słynne białe wina Condrieu i Chateau Grillet będące ozdobą wielkich białych win francuskich. Wina czerwone Cote Rotie, Cornas, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph i Hermitage, oparte na szczepie Syrah , wyróżniają się intensywnym kolorem, mocną budową i bogatym aromatem. Południowa strefa Côtes du Rhône posiada zmienną strukturę gleb z przewagą piaszczysto - żwirowych. Główne szczepy winorośli to czerwone Grenache, Caignan Mourvedre, Syrah i Cinsaut oraz białe Bourboulence, Roussanne, Grenache i Clairette. Łącznie w całym regionie Côtes du Rhône uprawia się wyjątkowo dużą liczbę szczepów winorośli, bo aż 13. Południowa strefa to główny obszar produkcji podstawowych win białych i czerwonych apelacji Côtes du Rhône i Côtes du Rhône Villages. O randze tego regionu w winiarstwie francuskim decydują jednak winnice Tavel, gdzie powstają doskonałe wina różowe (nr. 1 wsród różowych win Francji), a przede wszystkim słynne Chateauneuf-du-Pape. W tym miejscu ma swą siedzibę i część winnic posiada Maison Bouchon, doskonały producent i eksporter win Côtes du Rhône.
Największą sławą cieszą się jednak wina dwóch innych rejonów Burgundii - Cote de Nuits i Cote de Beaune noszących wspólną nazwę Cote d'Or, czyli złote zbocze. To z tych rejonów Burgundii wina trafiały na stoły imperatorów, królów, wodzów i możnych tego świata, poczynając od czasów rzymskich do dnia dzisiejszego.To właśnie tutaj, w Cote de Nuits, na zboczach pokrytych tłustymi marglami uprawiany jest słynny szczep burgundzki Pinot Noir, ujawniający pełnię swych możliwości m.in. w takich winach jak Chambertin, Clos Vougeot, Musigny, La Romanee-Conti. Rejon Cote de Beaune posiadający bardziej zróżnicowane podłoże żwirowe, gliniasto-wapienne i wapienie marglowe produkuje m.in. słynne czerwone wina Pommard i Aloxe-Corton, jak i niezrównane białe Montrachet, Mersault i Corton-Charlemagne. Całość terenów Cote d'Or to 11.000 hektarów i tylko 400.000 hektolitrów win białych i czerwonych. Na południe od Cote d'Or rozciągają się winnice Cote Chalonnaise, gdzie w gminach Rully, Mercurey, Givry i Montagny wytwarza się wina czerwone (3/4 produkcji) i białe. Bardziej na południe znajdują się winnice rejonu Macon słynące głównie z win białych. Obszar między Macon a Lyonem to kraina Beaujolais obejmująca22.000 hektarów upraw, dostarcza ona 1.300.000 hektolitrów wina, głównie czerwonego. Wielkie zróżnicowanie gleb powoduje, że z jednego szczepu Gamay uprawianego na tym obszarze, uzyskuje się różne wina. Na południu na glebach gliniasto-wapiennych powstają lekkie , niecierpliwe, bardzo owocowe wina Beaujolais , które należy pić, gdy są młode. Nieco na północ na glebach z granitowym podłożem produkuje się bardziej dostojne wina Beaujolais Villages Północna strefa rejonu Beaujolais to 10 Cru, posiadających gleby z podłożem granitowym, łupkowym, porfirowym, gdzie rodzą się wina bardziej szlachetne o zróżnicowanym smaku i zapachu. Głównym dostawcą win z tej oferty jest Bouchard Aine, jeden z największych producentów w Burgundii.
- 112 tys. hektarów winnic położonych w widłach rzek Dordogne i Garonny oraz wzdłuż Gironde.
- roczna produkcja około 6 mln hektolitrów win czerwonych, białych, różowych oraz win musujących "Cremant".
- 85 % to wina czerwone wytwarzane głównie ze szczepów CabernetSauvignon, Merlot i Cabernet Franc.
- około 15 % to wina białe wytwarzane ze szczepów Sauvignon, Semillon, Muscadelle.
- około 100 % produkcji to wina jakościowe.
- powstaje to 25 % win jakościowych Francji.
- około 20 tys. plantatorów zajmuje się uprawą winirośli, w tym około 4000 "cheteau".
Duże zróżnicowanie gleb, suchy klimat z ciepłą i słoneczną jesienią oraz przystosowane do tych warunków szczepy winorośli dają wina o wyjątkowej finezji. Wyjątkowość tego regionu polega również na tym, że powstają tu wina jednoszczepowe, głównie białe, ze szczepów Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner i Pinot Blanc. Produkuje się również niewielką ilość win różowych i czerwonych z Pinot Noir. Elitę win alzackich wyróżnia oznaczenie AOC Alsace Grand Cru, wina te wytwarzane są na ściśle określonych obszarach z zastosowaniem surowych wymagań jakościowych. W naszym sklepie wina z historycznej firmy Dopff au Moulin.
Jest 82 produktów.