
- -30%

- -30%


- -20%

- -35%
Wino gewurztraminer to czerwona odmiana winorośli wyróżniająca się różowym lub czerwonym kolorem skórki gron. Dojrzewa przede wszystkim w chłodniejszych klimatach. Wyróżnia się bogatą, aromatyczną treści. W Anglii szczep znany jest po prostu jako Gewurz. Gewurztraminer wino wyróżnia się wysoką zawartością cukru resztkowego, co pozwala tworzyć alkohole o nieco większej zawartości alkoholu. Jego charakterystyczną cechą jest też aromat liczi, marakui, róż oraz akcentów kwiatowych, imbiru i grapefruita.
Nazwa wywodzi się z języka niemieckiego (gdzie pisana jest z przegłosem, Gewürztraminer) i oznacza dokładnie „roślinny Traminer”„ostry Traminer” lub „perfumowany Traminer”. Jest wykorzystywana już od XVI wieku. Co ciekawe gewurztraminer wino wywodzi się ze szczepu savagning blanc, który w południowym Tyrolu również określany jest jako traminer. Obecnie jednak ta konotacja nie jest już tak oczywista ze względu na zidentyfikowaną różnicę w zawartości geraniolu w roślinie oraz w kształcie liści.
Historia rodziny szczepów traminer jest niejasna, w czym nie pomaga dodatkowa trudność w zmienności genomu rośliny. Jej odmian jest na tyle dużo, że trudno wyśledzić protoplastę rodu. Jego historia zaczyna się najprawdopodobniej w starożytności, gdzie pojawiła się odmiana winorośli o zielonych gronach, która swoją nazwę wzięła od nazwy wioski Tramin (obecnie Tramin an der Weinstraße). Pierwsza wzmianka o hodowanym tam traminerze pochodzi jeszcze z XIII wieku. Tramin jest ulokowana w południowym Tyrolu, niemieckojęzycznej części północnych Włoszech.
Do innych poza savagnin blanc klonów traminera (bardzo podobnych lub wręcz tożsamych) zalicza się szczep frankisch, gringet, heida oraz grumin.
Według jednej z opowieści szczep gewurztramminer przywiózł ze sobą książę Karol Fryderyk Badeński około 1780 roku z włoskiej Chiavenny, którą Niemcy niegdyś nazywali Cleven.
W Europie wino gewurztraminer jest uprawiane w wielu krajach, w tym chociażby Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Republice Czeskiej, Francji i Niemczech. Co ciekawe ze względu na korzystne warunki wzrostu w chłodnych regionach, szczep przyjął się również w Polsce. Wykorzystuje się go m.in. w Winnicy Wzgórz Trzebnickich czy Winnicy Srebrna Góra. Jego koncentrację można odnaleźć także w Kanadzie (wyspa Vancouver czy Okanagan Valley), ale też Australii (Wzgórza Adelajdy, Dolina Edenu) czy Stanach Zjednoczonych (m.in. Monterey i Sonoma w Kalifornii czy Snak River w Idaho).
Uprawy kwitną wcześnie, ale dojrzewają późno, co czyni je wrażliwym na zimne, jesienne popołudnia. Krzewy preferują ziemię bogatą w glinę, za to nie radzą sobie najlepiej w glebie węglowo-wapiennej.
Wina ze szczepu gewurztraminer powstają zarówno jako alkohole odmianowe, jak i kupaże. Mają umiarkowanie rozbudowane ciało i słodycz zmierzającą w kierunku wytrawnej. Niska zawartość tanin oraz niewysoka kwasowość powodują, że alkohol jest stosunkowo łatwy i przyjemny w odbiorze
Akcenty różane oraz owoców egzotycznych powodują, że wino gewurztraminer idealnie nadaje się do kuchni azjatyckiej, uzupełniając pikantny i słony smak potraw. W niektórych krajach pije się je jako aperitif. Białe, delikatne wina w kupażu z Chardonnay świetnie uzupełniają smak ryb i owoców morza, delikatnego drobiu, sałaty i innych świeżych warzyw. Można je też użyć jako dodatek do deski ostrych serów oraz orzechów. Wyrazisty aromat win z tego szczepu pasuje do wędlin, pasztetów, a także potraw z sosem winegret.
Intensywna, złoto-miedziana barwa powoduje, że wino gewurztraminer nie tylko dobrze smakuje, ale również atrakcyjnie wygląda W kieliszku z jednolitego szkła mieni się świetlnymi refleksami, kusząc do degustacji.
Cena wina ze szczepu traminer jest zróżnicowana i może wahać się od 40-50 do nawet ponad 100 złotych za butelkę. Wybierając alkohol warto zwrócić uwagę na apelację, np. hiszpańskie Somontano DO czy włoskie Alto Adige (Sudtirol) DOC lub Trentino DOC.
Jest 5 produktów.