Geneza nazwy Petit Verdot nie jest skomplikowana, a przynajmniej nie ma wątpliwości co do pierwszego członu nazwy. Francuskie określenie „petit” oznacza „mały” i odnosi się do wielkości winogron.
Natomiast „Verdot” kontrastuje z innym członkiem winiarskiej rodziny - Gros Verdot, który charakteryzuje się większymi winogronami. Bardziej realne jest po prostu słowo „zielony”, które odzwierciedla skłonność odmiany do braku osiągnięcia pełnej dojrzałości. Petit Verdot na pewno jest starszą odmianą niż Cabernet Sauvignon. Powstał prawdopodobnie ze skrzyżowania Duras i Tressot. Podobno to właśnie omawiana odmiana była zasadzona jako pierwsza w Bordeaux przez starożytnych Rzymian. W XVII wieku był jedną z ważniejszych odmian w wielu winnicach Bordeaux. Jednakże sporo krzewów Petit Verdot usunięto z lewego brzegu Bordeaux po niszczycielskim ataku filoksery. Co więcej, po przejmujących mrozach w 1956 roku zdecydowano się na ponownie zlikwidowanie Petit Verdot. Odmianie nie pozwolono wyginąć całkowicie, gdyż lata sześćdziesiątych i siedemdziesiątych stanowią początek nowego rozdziału w historii szczepu. Po wyrwaniu krzewów z korzeniami zastąpiono je bardziej konsumpcyjnymi odmianami – Merlot i Cabernet Sauvignon. Było to częściowo spowodowanie trendami na rynkach USA. Smaczku całej sprawie dodaje fakt, iż gdyby nie odporność na gnicie i choroby winorośli, Petit Verdot najpewniej zostałby zapomnianym szczepem. W latach osiemdziesiątych w Nowym Świecie nastąpiło odrodzenie tej odmiany, szczególnie popularna stała się w USA, Australii, Włoszech, Hiszpanii, Chile oraz Portugalii. Historia Petit Verdot jest nieco podobna do Carmenere – oba szczepy praktycznie zostały zapomniane we Francji, by ponownie znaleźć zainteresowanie w innych częściach świata. Ze względu na wysoki poziom antocyjanów w grubych skórkach, Petit Verdot zwykle daje wina o gęstej, wręcz atramentowej strukturze, natomiast w kieliszku najczęściej jest niemal czarne z fioletowymi refleksami. Charakteryzują się też sporymi garbnikami. Dość spora jest rozpiętość aromatów – piżmo, fiołki, banany, koper, anyż oraz białe kwiaty, ale również lukrecja, grafit, buraki cukrowe, jagody oraz skóra. Oprócz jednoszczepowych win często łączy się go z Cabernet Sauvignon. Obecnie zaledwie garstka producentów z Francji produkuje wina skomponowane w 100% z Petit Verdot.