
- Nowy
- -25%










 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)



- -20%





- -5%


- -20%
.png)


- -25%

- -25%


- -25%

- -25%



Wino wytrawne czerwone jest doceniane na całym świecie za charakterystyczny, głęboki posmak. Mnogość dostępnych szczepów oraz ich kombinacji powoduje, że czerwone wytrawne wino można bardzo łatwo dopasować do jedzenia, a także warunków w jakich jest spożywane, jak temperatura na zewnątrz czy pora roku. Wino wytrawne czerwone podbija serca wielu amatorów, jak i koneserów, którzy poszukują intensywnych doznań smakowych, których próżno szukać w białym winie. Czym powinno wyróżniać się dobre wino wytrawne czerwone i jak komponować je z posiłkami, aby poczuć pełnię doznań smakowych?
Wino wytrawne czerwone charakteryzuje się brakiem lub bardzo niską zawartością cukru resztkowego. O obecności cukru decyduje przede wszystkim stopień dojrzałości owoców. Zgodnie z unijnymi regulacjami nie powinno być go więcej niż 4 gramy na litr trunku, choć nie jest to zasada uniwersalna. Duże znaczenie ma również relacja cukru do zawartości kwasów. Może być tak, że przy odpowiednio wysokiej kwasowatości za wytrawne zostanie uznane wino zawierające nawet 6 lub 8 gram cukru na litr.
Poziom cukru jest mierzony w procesie produkcji wina za pomocą tzw. aerometru. Co ciekawe, można zmniejszyć go już po ostatecznym przygotowaniu trunku, a przed rozlaniem go do butelek poprzez dodanie właściwych drożdży fermentacyjnych.
Wino czerwone jest produkowane z ciemnych winogron, określanych niekiedy mianem czarnych. To właśnie im zawdzięcza swoją barwę, która może wahać się od ceglastej do purpurowej, a nawet czarno-czerwonej. Dobre wina wytrawne wyróżniają się głębokim, zdecydowanym smakiem. Zrównoważona kwasowość powoduje, że smak trunku jest aksamitny, a przejścia między kolejnymi nutami są płynne. Zdecydowany aromat wcale nie oznacza, że czerwone wino wytrawne jest „łatwe” w odbiorze.
Dobrej jakości alkohol powinien wyróżniać się bogatym bukietem oraz obecnością nut mineralnych. Choć pojęcie mineralnych sensacji w odniesieniu do wina nie spotyka się z powszechną aprobatą (renomowana szkoła WSET szkoląca sommelierów na przykład w ogóle odradza posługiwanie się tym pojęciem, jako zbyt ogólnym), nie ulega wątpliwości, że dobre wino wytrawne czerwone ma często wyraźnie odczuwalne akcenty, określane jako krzemienne (ang. flint) czy ziemiste (ang. earthy).
Za charakterystyczny, „ostry i cierpki” smak czerwonego wina odpowiadają taniny, naturalne związki z grupy garbników. Pełnią one przy okazji funkcję konserwującą. Im wyższa jest zawartość tanin w winie, tym jest ono odczuwalne jako silniej „ściągające” wnętrze jamy ustnej. Taniny łączą się z cząsteczkami białka. To dlatego czerwone wino wytrawne najlepiej smakuje z mięsem, ale już gorzej ze słodyczami czy słodkimi owocami.
Dobre wino wytrawne czerwone to jednak nie tylko sam dobór szczepu owoców, ale także sposób ich obróbki. Kluczowe znaczenie odgrywa tutaj tzw. maceracja. Polega ona na przechowywaniu rozgniecionych owoców, wraz z miąższem, sokiem, skóra i pestkami. Podczas tego etapu do płynu przechodzi cały szereg związków chemicznych obecnych w skórkach winogron.
Prawidłowo podane wino czerwone potrafi nie tylko sprawić, że sam trunek będzie smakował lepiej, ale też posiłek zyska zupełnie nowe walory smakowe. Choć można wskazać na ogólne wytyczne dotyczące serwowania win wytrawnych, zawsze najlepiej spojrzeć na rekomendację producenta w tym zakresie. Przyjrzyjmy się kilku przykładom:
Nie bój się eksperymentować i poszukiwać własnych, ulubionych kompozycji smakowych. Niektóre gatunku wina wytrawnego mogą idealnie pasować np. do czekolady, fig, orzechów lub serów.
Regularne spożywanie czerwonego wytrawnego wina w niewielkich ilościach niesie ze sobą nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale także korzyści zdrowotne. Nie brakuje badań naukowych, w których wykazano, że spożywanie jednego kieliszka takiego trunku dziennie wspiera trawienie, poprawia pracę nerek i wzmacnia układ krwionośny. Może również stanowić element profilaktyki nowotworowej.
Pamiętaj jednak, aby nigdy nie spożywać alkoholu w ciąży oraz jeżeli rozważasz w niedługim czasie jazdę samochodem.
Czerwone wino wytrawne jest prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych. Wśród nich warto wymienić chociażby minerały, jak fosfor, wapń, potas, sód, żelazo, oraz w minimalnych ilościach selen, cynk i miedź. Nie brakuje w nim też witamin - B1, B2, B6, B12, A, kwasu foliowego, kwasu askorbinowego, biotyny, witaminy PP oraz antocyjanów, katechin, flawonoidów i polifenoli roślinnych.
W czerwonym wytrawnym winie obecny jest bardzo silny oksydant, resweratrol. Usprawnia on pracę organizmu na wiele sposobów, przyspieszając usuwanie wolnych rodników z organizmu.
Czerwone wino wytrawne zawiera niewielkie ilości kilokalorii, sporo mniejsze niż półsłodkie czy słodkie odmiany wina. W 100 mililitrach czerwonego wina wytrawnego znajduje się zaledwie około 68 kcal, podczas gdy w takiej samej objętości półsłodkiego trunku 87 kcal, słodkiego zaś niemal 110 kcal. Tak niska gęstość kaloryczna powoduje, że nawet dwa lub trzy kieliszki nie wpływają znacząco na zwiększenie ilości przyjętej energii i nie zaburzą założeń osób na diecie redukcyjnej.
Czerwone wina zwykle powinny być podawane w temperaturze nieco wyższej, niż pokojowa, między 15 a 20 stopni Celsjusza, przy czym można wskazać na prostą zależność. Im wino jest lżejsze, tym należy je podawać bliżej niższego końca zakresu temperaturowego. Trunki cięższe, bardziej wytrawne, lepiej smakują, jeżeli ich temperatura mieści się bliżej górnego zakresu. Wtedy łatwiej będzie można wyczuć odpowiednie nuty i docenić akcenty alkoholu. Jeśli chcesz mieć pewność, że serwujesz wino wytrawne czerwone we właściwej temperaturze, wyposaż się w odpowiedni termometr. Jest on składnikiem większości zestawów winiarskich.
Wina wytrawne powinny być podawane w kieliszkach o szerokiej podstawie, nieznacznie zwężających się ku górze. Relatywnie duży kontakt płaszczyzny wina z powietrzem powoduje, że jego aromaty mogą się swobodnie ulatniać i gromadzą się w górnej części płynu. Aby dobre wino wytrawne czerwone mogło rozwinąć swój potencjał, zaleca się jego dekantowanie przed podaniem (jest to skrót myślowy, ponieważ dekantacja odnosi się do procesu laboratoryjnego zlewania cieczy znad osadu i jest przeprowadzana na dużą skalę). Warto też pamiętać, że „zakołysanie” kieliszkiem przed skosztowaniem trunku pozwala napowietrzyć wino i uwolnić tlące się w nim aromaty.
Na szczycie listy najlepiej rozpoznawalnych czerwonych win wytrawnych zdecydowanie należy umieścić Cabernet Sauvignon. Zazwyczaj wino wyprodukowane na bazie tego szczepu ma między 13 a 15% zawartości alkoholu. Przebijają w nim aromaty oliwek, czarnych porzeczek oraz czarnej wiśni. We Francji często blenduje się ten szczep z Merlot oraz Cabernet Franc. Za najlepsze wina Cabernet Sauvignon uważa się te wyprodukowane w Napa Valley w Kalifornii.
Wino wytrawne czerwone może być produkowane zarówno z pojedynczego szczepu, jak i połączenia kilku odmian winogron. Znawcy zwykle doceniają przede wszystkim single, czyli właśnie trunki przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych odmian owoców gronowych.
Na świecie występuje wiele szczepów wykorzystywanych przy produkcji czerwonego wina. Wśród nich można wymienić chociażby takie odmiany, jak Alicante Henri Bouschet, Barbera, Pinot Noir czy osławiony Cabernet Sauvignon. Warto jednak próbować także czerwone wino wytrawne, które powstało z nieco mniejszych, lokalnych winnic, jak chociażby Malbec, Syrah czy Tempranillo.
Jest 131 produktów.