
Wino Tempranillo
Szczep Tempranillo
Tempranillo to niekwestionowany król hiszpańskich szczepów, który często uważa się za odpowiedź Cabernet Sauvignon. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską odmianą winorośli, będącą podstawą najlepszych win, głównie z regionów Rioja i Ribera del Duero.
Tempranillo to niekwestionowany król hiszpańskich szczepów, który często uważa się za odpowiedź Cabernet Sauvignon. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską odmianą winorośli, będącą podstawą najlepszych win, głównie z regionów Rioja i Ribera del Duero.Nazwa szczepu jest zdrobnieniem hiszpańskiego słowa „temprano” oznaczającego „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania owoców. Nazwa ta używana jest w regionach Rioja, Navarra, Somontano, Murcia i Walencja oraz traktowana jest jako nazwa międzynarodowa. W Katalonii znany jest jako Ull de LLebre czyli „oko zająca”, w Ribera del Duero nazywa się go Tinto Fino lub Tinta de Pais, w Toro – Tinta de Toro, za to w regionie La Mancha i Valdepenas – Cencibel. W Portugalii szczep ten znany jest jako Aragonez lub Tinta Roriz, a w Kalifornii nazywa się go Valdepenas.
Historia Tempranillo
Pochodzenie szczepu nie zostało jednoznacznie ustalone. Do niedawna zakładano, że Tempranillo wywodzi się ze szczepu Pinot Noir i Cabernet Franc lecz poddano to kolejnym wątpliwościom. Ostatecznie badania DNA potwierdziły, że Tempranillo nie ma więzi genetycznej z tymi szczepami.Często powtarzaną historią jest, jakoby szczep został przywieziony do Hiszpanii przez mnichów z Burgundii w trakcie podróży do Santiago de Compostela. Pewne jest jedynie, że uprawę winorośli w Hiszpanii zapoczątkowali Cystersi, którzy osiedlili się tam po wypędzeniu Maurów. Być może więc miało w tym udział więcej zgrupowań mnichów niż zostało to oficjalnie udokumentowane.Przez wiele wieków uprawy Tempranillo w Hiszpanii nie zdawano sobie sprawy z wyjątkowości win, jakie oddaje. Zbyt ekstensywne uprawy, przestarzałe metody winifikacji a nawet zbyt bogate, mylące nazewnictwo sprawiały, że otrzymywano z niego wina masowe, często po prostu nieprzyjemne w konsumpcji. Na szczęście ostatnie kilkadziesiąt lat pracy hiszpańskich winiarzy pozwoliło na dostrzeżenie ogromu potencjału jakie niesie ze sobą szczep i tworzone z niego trunki. Dziś Tempranillo zaliczany jest do najlepszych i najszlachetniejszych światowych szczepów.
Uprawy szczepu Tempranillo
Szczep zajmuje 4 miejsce na świecie wśród winorośli czerwonej i 2 miejsce w Hiszpanii pod względem wielkości upraw. Najlepsze wina odmianowe otrzymuje się w apelacji DOCa Rioja oraz większości apelacji położonych w obrębie wspólnoty autonomicznej Castilla y Leon. W Hiszpanii uprawa Tempranillo dopuszczalna jest w 28 denominaciones de origen.Szczep wykorzystuje się także w Portugalii, głównie do produkcji win Porto, czasem również jako składnik win domowych. Uprawy Tempranillo występują także we Francji, Australii, Argentynie i Meksyku, Nowej Zelandii, U.S.A. oraz w Kanadzie.
Produkcja
Często blendowany jest ze szczepami Garnacha, Mazuelo lub Graciano, dzięki czemu wino staje się lżejsze i bardziej kwaskowate niż jednoodmianowe. W regionie Navarra często łączy się go z Cabernet Sauvignon lub z Merlot.W regionie Ribera del Duero szczep Tempranillo musi stanowić co najmniej 90% kupażu wina. W tym regionie powstają także sławne wina Vega Sicilia, których głównym składnikiem jest właśnie Tempranillo.W przypadku Tempranillo, zwłaszcza tego produkowanego w regionie Rioja, warto znać typowe oznaczenia mówiące o czasie leżakowania wina. Wyróżnia się:
- Crianza – starzone przez 2 lata, z czego minimum rok w beczce;
- Reserva – starzone przez 3 lata, z czego minimum rok w beczce;
- Gran Reserva – starzone przez 5 lat, z czego minimum 2 lata w beczce;
- Joven – wina niewymagające starzenia w beczce, dedykowane do spożycia od razu;
Smak i aromat
Najlepsze rezultaty smakowe Tempranillo uzyskuje uprawiane w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Winorośle uprawiane są w takich warunkach na wzgórzach (400 – 800 metrów n.p.m.) w regionach Rioja i Ribera del Duero, dlatego stamtąd pochodzą najlepsze wina tego szczepu.Powstają z niego wina o pełnym ciele i stosunkowo niskiej (jak na wina hiszpańskie) zawartości alkoholu. Mają umiarkowaną ilość tanin oraz kwasowość, dlatego często szczep występuje w winach kupażowych. Charakteryzują się głęboko czerwonym kolorem i wyraźną słodkością smaku.Wina Tempranillo mają zdolność do długoletniego starzenia, nabierając nut wanilii, cedru i delikatnych przypraw. Młode wina typu „joven” mają silne aromaty truskawek, malin i czerwonych porzeczek. Możliwe są także aromaty bakalii, śliwek, lukrecji, gorzkiej czekolady i po starzeniu skóry oraz tytoniu.
Jedzenie
Tempranillo to dość uniwersalne wino względem doboru potraw. Komponuje się z wszelkiego rodzaju tłustymi daniami mięsnymi: stekami, burgerami, pieczoną jagnięciną, wołowiną w ziołach, hiszpańskimi długo dojrzewające szynkami (np. Jamon Serrano) i kiełbasami (np. Chorizo, Fuet). Łączy się także z kuchnią tex-mex, jak Chili con Carne, Burrito czy Taco.
Jest 26 produktów.



 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)





 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)





 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)



- -20%

- -20%





