









Pierwsze sadzonki winorośli zostały sprowadzone do Australii, a dokładniej do Nowej Południowej Walii, w roku 1788. Pierwszych prób uprawy winogrona i produkcji wina nie można zaliczyć do udanych, a nowym osadnikom udało się wypuścić do sprzedaży wina dopiero około roku 1820. Następnie rozwój przemysłu winiarskiego chwycił wiatr w żagle i rozwijał się w zaskakująco szybkim tempie. Już w roku 1822 zaczęto eksportować pierwsze, australijskie wina, a produkty Gregorego Blaxlanda zdobyły pierwszą, zamorską nagrodę. W latach 30. XIX wieku jeden z najstarszych winiarzy Australii, James Busby, przywiózł do kraju nowe, nieznane dotąd w kraju sadzonki winorośli z Francji i Hiszpanii, które do dziś królują w australijskich winnicach.
Pomimo iż w latach 50. XX wieku w Australii wybuchła istna gorączka złota i zaczęło brakować rąk do pracy przy winnicach, duże zapotrzebowanie na australijskie wina spowodowało gwałtowny rozwój przemysłu winiarskiego. Do roku 1870 obszar zajmowany przez winnice powiększył się kilkukrotnie, a wina produkowane w kraju coraz częściej zdobywały nagrody w konkursach międzynarodowych.
Atak filoksery pod koniec XIX wieku, który zdziesiątkował uprawy winnej latorośli w Europie nie oszczędził także Australii. Udało się jednak tamtejszym winiarzom ustrzec przed szkodnikami Australię Południową dzięki wprowadzeniu kwarantanny i restrykcyjnym regulacjom dotyczącym przewozu sadzonek winorośli.
W okresie po II Wojnie Światowej do Australii ściągało coraz więcej imigrantów, którzy wraz z niewielkim dobytkiem materialnym przywozili ze sobą ogromne ilości własnych tradycji i kultury. Jednym z nich był obyczaj picia wina stołowego do posiłków w domu oraz w restauracjach a także nowe rozwiązania techniczne przemysłu winiarskiego. Lata 60. XX wieku w Australii zdominowane były produkcją słodkiego wina wzmacnianego w stylu Sherry, które do dziś koneserom kojarzy się głównie właśnie z Australią. W latach 70 zwiększył się popyt na wytrawne wina stołowe, co sprawiło, że słodkie wina wzmacniane zaczęły odchodzić w odstawkę. W latach 1996-2007 eksport wina osiągnął zaskakująco wysoki wynik i z roku na rok coraz większe uznanie wśród zagranicznych miłośników win. Dziś Australia zajmuje 5 miejsce na liście największych, światowych producentów wina oraz 12 pod względem powierzchni upraw winorośli.
Głównymi odmianami Australii są szczepy Shiraz i Chardonnay, które zajmują aż 44% całej produkcji wina w kraju. Do najważniejszych odmian kraju poza tym należą: Merlot, Cabernet Sauvignon, Semilion, Gewurztraminer i Sauvignon Blanc. Największą siłą win australijskich jest ich nowoczesność i prostota. Niemal cała produkcja opiera się na tworzeniu win odmianowych z powszechnie znanych konsumentom odmian międzynarodowych. Wykazują one bardzo zróżnicowaną charakterystykę za sprawą ogromnej rozpiętości stref klimatycznych Australii i umiejscawiania winnic dosłownie w każdej części kraju. Pod względem różnorodności Australia jest w stanie sprostać wszystkim oczekiwaniom miłośników wina i być może to właśnie temu kraj zawdzięcza tak szybki i spektakularny rozwój winiarstwa.
Najwięcej wina produkowane jest w południowo-wschodniej części Australii, w której panuje ciepły klimat. Drugim pod względem produkcji regionem jest Australia Zachodnia. Natomiast winogrona doceniające raczej chłodniejszy klimat uprawia się na wyspie Tasmania – wysuniętej najbardziej na południe ze wszystkich, australijskich wysp.
Na kontynencie praktycznie nieznane jest pojęcie apelacji. O wiele ważniejsze od miejsca uprawy winorośli i produkcji wina jest nazwisko producenta i nazwa winiarni. Dlatego na etykietach australijskich win znajduje się informacja o kraju pochodzenia „Australian Wine”, nazwa regionu, a przede wszystkim dane producenta i jego winnicy. Mimo tego, do najważniejszych (czyli tych, gdzie znajdują się winnice najlepszych producentów) regionów winiarskich zalicza się: Nową Południową Walię, Dolinę Barossa, Tasmanię, Wiktorię, Zachodnią i Południową Australię.
Administracyjnym centrum regionu jest miasto Adelajda, wokół którego rozciągają się ogromne połacie upraw winnej latorośli. Do najważniejszych obszarów należą Lower Murray, Riverland, Flerieu, Limestone Coast, Mount Lofty i Far North i najważniejszy – Barossa. W tym regionie istnieje około 700 producentów wina i ponad 3 tysiące producentów winogron. Australia Południowa stanowi centrum nowości technicznych w świecie winiarskim oraz może pochwalić się naprawdę dużą różnorodnością pod względem jakości i ceny produkowanych win. Najlepsze wina tego regionu tworzone są ze szczepów Shiraz i Chardonnay. Popularne są także kupaże szczepów Shiraz, Grenache czy Mourvedere i włoskie odmiany takie jak Barbera i Sangiovese.
Dolina Barossa położona jest około 56 kilometrów na północ od Adelajdy. Region ten znalazł się w australijskiej czołówce producentów mniej więcej w połowie lat 80, a to za sprawą powstawania tam prestiżowych, „butikowych” winiarni, produkujących słynne wina szczepu Shiraz o czekoladowych i korzennych aromatach. Dziś stanowi największy obszar produkcji win jakościowych w Australii. Uprawia się tam szczep Shiraz, Grenache, Mouverdre, Cabernet Sauvignon, Riesling, Chardonnay i Semillon.
Klimat obszaru uznany jest za kontynentalny, jednak ukształtowanie terenu licznymi wzgórzami i dolinami tworzy bardzo wiele winnic z mikroklimatami. Winnice umiejscawiane są tam na wysokościach od 230 metrów n.p.m. do 550 metrów n.p.m. Ciepły klimat regionu sprawia, że winogrona dojrzewają szybko, zawierają dużo cukru i wykazują niski poziom kwasowości.
Do tego regionu nigdy nie dotarła plaga filoksery, więc krzewy rosną tu spokojnie na własnych korzeniach, a wiele z nich liczy sobie po kilkadziesiąt lat.
Sąsiadująca z Doliną Barossa, lecz mieszcząca swoje winnice nieco wyżej od sąsiadki, dzięki czemu panujące między winoroślami temperatury są nieco niższe. Chłodniejszy klimat umożliwia uprawę zimnolubnych odmian jak Riesling, z którego właśnie słynie to miejsce. Wina Riesling z Doliny Eden znane są na całym świecie ze swojej złożoności i wyraźnej mineralności.
W tym regionie wino odgrywało istotną rolę w XIX wieku i zbiegło się w czasie z gorączką złota. Niestety nie udało się go uchronić przed atakiem filoksery, który przyczynił się do upadku winiarstwa. Dopiero na początku XXI wieku winiarze tego regionu zaczęli powracać do świetności i coraz częściej wypuszczać na rynek produkty, które wyróżniają się na tle innych trunków.
W Australii Zachodniej uprawianych jest zaledwie kilka procent winogron, ale jest to miejsce, w którym produkowanych jest najwięcej najlepszych, najczęściej nagradzanych win Australii.
Jedynie ¼ produkowanego na wyspie wina przekazywana jest na eksport. Znaczna większość win sprzedawana jest na rynku lokalnym, chociaż widać tendencję wzrostową względem zarówno eksportu jak i wykorzystania winiarskiego potencjału Tasmanii. Jest to najchłodniejszy region Australii i z pewnością jeszcze zdąży zaskoczyć wszystkich amatorów wina swoimi produktami.
Jest 10 produktów.