+ 48 696 088 990 | pon-pt 9:00-17:00 Grudniowe MEGA OKAZJE > Sprawdź
+ 48 696 088 990 | pon-pt 9:00-17:00 Grudniowe MEGA OKAZJE > Sprawdź
Wino Monastrell
Monastrell-wino ze słonecznej Hiszpanii
Monastrell (wcześniej znane jako mataro, mourvedre, po katalońsku zaś monestrell) to czerwona odmiana winorośli wywodząca się z Hiszpanii. Jej nazwa pochodzi od Murviedro, miejscowości położonej w pobliżu Walencji. Jest również chętnie uprawiana w południowej Francji, Australii i Katalonii.
Najczęściej wykorzystywana jest do produkcji kupaży (tzw. cuvees), czyli win powstających z kilku gatunków winorośli. To czerwona odmiana winogron, używana do wytwarzania wina czerwonego oraz różowego. Rzadko można spotkać jednoszczepowe wino Monastrell, choć jest to możliwe. Są one dumą regionu Bandol we Francji czy Jumilla i Jecla w Hiszpanii.
Winorośla Monastrell lubią ciepły, suchy klimat. Grona są niewielkie i mają grubą skórę, co wpływa na wysoką taniczność alkoholi i jednocześnie pełną, głęboką rubinową barwę trunku.
Monastrell-wino zaprawione pasmem nieszczęść
W przeszłości szczep Monastrell był znacznie chętniej wybierany przez plantatorów niż obecnie. Jego historia jest niezwykle długa i sięga V-VI wieku przed naszą erą, kiedy do Hiszpanii najprawdopodobniej sprowadzili je Fenicjanie. Ze względu jednak na nawracające epidemie mączniaka oraz mszycy znanej jako filoksera winiec w latach 80. XIX wieku wiele plantacji zaczęło rezygnować z tej odmiany winorośli na rzecz mniej wymagających, bardziej odpornych, a przez to łatwiejszych w uprawie i zyskowniejszych gatunków.
Aktualnie hiszpańska i francuska produkcja łącznie szacowana jest na około 74 hektary. Szczep jest dosyć trudny w uprawie. Podatny na ataki mączniaka, przymrozki oraz charakteryzujący się późnymi zbiorami wymaga doświadczenia.
Szczep monastrell-wino a kupaż. Z czym się je łączy?
Wina jednoszczepowe Monastrell wyróżniają się aromatem owoców leśnych (zwłaszcza jeżyn) oraz śliwek, egzotycznych przypraw, ziół, dymu i róż i fiołków. Zwykle kupażuje się je z takimi odmianami winorośli, jak żywe Grenache, egzotyczny Syrach, a także Carignan i Cinsault. Zwłaszcza w tym ostatnim przypadku winiarze wykorzystują zbliżony czas zbiorów oraz podobną lokalizację w której winorośl czuje się dobrze. Jako partnerów do kupażu często wybiera się też Merlot i Cabernet Sauvignon. Ze szczepu produkuje się wino musujące Cava, jedyne które otrzymało apelację DO.
Monastrell-wino i potrawy. Jak je łączyć?
Wina przyrządzone ze szczepu Monastrell cechują się wysokim terroire co oznacza, że są podatne na specyfikę gleby miejsca z którego pochodzą. Z tego względu alkohole z tego samego szczepu mogą dosyć istotnie się różnić między sobą. Najlepiej czują się jednak na glebach wapiennych oraz gliniasto wapiennych przy temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Ze względu na dużą zawartość garbników proces winifikacji trwa długo, ale alkohol dobrze nadaje się do starzenia, stopniowo uwalniając swój potencjał. Zwykle leżakuje kilkanaście miesięcy w dębowych beczkach, aby uzyskać nieco łagodności.
Wina ze szczepu Monastrell są na tyle aromatyczne, że nadają się do podawania nawet z intensywnie przyprawionymi potrawami. Doskonale komponują się z pasztetami, wędzonymi wędlinami, dziczyzną, grillowanymi żeberkami, pieczoną wołowiną czy stekami.
Monastrell-wino godne konesera
Dla osób szukających rozkoszy podniebienia w towarzystwie win ze szczepu Monastrell możemy polecić Marques Del Turia Monastelll & Shiraz – kupaż szczepów Shiraz oraz Monastrell ze znaczną przewagą tego drugiego. Jest dobrze zrównoważone i lekko cierpkie, ale orzeźwiające. Idealnie nada się do klasycznych dań kuchni włoskiej, jak spaghetti arabiata, dojrzewających wędlin typowych dla kuchni hiszpańskiej, jak i wykwintnego, polskiego bigosu.
Z kolei Goru to pełne i bogate, wytrawne, czerwone wino hiszpańskie z apelacją DO. Wytwarzane w słonecznej Jumilli powstaje w regionach Murcja lub Albacete. Wyróżnia się subtelnym, owocowym aromatem i nutami winnymi. Wyraźnie wyczuwalna jest słodycz i dojrzałość, a także garbniki.
Wreszcie Federico Paternina Cava Brut Rose to przykład wina różowego o pięknej, łososiowej barwie. Powstaje jako kupaż Monastrell oraz Pinot Noir. Sprawdzi się jako aperitif przed posiłkiem oraz uzupełnienie wegańskich posiłków.
Jest 6 produktów.