




Liban jest niewielkim państwem, słynącym przede wszystkim z ogromnej liczby zabytków. Na liście UNESCO zajmuje zaszczytne, 5. miejsce. Mało kto jednak wie, że powstaje również wino libańskie o zaskakująco wysokiej jakości.
Współcześni historycy przypuszczają, że sztuka uprawy winorośli rozwinęła się w Libanie już na 7 tysięcy lat przed naszą erą. W tamtych czasach to Fenicjanie, lud żeglarzy i kupców, wytwarzał wino libańskie, eksportując je do największych ówczesnych ośrodków handlowych, np. do Egiptu. Kiedy w średniowieczu Liban dostał się pod panowanie Imperium Otomańskiego, ze względu na różnice religijne zakazano produkcji wina. Przywilej ten utrzymały jedynie nieliczne grupy chrześcijańscy Maronici czy greccy i armeńscy ortodoksi.
W XIX wieku sztuka produkcji wina uległa odrodzeniu, ponieważ misjonarze z francuskiej Algierii przywieźli ze sobą wiedzę na temat nowoczesnej sztuki uprawy winorośli. Jest ona wykorzystywana po dziś dzień, aby wytwarzać wino libańskie. W dwudziestym wieku Liban dostał się pod panowanie Francuzów. Zapotrzebowanie na wino gwałtownie więc wzrosło, produkowano je więc i eksportowano na potęgę. Po odzyskaniu niepodległości Liban przeżywał okres rozkwitu gospodarczego, zakończony gwałtownie przez wybuch wojny domowej, która szalała na jego terytorium w latach 1975-1990. Po zawarciu pokoju w Taif, sztuka winiarska zyskała impuls do rozpędu.
Pomimo bardzo niewielkich obszarów zajmowanych przez winnice, około 5 tysięcy akrów i 30 winnic, kraj jest w stanie dostarczyć około 7 miliardów butelek rocznie, co stanowi imponujący wynik. Sztuka winifikacji pozostaje pod silnym wpływem trendów w Francji oraz Starego Świata, ale wina libańskie stopniowo zaczynają odróżniać się na światowym rynku.
Wśród najbardziej znanych czerwonych odmian winorośli należy wymienić cinsaut, carignan czy cabernet sauvignon. Z kolei wśród upraw białych win dominuje chardonnay i sauvignon blanc.
Za kolebkę libańskiej sztuki winiarskiej uchodzi dolina Bekaa. Długa na 150 km i szeroka na 8 do 14 km wyróżnia się suchym, gorącym klimatem. Lata są gorące, noce chłodne, a opady niewielkie. Doskonale nadaje się do uprawy winorośli tak, jak w czasach starożytnych dostarczała rzymskiemu cesarstwu plonów zboża. Winnice znajdują się tutaj na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza. Do największych winnic zalicza się Chateau Ksara, Chateau Musar, Ixsir.
Poza doliną Bekaa regionem winiarskim o wschodzącym znaczeniu jest Batroun. Zlokalizowany nad miasteczkiem o tej samej nazwie jest bogaty w winnice, w tym uprawy bazujące na metodach organicznych.
Białe wina z bliskiego wschodu doskonale komponują się z miękkimi serami pleśniowymi, świeżymi warzywami oraz delikatnym mięsem drobiowym. Z kolei odmiany czerwone uzupełnią smak grillowanego mięsa oraz ostrych serów.
Charakterystyczną cechą win libańskich (głównie czerwonych) jest wysoka zawartość tanin. Pozwala to alkoholom starzeć się długo, stopniowo rozwijając swój potencjał.
Jest 5 produktów.