+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Santa Sofia Antichello Prosecco Extra Dry Traviso DOC 0,75l
najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69,90 zł
Wino musujące Prosecco może być produkowane jedynie w regionie Veneto, ponieważ zarówno nazwa wina jak i apelacji jest chroniona. Wino to powstaje za pomocą metody Martinottiego-Charmata, która polega na poddaniu wina drugiej fermentacji (tej, podczas której powstają bąbelki) w kadziach ze stali nierdzewnej. Następnie musujący już trunek przelewany jest do butelek pod ciśnieniem. W ten sposób Prosecco Treviso Extra Dry zyskuje swój charakterystyczny subtelny aromat i rześki smak. Aromatyczne, delikatne i kwiatowe.
Santa Sofia Antichello Prosecco Extra Dry Traviso
Wina tworzone przez najlepszych winiarzy
Twórcą marki Antichello jest Giancarlo Begnoni, właściciel oraz enolog historycznej winiarni Santa Sofia, która stała się wręcz ikoną weneckiego winiarstwa. Winiarz znany jest z przywiązania dużej wagi do jakości win, oddania i dalekowzroczności. Z połączenia tych cech powstała marka Antichello, która wpasowuje się w gusta nowoczesnego konsumenta – wina tej etykiety są lżejsze, łatwiejsze w degustacji i odpowiednie do codziennej konsumpcji z domową kuchnią.
Prosecco Treviso Extra Dry z Veneto
Wino musujące Prosecco może być produkowane jedynie w regionie Veneto, ponieważ zarówno nazwa wina jak i apelacji jest chroniona. Wino to powstaje za pomocą metody Martinottiego-Charmata, która polega na poddaniu wina drugiej fermentacji (tej, podczas której powstają bąbelki) w kadziach ze stali nierdzewnej. Następnie musujący już trunek przelewany jest do butelek pod ciśnieniem. W ten sposób Prosecco Treviso Extra Dry zyskuje swój charakterystyczny subtelny aromat i rześki smak.
Aromatyczne, delikatne i kwiatowe. Te trzy przymiotniki najlepiej opisują ideę stojącą za każdym Prosecco, w tym Prosecco Treviso Extra Dry. Musujący trunek zyskał ogromną popularność nie tylko we Włoszech, skąd pochodzi, ale na cały świecie. Tylko w 2014 roku sprzedano go więcej niż butelek prawdziwego szampana. Sama nazwa Prosecco nawiązuje do niewielkiego miasteczka położonego niedaleko Triestu oraz zamku o tej samej nazwie. To właśnie tam były butelkowane pierwsze alkohole tego rodzaju.
Wyjątkowe Prosecco Treviso Extra Dry – musujące, wytrawne, białe, z nutami zielonego jabłka
Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Glera. Ma jasno-słomkową barwę z zielonkawymi refleksami. Świeży bukiet łączy w sobie aromaty zielonego jabłka, skórki cytryny i delikatne nuty białych kwiatów. Na podniebieniu wyjątkowo orzeźwiające, o delikatnej cierpkości i przyjemnym posmaku dojrzałego grejpfruta. Doskonale zbalansowane między słodyczą, a świeżą kwasowością.
Jako ciekawostkę warto wskazać, że po raz pierwszy w historii o Prosecco wspomniał Pliniusz Starszy w swoim dziele Naturalis Historia, które ujrzało światło dzienne w I w. p. n.e. Rzekomo to właśnie Prosecco był sekretem stojącym za urodą i długowiecznością rzymskich kobiet.
Sercem, w którym powstają najlepsze wina Prosecco jest niewielkie wzgórze Cartizze zlokalizowane w obrębie gminy Valdobbiadene. To właśnie tutaj produkuje się wina odmianowe z oznaczeniem potwierdzającym świadectwo pochodzenia DOCG. Poza rejonem klasyfikowanym jako DOCG produkuje się także wina Prosecco oznaczone jako DOC. Powstają one głównie w Wenecji Euganejskiej, a także Friuli – Wenecji Julijskiej. Jeśli chodzi o liczbę sprzedanych butelek zdecydowanie przoduje DOCG. Liczba sprzedanych butelek kilka lat temu przekroczyła już 90 milionów, w przypadku DOC zaś, nie sięgnęła nawet 5 milionów.
Prosecco Treviso-cena
Za butelkę wytrawnego Prosecco trzeba zapłacić około 70 złotych. To niedużo biorąc pod uwagę, że w zamian otrzymujemy szeroko rozpoznawalne wyśmienite wino odmianowe z oznaczeniem DOCG. Z pewnością Prosecco Treviso zyska aprobatę niejednego miłośnika włoskich win i jest to alkohol, którego po prostu trzeba spróbować.
Jako ciekawostkę warto wskazać, że wyróżnia się kilka odmian Prosecco różniących się między sobą zawartością cukru resztkowego. Te najbardziej wytrawne, oznaczone jako Brut Nature zawierają od 0 do 3 gramów cukru na litr. Na drugim biegunie leży Demi-Sec zawierające między 32 za 50 gramów cukru na litr.
Wytrawne Prosecco Treviso Extra Dry jako aperitif lub towarzysz owoców morza
Prosecco doskonale sprawdza się w roli aperitifu, który rozbudza apetyt i oczyszcza kubki smakowe przed kolacją. W roli towarzysza do potraw najlepiej łączyć je z talerzem grillowanych owoców morza: krewetek, ośmiorniczek i kalmarów lub ze smażonymi w tempurze rybami. Posmakuje także z sałatkami na bazie chrupiących sałat oraz potrawami na bazie warzyw.
Urzekający logotyp
Wino zamknięto w smukłej butelce z ciemnego szkła, dedykowanej winom musującym. Butelkę ozdobiono złotym kapturem na szyjce oraz dużym logotypem i nazwą marki w środkowej części. Logotypem jest postać młodego chłopca, do którego inspirację firma zasięgnęła z literatury dziecięcej XIX i XX wieku, w której pojawiały się dowcipne i łobuziarskie postaci, mniej więcej o takim charakterze, jak samo wino.
Opis
- KOLOR
- Białe
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ALKOHOL
- 11,00 %
- SMAK
- wytrawne
- STYL
- Średnio lekkie
- APELACJA
- Prosecco DOC
- KRAJ
- Włochy
- PRODUCENT
- Santa Sofia
- SZCZEP
- 100% Glera
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!