
- -28%











 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)



- -30%


 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

Prosecco to włoskie, białe wino musujące, które produkowane jest w regionach Wenecji Euganejskiej oraz Friuli – Wenecji Julijskiej. W ostatnich latach zdobyło szerokie grono miłośników za sprawą delikatnego, owocowego smaku, przystępnej ceny i wszechstronności zastosowania.
Tradycja uprawy winorośli w tym regionie sięga czasów pierwszych osadników rzymskich. Pierwszym dokumentem potwierdzającym produkcję win białych w regionie Veneto jest „Status Colegiano”, który został stworzony w 1282 roku. Natomiast pierwsza wzmianka potwierdzająca uprawę szczepu Prosecco pojawiła się w „Dzienniku włoskim” w 8 numerze magazynu z roku 1772.
Prosecco jest tradycyjną nazwą szczepu winorośli, jednak od roku 2009 stosuje się jej zamienną nazwę – Glera, w celu odróżnienia regionu uprawy i szczepu. Od 2009 roku Prosecco objęte jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, zarezerwowaną jedynie dla win musujących produkowanych w regionie Veneto. W regionie tym zostały wyróżnione cztery strefy, które mogą poprzedzać nazwę szczepu swoją nazwą, są to: Conegliano, Valdobbiadene, Colli Asolani i Asolo.
Ze względu na obszar uprawy i produkcji Prosecco wyróżnia się kilka różnych apelacji:
-Prosecco DOC – podstawowe, najbardziej popularne Prosecco. Może być produkowane w całym północno-wschodnim regonie Włoch.
Winogrona szczepu Prosecco zbierane są wcześnie, by zachować ich naturalną kwasowość. Następnie z owoców pozyskuje się moszcz winny i fermentuje się go przy użyciu wybranych drożdży. Pierwsza fermentacja trwa około 8 – 10 dni. Następnie wino poddawane jest drugiej fermentacji, podczas której powstaje musowanie. Bąbelki w Prosecco powstają inaczej niż w przypadku francuskiego Szampana czy hiszpańskiej Cavy.
Prosecco produkowane jest Metodą Charmata, podczas której, w odróżnieniu od Metody Szampańskiej, druga fermentacja wina zachodzi w stalowych zbiornikach ciśnieniowych, a nie w butelce. Dopiero gotowe, musujące wino butelkowane jest pod ciśnieniem. Metoda ta ma na celu wprowadzenie równowagi między smakiem, aromatem, konsystencją i rozmiarem bąbelków.
Podczas tej metody w winie wytwarzają się bąbelki o ciśnieniu około 3 atmosfer, co oznacza, że musowanie trwa dłużej niż w piwie (1,5 atmosfery) lecz krócej niż w Szampanie (5-6 atmosfer).
Cały proces produkcji wina trwa od 15 do 20 dni, a nazwa metody, dzięki której powstaje wywodzi się od nazwiska wynalazcy.
W zależności od intensywności musowania, wśród Prosecco rozróżnia się:
Prosecco ma niską zawartość alkoholu – od 10 do 12% oraz niską zawartość kalorii, ponieważ jedynie 75 kcal na 100 ml.
Smak Prosecco określa się jako delikatny i owocowy. Dominują w nim aromaty gruszki, jabłka, cytryny, melona, moreli, kwiatu pomarańczy i delikatnych, świeżych kwiatów jak frezje. Kwasowość Prosecco jest średnia i z pewnością niższa od kwasowości Szampana, a dodatkowo kryje się w nim wyraźnie wyczuwalna słodycz. Wino pozbawione jest natomiast drożdżowo-piekarniczych aromatów typowych dla innych win musujących.
Prosecco zachęca nie tylko smakiem, ale także ceną. Ze względu na niezwykle krótki czas produkcji, w przeciwieństwie do Cavy czy Szampana, ma o wiele niższą cenę od pozostałych.
Warto znać oznaczenia wina Prosecco, ponieważ w jego przypadku „dry” oznacza jego najsłodszą (ale nie słodką!) wersję. W zależności od zawartości cukru rozróżnia się:
Najbardziej uniwersalne w smaku i zastosowaniu jest Prosecco Extra Dry, które pozostaje w doskonałej równowadze między kwaskowatością, owocowością i słodyczą.
W 2025 r. w Polsce butelka Prosecco DOC (0,75 l) kosztuje przeważnie 35–60 zł, Prosecco Superiore DOCG (Conegliano Valdobbiadene, Asolo) to wydatek rzędu 50–75 zł, a topowe edycje Cartizze DOCG mogą sięgać 120–300 zł za butelkę .
W naszej ofercie znajdziesz starannie wyselekcjonowane Prosecco DOC w przystępnych cenach rozpoczynających się od 35 zł, które dzięki oszczędnym kanałom dystrybucji gwarantują znakomity stosunek ceny do jakości — bez kompromisów w smaku.
Prosecco cieszy się popularnością dzięki szerokiemu zastosowaniu gastronomicznemu, a zwłaszcza jako składnik letnich koktajli. Dzięki odświerzającym nutom drinki z Prosecco w niezwykle krótkim czasie znalazły amatorów na całym świecie i dziś dostępne są praktycznie w każdym barze i restauracji w całej Europie. Do najpopularniejszych koktajli z wykorzystaniem Prosecco należą:
Prosecco traktuje się jak inne białe, delikatne w smaku wina. Doskonale sprawdzi się w roli rozbudzającego smak aperitifu, ale także jako towarzysz sałatek, lekkich, nie tłustych ryb, owoców morza i miękkich serów typu brie czy camembert. Najczęściej paruje się je z delikatnie kwaskowatymi owocami, przede wszystkim z truskawkami.
Wina Prosecco się nie powinno się długo przechowywać, ponieważ przeznaczone jest ono do degustacji w niedługim czasie od produkcji. Należy podawać je dobrze schłodzone, do około 6-8⁰C w kieliszku o wysokiej i wąskiej czaszy o delikatnym kształcie tulipana, co pomoże zebrać aromat wina wraz z ulatującymi bąbelkami w górnej jego części.
Jest 18 produktów.