Casa Pecunia Prosecco 0,2l
najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,05 zł
Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Glera (wcześniej znanego pod nazwą Prosecco). Charakteryzuje się limonkową barwą i trwałym musowaniem maleńkich bąbelków, które przyjemnie łaskoczą podniebienie. W bukiecie łączą się ze sobą aromaty cytryny, skórki limonki, dojrzałych jabłek z delikatnymi nutami białych kwiatów. W smaku jest niezwykle rześkie, nieznacznie kwaskowate i orzeźwiające z posmakiem dojrzałej cytryny i melona.
Casa Pecunia Prosecco 0,2l
Prosecco w wersji mini to wspaniały pomysł na wieczór w hotelu lub trunek do degustacji. Sprawdzi się również na spotkaniu w dużym gronie znajomych, kiedy każdy z przyjaciół ma chęć na coś innego. Z mini Prosecco nie musisz naginać się do niczyich gustów, możesz cieszyć się swoim ulubionym winem musującym, kiedy tylko chcesz!
Casa Pecunia – marka prawdziwie włoskich win
Wina Casa Pecunia powstają według tradycyjnych receptur, przy wykorzystaniu najlepszych owoców dojrzewających pod włoskim, gorącym słońcem i z użyciem najnowszych technologii. Pod etykietami Casa Pecunia skrywają się najlepsze i najpopularniejsze włoskie wina, które zostały stworzone specjalnie po to, byś mógł skosztować prawdziwego włoskiego smaku we własnym domu.
Popularność Prosecco
W ostatnich latach Prosecco odniosło ogromny sukces i stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych win musujących na całym świecie. Śmiało konkuruje z prestiżowymi Szampanami z Francji, pokonując je pod względem wielkości produkcji oraz ilości sprzedanych butelek. Prosecco zachęca swoim subtelnym aromatem i unikalnym a zarazem uniwersalnym smakiem, dzięki któremu wpisuje się w gusta szerokiego grona miłośników win musujących. Dodatkowym plusem Prosecco jest fakt, że doskonale sprawdza się jako baza pod letnie koktajle, takie jak Bellini z dodatkiem musu brzoskwiniowego czy Aperol Spritz.
Veneto – region win musujących
Prosecco to wino, które może być produkowane jedynie w Veneto i tylko w apelacji Prosecco DOC. Veneto jest regionem położonym na północy kraju, znanym z produkcji najlepszych włoskich win musujących. Nazwa wina, szczepu i apelacji jest geograficznie zastrzeżona i nie może pochodzić z żadnego innego kraju na świecie czy nawet innej części Włoch.
Metoda Charmata
Przyjemne bąbelki w winie Prosecco tworzone są za pomocą Metody Charmata. Metoda ta różni się od klasycznego sposobu, według którego produkuje się Szampany z Francji. Wino tworzone za pomocą metody Charmata przechodzi drugą fermentację (czyli tą, kiedy powstają bąbelki) nie w butelce, a w zbiornikach, w których leżakuje. Dopiero po dodaniu musowania wino przelewane jest pod ciśnieniem do butelek, tak by zachować pęcherzyki powietrza.
Białe, musujące, prawdziwie orzeźwiające
Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Glera (wcześniej znanego pod nazwą Prosecco). Charakteryzuje się limonkową barwą i trwałym musowaniem maleńkich bąbelków, które przyjemnie łaskoczą podniebienie. W bukiecie łączą się ze sobą aromaty cytryny, skórki limonki, dojrzałych jabłek z delikatnymi nutami białych kwiatów. W smaku jest niezwykle rześkie, nieznacznie kwaskowate i orzeźwiające z posmakiem dojrzałej cytryny i melona.
Aperitif lub dodatek do owoców morza
Prosecco to doskonałe wino do degustacji jako aperitif – rozbudzi apetyt i oczyści kubki smakowe przed kolacją. Jest to równie doskonała baza pod różnego typu drinki i koktajle, np. Bellini, Mimosa, Aperol Spritz. Komponuje się z daniami na bazie owoców morza lub ryb i z sałatkami ze świeżych warzyw.
Małe Prosecco – idealne na każdą okazję
Prosecco w wersji mini to wspaniały pomysł na wieczór w hotelu lub trunek do degustacji. Sprawdzi się również na spotkaniu w dużym gronie znajomych, kiedy każdy z przyjaciół ma chęć na coś innego. Z mini Prosecco nie musisz naginać się do niczyich gustów, możesz cieszyć się swoim ulubionym winem musującym, kiedy tylko chcesz! Niewielkie z łatwością zmieści się w torbie, a nawet kieszeni. Schłodzone Prosecco z widokiem na zachodzące słońce, czy może być coś przyjemniejszego?
Casa Pecunia – marka prawdziwie włoskich win
Wina Casa Pecunia powstają według tradycyjnych receptur, przy wykorzystaniu najlepszych owoców dojrzewających pod włoskim, gorącym słońcem i z użyciem najnowszych technologii. Pod etykietami Casa Pecunia skrywają się najlepsze i najpopularniejsze włoskie wina, które zostały stworzone specjalnie po to, byś mógł skosztować prawdziwego włoskiego smaku we własnym domu.
Popularność Prosecco
W ostatnich latach Prosecco odniosło ogromny sukces i stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych win musujących na całym świecie. Śmiało konkuruje z prestiżowymi Szampanami z Francji, pokonując je pod względem wielkości produkcji oraz ilości sprzedanych butelek. Prosecco zachęca swoim subtelnym aromatem i unikalnym a zarazem uniwersalnym smakiem, dzięki któremu wpisuje się w gusta szerokiego grona miłośników win musujących. Dodatkowym plusem Prosecco jest fakt, że doskonale sprawdza się jako baza pod letnie koktajle, takie jak Bellini z dodatkiem musu brzoskwiniowego czy Aperol Spritz. Tym co wyróżnia Prosecco sa delikatne, cytrusowe aromaty, rześki smak i barwa przywodząca na myśl świeżą, jasną trawę. Wystarczy spojrzeć na butelkę i już wiadomo, że ma się do czynienia z alkoholem lekkim, idealnym na długie, letnie wieczory.
Veneto – region win musujących
Prosecco to wino, które może być produkowane jedynie w Veneto i tylko w apelacji Prosecco DOC. Veneto jest regionem położonym na północy kraju, znanym z produkcji najlepszych włoskich win musujących. Nazwa wina, szczepu i apelacji jest geograficznie zastrzeżona i nie może pochodzić z żadnego innego kraju na świecie czy nawet innej części Włoch. Dzięki temu konsumenci mają zagwarantowaną najwyższą jakość każdej butelki tego wyjątkowego alkoholu.
Małe Prosecco – produkcja przy użyciu metody Charmata
Przyjemne bąbelki w winie Prosecco tworzone są za pomocą Metody Charmata. Metoda ta różni się od klasycznego sposobu, według którego produkuje się Szampany z Francji. Wino tworzone za pomocą metody Charmata przechodzi drugą fermentację (czyli tą, kiedy powstają bąbelki) nie w butelce, a w zbiornikach, w których leżakuje. Dopiero po dodaniu musowania wino przelewane jest pod ciśnieniem do butelek, tak by zachować pęcherzyki powietrza. Co ciekawe etap dodawania „bąbelków” to tak naprawdę druga fermentacja alkoholu.
Białe, musujące, prawdziwie orzeźwiające – małe Prosecco od kuchni
Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Glera (wcześniej znanego pod nazwą Prosecco). Charakteryzuje się limonkową barwą i trwałym musowaniem maleńkich bąbelków, które przyjemnie łaskoczą podniebienie. W bukiecie łączą się ze sobą aromaty cytryny, skórki limonki, dojrzałych jabłek z delikatnymi nutami białych kwiatów. W smaku jest niezwykle rześkie, nieznacznie kwaskowate i orzeźwiające z posmakiem dojrzałej cytryny i melona. Warto wspomnieć, że oprócz Prosecco odmianowych produkuje się również sporo różnego rodzaju kupaży. Aby jednak mogłyby być one klasyfikowane jako wino musujące DOC, udział szczepu Glera nie może być mniejszy niż 85%.
Małe Prosecco. Skąd bierze się jego popularność?
Małe wina to idealny prezent na każdą okazję. Niezobowiązujący i przyjemny, z pewnością zostanie doceniony przez każdą osobę, która lubi alkohole z klasą. Mogą zostać wykorzystanie do bezpośredniego spożycia albo jako baza do drinków. Warto wspomnieć, że -choć Prosecco znane jest od czasów starożytności - jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie było aż tak rozpoznawalne. Renomę zawdzięcza umiejętnie prowadzonym zabiegom marketingowym.
Małe Prosecco - aperitif lub dodatek do owoców morza
Prosecco to doskonałe wino do degustacji jako aperitif – rozbudzi apetyt i oczyści kubki smakowe przed kolacją. Jest to równie doskonała baza pod różnego typu drinki i koktajle, np. Bellini, Mimosa, Aperol Spritz. Komponuje się z daniami na bazie owoców morza lub ryb i z sałatkami ze świeżych warzyw. Prosecco można podawać jako dodatek do różnego rodzaju włoskich serów, jak ricotta czy grana padano, a także w parze z parmezanem, serem kozim oraz brie. Jako dodatek do przekąsek Prosecco komponuje się z bruchettą i sałatką caprese.
Dobrze schłodzone Prosecco posłuży także jako dodatek do dań główny na bazie ryżu oraz makaronu, np. cytrynowego risotto oraz pasta primavera, wiosennego makaronu na bazie warzyw. Ze względu na łagodny, owocowy smak i charakterystyczne bąbelki Prosecco idealnie uzupełnia ostre i słone smaki charakterystyczne dla kuchni tajskiej oraz japońskiej, jak sushi. Można je też serwować ze świeżymi owocami jagodowymi czy owocowymi tartami.
Opis
- PRODUCENT
- Casa Pecunia
- KOLOR
- Białe
- SMAK
- wytrawne
- SZCZEP
- 100% Glera
- STYL
- lekkie
- KRAJ
- Włochy
- APELACJA
- Prosecco DOC
- ALKOHOL
- 11,00 %
- POJEMNOSC
- 0,2 l
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!