+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Wino Malbec
Szczep Malbec
Malbec to czerwona odmiana winogrona, pochodząca z Francji i rozpowszechniona w Argentynie. Oddaje wino o niezwykle ciemnym kolorze i intensywnym aromacie śliwki, czereśni i pieprzu.
Odmiana ta ma swoje własne święto w kalendarzu. Co roku, zaczynając od roku 2010, 17 kwietnia obchodzimy Malbec World Day. Za jego ustanowienie i promocje odpowiada stowarzyszenie Wines of Argentina.
Historia Malbec-wino i szczep o wyjątkowej historii
W przeszłości Malbec był jednym z najczęściej uprawianych szczepów we Francji. Niestety szczególnie mroźna zima w roku 1956 oraz niska tolerancja odmiany na niskie temperatury pomniejszyły jego uprawy. Niegdyś, z powodu intensywnej, ciemnej barwy owoców nazywany był we Francji „vin noir” czyli „czarnym winem”.Do Argentyny został przywieziony w XIX wieku. Na początku winiarze podchodzi do szczepu ostrożnie i z nieufnością. Doskonały klimat sprzyjający rozwojowi soczystych owoców sprawił jednak, że w niedługim czasie Malbec zaczął zachwycać doskonałymi winami. Od kilkudziesięciu lat jest uznawany tam za odmianę narodową.
Uprawy Malbec
Francja
Dziś Malbec stanowi główny szczep francuskiego regionu Cahors i dodatkowy, występujący w winach kupażowych z regionu Medoc w Bordeaux. Wielkość winnic szczepu we Francji to jedynie 6 tysięcy hektarów. Wino Malbec tworzone w Cahors należy raczej do tych długowiecznych, które powinno się spożywać nie wcześniej niż po 5 latach od produkcji. Najlepsze z nich mogą leżakować nawet do kilkunastu lat. We Francji znany jest także pod nazwą Côt lub Auxerrois. We Francji wino Malbec łączone jest często ze szczepami Tannat i Merlot. Dopuszczony jest także do tworzenia mieszanki bordoskiej z Merlot i Cabernet Sauvignon. W Dolinie Loary tworzy wina kupażowe z Cabernet Franc i Gamay.
Argentyna
Prawdziwą sławę wino Malbec zyskało w Argentynie. Niektóre części tego kraju oparły się atakowi filoksery, dzięki czemu winorośle uprawiane są tam bez przeszczepu. Uprawia się go głównie w regionie Mendoza, gdzie panują doskonałe warunki dla tego szczepu. Jedne z najwybitniejszych win odmiany powstają z owoców winorośli uprawianych w wysokich winnicach u podnóża Andów, gdzie gorące dni i chłodne wieczory pozwalają na długi okres wegetacji.
Chile
W ostatnich latach sąsiadujące Argentynie Chile zaczyna doganiać ją względem wielkości upraw szczepu Malbec. Największe winnice odmiany znajdują się w prowincji Colchagua.
Inne kraje
Malbec uprawiany jest także w mniejszym stopniu we Włoszech (Abruzja, Weneto, Apulia), Stanach Zjednoczonych (Kalifornia), Boliwii, Peru, Turcji, Mołdawii, Meksyku, Kanadzie (Kolumbia Brytyjska), Australii, Nowej Zelandii i Afryce Południowej.
Wyjątkowe wino-Malbec charakterystyka szczepu
Owoce mają grubą skórkę, dlatego w procesie dojrzewania potrzebują dużej i długiej ekspozycji na słońce oraz wyższej temperatury. Owoce dojrzewają w połowie sezonu i charakteryzują się wyjątkowo ciemną barwą. Są one jednak wrażliwe na mróz i mają tendencję do rozpadania się, więc uprawa ich nie należy do najłatwiejszych. Odmiana dość łatwo adaptuje się do różnych gleb, ale najbardziej typowe wina oddaje w ojczystym regionie Cahors.
Smak i aromat
Typowe wino Malbec jest trunkiem o ciemnej purpurowej barwie z fioletowymi refleksami. Zwykle jest winem o solidnej budowie, ma sporo tanin i kwasowości, jest skoncentrowane i bogate. Im cieplejsze lato, tym mniej ma kwasowości, a to sprawia, że wino może być nieco miałkie. Francuskie wina są zazwyczaj bardziej taniczne i cierpkie niż te z Argentyny, które mają bardziej aksamitną, wręcz pluszową strukturę. Do tego wyczuwalne są aromaty owoców: śliwki, jeżyny, czarna porzeczka i dojrzałe wiśnie – to aromaty, które w winie dominują, a podbite są zapachem tytoniu, czasem dymu i czasem ziół. Wino Malbec mają tak skoncentrowaną teksturę, że sprawiają wrażenie jak gdyby można było je pokroić nożem i zjeść za pomocą łyżeczki. Leżakowanie je nieco może okiełznać, nie jest tak narowiste, ale charakter ma tak wyraźny, że kto raz spróbuje dobrego wina Malbec, zapamięta je na zawsze.
Jedzenie
Najczęściej wino Malbec serwowane jest do obiadów, składających się z dań mięsnych: wołowina, zwłaszcza Argentyńska, kiełbasy i gulasze, grillowane, czerwone mięsa. W wersji wegetariańskiej paruje się z ziemniakami, fasolą i dynią. Z czystą przyjemnością można te wina także degustować samodzielnie, są soczyste, owocowe i pozbawione kwasowości.
Jest 7 produktów.