

- -25%




Choć Ukraina znajduje się w Europie i czerpie tradycje winiarskie z Węgier, Mołdawii i Rumunii, jej historia jeśli chodzi o sztukę winifikacji sięga XVIII w. przed naszą erą. Z tego okresu pochodzą pierwsze pozostałości Vitis vinifera odnalezione na Półwyspie Krymskim. W blisko sto lat później greccy koloniści uprawiają winorośl na Krymie oraz w basenie Morza Czarnego. Wśród zabytków archeologicznych można też odnaleźć specjalne noże do ścinania gron wytworzone w III w. przed naszą erą przez Celtów na terytorium obwodu zakarpackiego.
Sięgając do nowszych czasów warto wspomnieć, że w XII w. kijowskie klasztory obchodziły święto wina, zaś w XV w. sztuka winifikacji rozprzestrzeniła się na zachodnią Ukrainę. W niecałe 200 lat później objęła również wschodnie regiony – Charków, Donieck i Chersoń. W 1948 roku w Instytucie Produkcji Wina V. E. Tairova opracowano zupełnie nową odmianę winorośli Odesa Black będącą połączeniem Alicante Bushe oraz Cabernet Sauvignon. Przejściowo produkcja wina w Ukrainie drastycznie spadła w związku z prowadzoną w latach 1985-1987 kampanią prohibicyjną. Praktycznie jedna trzecia winnic została w krótkim czasie całkowicie zniszczona.
Obecnie wino ukraińskie nie jest bardzo znane, choć oferuje pod tym względem szerokie możliwości do degustacji. W naszej ofercie znajdziesz zarówno wina białe, jak i czerwone – w tym odmianowe i kupaże.
Wino ukraińskie i jego historia są dla naszych wschodnich sąsiadów niezwykle istotnym elementem tożsamości narodowej. Ukraina w czasach świetności mogła pochwalić się produkcją 37 milionów litrów wina w ciągu roku (a według niektórych źródeł nawet 66 milionów litrów). Na ponad 150 winnic składało się 20 tysięcy hektarów gruntu. Korzystne warunki geograficzne i klimatyczne pozwalają na uprawę 200 różnych gatunków winorośli – to dalece bardziej sprzyjające okoliczności do rozwoju sztuki winiarskiej niż te, które panują chociażby w Polsce.
Jednym z głównych ośrodków produkcji wina na Ukrainie był Krym, dlatego po rosyjskiej inwazji właściciele plantacji odczuli silny cios, którzy tymczasowo przyhamował produkcję. W 1991 roku Ukraina odzyskała niepodległość co stanowiło zupełnie nowe rozdanie dla krajowej gospodarki. Otworzyła się ona bardziej na zachód, a popularność zyskał eksport lokalnych win oraz enoturystyka. Zaczęto stawiać na bardziej naturalne i nowoczesne metody upraw. Kontrola zbiorów pozwoliła uzyskać głęboki aromat i złożony smak bez konieczności dodawania cukru w procesie produkcji. Nowe trendy spowodowały też, że konsumpcja wina na terytorium Ukrainy znacząco wzrosła, wypierając klasyczną wódkę, brandy czy piwo.
Co ciekawe, dopiero w 2023 roku (a więc już po wybuchu wojny rosyjsko-ukraińskiej) wino ukraińskie zostało przedstawione społeczności międzynarodowej w sposób oficjalny, jako część festiwalu Prowein.
Wina ukraińskie oferują ogromną różnorodność dla koneserów oraz osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z degustacją. Dla przykładu półsłodkie wina Bolgrad świetnie nadają się do lekkich przekąsek i dań kuchni azjatyckiej. Odnajdzie się tez jako aperitif lub uzupełnienie deserów – lekkiej panna cotty czy lodów.
Jest 6 produktów.