

- -8%
 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

- -30%

- -20%

- -30%

- -15%
 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

- -28%

- -5%

- -30%
Znany pod nazwami Xarel-lo, Xarello lub Pansa Blanca to szczep białej winorośli pochodzący prawdopodobnie z Katalonii. Znany jest jako jeden z podstawowych szczepów wykorzystywanych do produkcji wina Cava, jednak dzięki wyrazistemu charakterowi coraz częściej tworzy się z niego także wina stołowe.
Najstarsze wzmianki o szczepie z roku 1785 znaleźć można w dokumentach w mieście Sitges w okolicach Barcelony.Badania DNA przeprowadzone nad Xarel-lo wskazują jego pokrewieństwo ze znanym riojańskim winogronem Macabeo (znanym również Viura). W 2012 roku opublikowano wyniki badań potwierdzające, że szczep jest krzyżówką odmian Haben i Brustiano Faux, jednak wykazało to jedynie 20 markerów DNA, co można uznać za niewystarczające.Istnieje osobna odmiana szczepu o nazwie Xarello Rosado lub Pansa Rosada o wyjątkowo różowej skórce owoców. Szczep uprawiany jest głównie w hiszpańskiej apelacji Allella DO, położonej na północ od Barcelony.
Xarello uprawiane jest głównie w Katalonii. W dużych ilościach uprawiany jest także w regionie Penedes, gdzie wykorzystywany jest do produkcji musującego wina Cava. Jest główną odmianą uprawianą w apelacjach Do Allela, DO Catalunya, DO Costels del Segre, DO Tarragona, DO Binissalem, DO Pla, i Llevant i oczywiście DO Cava.Szczep dobrze się przyjął i jest uprawiany także na Majorce.
Jest 9 produktów.