Chateau du Cedre Chateau du Cedre 0,75l
najniższa cena z ostatnich 30 dni: 151,90 zł
Chateau du Cedre to wino proste a jednocześnie bardzo pociągające. Wyraża głębie i bogactwo szczepu Malbec , poprzez średnio mocne i wyraziste podniebienie ze sporymi taninami, żywą świeżością i atrakcyjną krągłością. Bukiet naznaczony czarnymi owocami, przyprawami oraz mięta i papryką. Wino dobrze czuje się w towarzystwie steków, smażonej kiełbasy, piersi z kaczki, kaczki confit, dań z duszonej fasoli Cassoulet, dań z ziemniaków czy dyni oraz półmiękkich serów
Udana rodzinna współpraca
Na początku XX wieku Léon Verhaegh opuścił swój rodzinny kraj, aby osiedlić się w południowo-zachodniej Francji, gdzie jego syn Karol wraz z małżonką rozpoczął przygodę z winoroślami. Dziś kontynuatorami tej przygody są synowie Jean-Marc i Pascal Verhaeghe, którzy po wieloletniej edukacji winiarskiej przejęli nieruchomość i postawili sobie za cel przywrócić blask odmiany Malbec w Starym Świecie. Podział ról w zarządzaniu tej jednej z najbardziej cenionych posiadłości w tej części Europy, a w szczególności w Cahors jest klarowny. Podczas gdy Jean-Marc jest odpowiedzialny za winnice, Pascal odpowiada za dystrybucję win. Od samego początku ich projekt opiera się na współudziale i zbieżnym punkcie widzenia oraz wielkim szacunku do terroir.
Doskonałe terroir
Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnicy „Cedar” leżącej na zboczu wzgórza charakteryzującym się dwoma najlepszymi rodzajami gleb w apelacji AOC Cahors. Ziemia tam bogata jest w wapień i krzemionkową glinę. Winogrona zebrane były z 20-40-letnich winorośli i dokładnie wyselekcjonowane. Maceracja ze skórkami trwała od 30 do 35 dni, a fermentacja alkoholowa odbywała się w kontrolowanej temperaturze nieprzekraczającej 28⁰C. Fermentacja malolaktyczna, pozwalająca na zmianę cierpkiego kwasu jabłkowego w delikatny kwas mlekowy odbyła się w drewnianych beczkach. Po procesie winifikacji wino leżakowało przez 22 miesiące w beczkach dębowych, a na koniec zostało zabutelkowane bez filtracji.
Czerwone, wytrawne, o aromacie ciemnych owoców z nutą mięty i papryki
Wino jest kupażem trzech szczepów: Malbec (90%), Merlot (5%) i Tannat (5%). Ma piękną połyskującą szkarłatną barwę. Bukiet zdominowany jest aromatami ciemnych owoców: czarnych wiśni i jeżyn z nutami przypraw, świeżej mięty i zielonej papryki. W ustach ukazuje głęboki charakter odmiany Malbec, jest młode i wyraziste z mocnymi taninami i ewoluującym posmakiem ciemnych owoców od delikatnego do naprawdę intensywnego. Proste, lecz uwodzicielskie wino.
Do kuchni francuskiej
Doskonałe francuskie wino do komponowania z równie doskonałą francuską kuchnią – smażoną na maśle piersią kaczki z dodatkiem żurawiny, Cassoulet z fasolką, pieczoną jagnięciną w sosie miętowym czy deską francuskich serów.
Klasyczna elegancja
Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemno-zielonego szkła, którą ozdobiono kapturem na szyjce i wąską etykietą w środkowej części. Kaptur w kolorze intensywnego złota prezentuje czarny logotyp marki. Logotyp, lecz w kolorze złotym, powtarza się również na etykiecie, a pod nim widnieje nazwa producenta w bardzo szykownej czcionce oraz nazwa wina. Połączenie eleganckiej czcionki z bielą i złotem oddaje wyjątkowy i wytworny charakter trunku.
Docenione przez krytyków
Chateau du Cedre zostało docenione przez krytyków winiarskiego magazynu Wine Spectator oraz prestiżowego magazynu Wine Enthusiast na 92 punkty na 100 możliwych.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!