+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Parellada
Szczep Parellada
Parellada to biała odmiana winorośli, wywodząca się z Aragonii, ale uprawiana głównie w Penedes, w Katalonii i wykorzystywana głównie do produkcji musującego wina Cava.
Parellada jest uznawana za najbardziej wyszukany i subtelny wśród szczepów, z których produkuje się Cavę. Ze szczepu produkuje się także wina spokojne, ale w niewielkim stopniu.
Historia Parellada
Parellada była uprawiana w Aragonii co najmniej od XIV wieku, ale przez te wszystkie wieki znana była pod różnymi nazwami. Jest to lokalny szczep hiszpański.
Uprawa Parellada
Odmiana uprawiana jest niemal w całości w Hiszpanii, a największe winnice mieszczą się w Katalonii. Zalicza się głównie do apelacji DO Cava, ale wchodzi także w skład win z regionów Conca de Barbera, Costers del Segre, Penedes i Tarragona z Majorki, choć uprawiana jest tam w niewielkim stopniu.W regionie Penedes zajmuje winnice w najchłodniejszej jego części, Alta Penedes, w przeciwieństwie do szczepów Macabeo i Xarello.W 2011 roku Parella została także nasadzona i autoryzowana we Francji.
Smak i aromat
Odmiana daje wina delikatne i o subtelnym aromacie orzeźwiających jabłek i cytrusów. W kupażach łagodzi wyrazisty charakter np. szczepu Xarello. Zawiera średni poziom alkoholu i zdecydowanie nie zyskuje na starzeniu. Wina Parellada powinny być konsumowane jako młode. Jedynie nieliczni producenci decydują się na tworzenie win w 100 % ze szczepu Parellada, najczęściej wykorzystywany jest w winach kupażowych.
Jedzenie
Jego dobra kwasowość i świeżość sprawiają, że tworzy wina wyjątkowo odpowiednie do aperitifu. Skomponuje się z sałatką owocową i słodkimi deserami.
Jest 5 produktów.