
- -30%





Zapomniany, francuski szczep zaliczany do Sekstetu klasycznych odmian z Bordeaux, który odnalazł swoją ojczyznę po drugiej stronie Atlantyku w gorącym Chile.
Carmenere to czerwony szczep winny, który pierwotnie uprawiany był w regionie Brodeaux we Francji. Wraz ze szczepami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec i Petit Verdot tworzy tak zwany „Sekstet klasycznych odmian z Bordeaux”.Jego nazwa wywodzi się od francuskiego słowa „carmin” które oznacza „karmazynowy” i nawiązuje ona do barwy, jaką przybierają jesienią liście winorośli. Carmenere można spotkać na świecie pod wieloma różnymi nazwami, które łączą go ze szczepem Merlot i Cabernet Sauvignon.Mimo że historia Carmenere rozpoczęła się we Francji, dziś jest on spotykany tam niezwykle rzadko. Wraz z utratą swojej pozycji we Francji, szczep zyskał miano „odmiany narodowej” w Chile.
Istnieje wiele hipotez mówiących o pochodzeniu Carmenere. W Bordeaux uważany jest za Vidure, który przez pewien czas przedstawiany był jako winorośl, od której wywodzą się wszystkie czerwone szczepy bordoskie. Dowodzono również, że Carmenere to tak naprawdę szczep Biturica, winorośl ceniona przez Starożytnych Rzymian, a według Pliniusza Starszego szczep ten pochodził z Półwyspu Iberyjskiego. Ostatecznie badania wykazały, że Carmenere jest krzyżówką szczepów Cabernet Franc i Gros Cabernet.Carmenere uprawiany był w dużych ilościach we Francji do roku 1867, kiedy to atak filoksery zniszczył większość francuskich winnic. Po tej sytuacji uważano przez wiele lat, że szczep Carmenere wymarł, jednak próby odnowienia upraw winorośli ukazały kilka krzewów, które przetrwały atak grzybów. Niestety niewielka ilość sadzonek, rzadkie nasadzenia, trudność w uprawie i niskie plony Carmenere sprawiły, że winiarze coraz mniej skupiali się na tym szczepie. Finalnie prawie całkowicie zaprzestano uprawy Carmenere na rzecz mniej wymagających i osiągających większe plony szczepów Merlot i Cabernet Sauvignon.Okazało się jednak, że w tym samym czasie Carmenere uprawiane jest w znacznych ilościach i odpowiednich warunkach na terenie Chile, Włoch i w nieco mniejszych winnicach w innych krajach na całym świecie.
Carmenere przetrwał w Chile przede wszystkim dzięki podobieństwu do szczepu Merlot. Carmenere został mylnie sprowadzony do Chile w XIX wieku wraz z sadzonkami Merlota, który wtedy stanowił podstawę chilijskich win. Podobieństwo krzewów i owoców tych dwóch szczepów spowodowało, że przez 100 lat Carmenere był nieświadomie zbierany i traktowany jako Merlot. Niewielkie opady i naturalna granica chroniąca winorośle przed filokserą w dolinach naokoło Santiago, gdzie stworzono winnice dawały winogrona naprawdę wysokiej jakości. Mimo że wina Merlot z Chile smakowały inaczej niż wina tego szczepu z innych krajów, dopiero w roku 1994 enolog prof. Jean-Michel Boursiquot dokonał rozróżnienia tych dwóch winorośli, a w roku 1998 Chilijskie Ministerstwo Rolnictwa uznało je za osobny szczep. Wtedy też Carmenere stał się winiarską ikoną Chile i kraj ten został głównym producentem win z tego szczepu.
Podobnie sytuacja wyglądała we Włoszech. Zakupione w 1990 roku sadzonki z Francji miały być szczepem winorośli Merlot. Po pewnym czasie winiarze dostrzegli jednak różnice – owoce winorośli dojrzewały szybciej i dawały wina o ciemniejszym kolorze oraz innym smaku. Po badaniach okazało się, że nie jest to Merlot, a właśnie Carmenere. Przyjęto go równie serdecznie co w Chile i zaczęto produkować z niego wina kupażowe. Szczep uprawiany jest głównie w północno-wschodniej części kraju. Co więcej w Toskanii Carmenere posiada zupełnie inną nazwę - Predicato di Biturica.
Sadzonki Carmenere zostały zasadzone także w Kalifornii w latach 80 XX. wieku dzięki francuskiemu winogrodnikowi Louisowi Pierre Pradier, który nie chciał by odmiana ta została całkowicie zniszczona przez filokserę i zapomniana przez winiarzy. Dziś znajdują się w Kalifornii oraz w stanie Waszyngton niewielkie winnice poświęcone Carmenere.
Dosłownie trzy sadzonki zostały przywiezione również na teren Australii w latach 90 XX. wieku, jednak do momentu, kiedy można je było zasadzić przetrwała tylko jedna. Dzięki odpowiedniej opiece i uprawie Cermenere jest tam uprawiane w niewielkim stopniu do dziś.Niewielkie uprawy znajdują się także w Nowej Zelandii, gdzie do roku 2006 uważano, że są to krzewy Cabernet Franc.
Wina ze szczepu Carmenere mają intensywny, ciemny kolor oraz bogate aromaty owoców: śliwek, jagód, czarnych porzeczek, borówek, wiśni i malin oraz aromaty przypraw korzennych. Na dalszym planie pojawiają się także nuty skóry, tytoniu i czekolady. Garbiniki są jedynie delikatnie wyczuwalne, o wiele łagodniejsze od tych, spotykanych np. w Cabernet Sauvignon. Camenere wino charakteryzuje się także niską kwasowością. Jednoodmianowe wino Carmenere zdominowane jest aromatami wiśni z nutami ziemistymi, w winach kupażowych wykorzystywane jest w połączeniu ze szczepem Merlot, Syrah i Petit Verdot w celu odświeżenia smaku.
Intensywne i mocne w smaku Carmenere wino paruje się z grillowanym mięsem i makaronami w gęstych, pomidorowych sosach zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Nieco ziemisty, niekiedy ziołowy posmak wina komponuje się z mięsem w towarzystwie ziół takich jak oregano, tymianek czy rozmaryn. Łączy się także z warzywami takimi jak bakłażan, papryka, pieczarki, pomidory, słodkie ziemniaki. Doskonale smakuje w połączeniu z kolendrą, polecane jest więc do kuchni meksykańskiej bogatej w zioła, mięso i pomidory.
Jest 6 produktów.