
- Nowy






- -20%

- -25%

- -3%


- -25%
Wino z Burgundii uchodzi za jedno z najbardziej złożonych na świecie. Jest szeroko uznane za swoją jakość, unikalne zestawienie aromatów oraz szerokie zastosowanie kulinarne. Burgundzkie wino było już znane w czasach starożytnego Rzymu i przez kilka tysięcy lat przyjęło postać niezliczonych rodzajów alkoholu.
Można powiedzieć, że wino burgundzkie zaczęło swoją historię kilka milionów lat temu. Wtedy obszar dzisiejszej Burgundii był pokryty wodami oceanu, który doprowadził do powstania gleby złożonej głównie z wapnia i marglu. To właśnie ten splot przypadków doprowadził do wykształcenia się silnie wyczuwalnych nut mineralnych w winie burgund.
Przenosząc się w czasie trzeba stwierdzić, że wino burgundzkie było już znane w pierwszym wieku przed naszą erą. Uważa się, że Celtowie uprawiali już winorośl na tym obszarze, kiedy zostali podbici przez starożytnych Rzymian. Rzymianie wykorzystali dotychczasowe osiągnięcia Celtów i rozwinęli sztukę produkcji wina, a po upadku cesarstwa burgund wino rozwijali mnisi z okolicznych klasztorów.
Około roku 900 zakon Benedyktynów przyjął na siebie obowiązki związane z uprawą winnic w Burgundii, ale ich dynamiczny rozwój zawdzięczamy przede wszystkim przedstawicielom zakonu Cystersów, którzy wierzyli, że ciężka fizyczna praca pozwala im znaleźć się bliżej Boga. Dlatego chętnie zajęli się uprawą skalistych stoków. Dołożyli także swoją cegiełkę do obecnej wiedzy o winie. To właśnie Cystersom zawdzięczamy określenie terroir, czyli czynników środowiskowych mających wpływ na smak i aromat wina unikalnych dla danej lokalizacji. W 1336 roku w Burgundii została założona pierwsza winnica, która produkuje alkohole po dziś dzień.
W XIV i XV w. książęta Burgundii wprowadzali wiele regulacji mających na celu usprawnienie produkcji. Książę Filip zakazał m.in. uprawy szczepu Gamay. Następnie wprowadził zakaz nawożenia gleby, co wprawdzie zwiększyło zbiory, ale doprowadziło do „rozmycia” smaków gron poszczególnych szczepów. Pod koniec XV w. Burgundia została przyłączona do Francji, która wciąż była monarchią. Po rewolucji francuskiej ziemie należące do kleru zostały skonfiskowane, a następnie sprzedane na akcjach prywatnym inwestorom. Teren był też wielokrotnie dzielony przez Napoleona. Co ciekawe kodeks Napoleona nakazywał dziedziczenie w równych częściach pomiędzy wszystkie dzieci spadkodawcy. Dlatego dzisiaj nie jest niczym nietypowym, że jedna winnica ma kilkunastu właścicieli, ale każdy z nich posiada jedynie niewielki fragment gruntu i dosłownie po kilkadziesiąt sadzonek.
Na terenie Burgundii uprawiane są dwa główne typy winorośli – Pinot Noir oraz Chardonay. Pinot Noir pokrywa około 34% regionu i dostarcza aż 29% całkowitej produkcji winiarskiej. Czerwona odmiana winogrona doskonale radzi sobie w tamtejszej glebie, która dostarcza winom złożoności, tak pożądanej w alkoholu. Wina Pinot Noir z Burgundii mogą mieć odcień od wiśniowego do ceglanego, ale wyróżniają się lekkim ciałem oraz aromatami czerwonych owoców i przypraw. Gamay nadal jest uprawiany w Burgundii, ale odpowiada jedynie za 10% wszystkich upraw.
Dominującym szczepem w winie Burgund zwykle jest Chardonnay. Jego uprawy zajmują 48% wszystkich winnic i odpowiadają za 68% całkowitej produkcji z regionu. Jako ciekawostkę można wskazać, że w Burgundii produkuje się musujące wino określane jako Crémant de Bourgogne. Powstaje ono z takich szczepów, jak Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris, Aligoté, Gamay, Sacy oraz Melon i może być zarówno białe, różowe, jaki i czerwone. Z pewnością warto skosztować tego alkoholu, ponieważ nie produkuje się go nigdzie indziej.
Burgundia odpowiada za mniej więcej 3% całkowitej produkcji win we Francji. Nic więc dziwnego, że wyróżnia się wiele regionów winiarskich na tym obszarze. Do położonych najbliżej Paryża należy zaliczyć Chablis oraz Grand Auxerrois. Chablis to wino odmianowe produkowane wyłącznie ze szczepu Chardonnay. Wyróżnia się w nim dwa obszary AOC.
Sercem produkcji czerwonych win jest Côte de Nuits. Znajduje się tutaj większość burgundzkich Grand Crus, a w niewielkim zakresie również wina białe i różowe. Z kolei na obszarze Côte de Beaune znajduje się aż 7 z 8 Grand Crus, jeżeli chodzi o białe wina.
Obszarem na którym powstają zarówno wina białe, jak i czerwone jest Côte Chalonnaise. Wzgórzysty teren jest idealny do uprawy Chardonnay oraz Pinot Noir, ale także Aligote. To właśnie ten teren jest jedynym, gdzie powstają wina ze szczepu Aligote. Jest jeszcze Mâconnaise, teren położony między dwoma dolinami, gdzie powstają wina ze szczepów Chardonnay oraz Gamay.
Patrząc na etykietę umieszczoną na francuskim winie można natknąć się na różnego rodzaju oznaczenia, które mogą budzić wątpliwości. Spośród czterech klasyfikacji używanych w Burgundii za najlepszą uważa się Grand Crus. Oznacza ona tyle, co „wielki wzrost” i odzwierciedla zaledwie 1,3% całkowitej produkcji win. Tuż zanim jest Premier Crus (9,3 całkowitej produkcji). Na trzecim miejscu znajdują się wina z poszczególnych „dużych ”apelacji, Village Appelations (38,1% produkcji). Ostatnie miejsce to apelacje lokalne, aż 51,3% produkcji.
Wina klasyfikowane jako Grand Crus są bardzo drogie. Ich cena potrafi wynieść nawet 4-5 tysięcy złotych za butelkę. Będzie to dobry wybór na wyjątkowy, luksusowy prezent, ale jeśli chodzi o alkohole stołowe, warto sięgnąć po coś w bardziej przystępnej cenie.
W ofercie sklepu Dobre Wino znajdziesz szeroki wachlarz win pochodzących z Burgundii. Wybieraj spośród białych i czerwonych trunków, a także win musujących i bezalkoholowych. Dobranie alkoholu w zależności od jego pochodzenia i przeznaczenia nie jest łatwym zadaniem. W razie wątpliwości zapraszamy do kontaktu.
Jest 13 produktów.