
- -35%




- -25%


- -25%

- -20%

- -25%

- -30%




- -25%

- -20%


- -25%


- -33%



- -20%

- -25%



- -20%

- -20%

- -25%

- -25%

- -20%
Wina różowe to lżejsza, bardziej orzeźwiająca i nieco „łatwiejsza” alternatywa dla win czerwonych. Doskonale sprawdzą się do konsumpcji w gronie przyjaciół i uzupełnią posiłek złożony z delikatnych, lekkostrawnych potraw. Dobre wino różowe półsłodkie w niczym nie ustępuje winom białym lub czerwonym i nie powinno być traktowane jako ich gorsza odmiana. To zupełnie inny rodzaj trunku, o niezwykle długiej historii.
Wino różowe półsłodkie było znane już w starożytności. W starożytnej Grecji i Rzymie wytwarzano je przy użyciu procesu maceracji, czyli wypłukiwania ze skórki i miąższu fenoli, barwników i substancji zapachowych. Warto pamiętać, że wino różowe jest produkowane z tych samych winogron, co wino czerwone. Znaczące skrócenie czasu maceracji oraz wpływ innych czynników pozwala jednak uzyskać trunek o barwie od łososiowej, przez pomarańczową, aż po jasnoczerwoną.
Wino różowe półsłodkie można uzyskać na jeden z trzech sposobów:
Wino różowe półsłodkie zawiera więcej niż 12 gramów cukru resztkowego na litr płynu, ale nie więcej niż 45 gramów na litr.
Szukasz idealnego wina różowego półsłodkiego na wyjątkowy wieczór? Mamy dla Ciebie kilka propozycji:
Wino różowe powinno być podawane w takich samych kieliszkach, co wino białe, a zatem mniejszych i bardziej smukłych niż w przypadku szkła do wina czerwonego. Temperatura serwowania w dużej mierze zależy od „lekkości” wina. Trunki mocno owocowe i orzeźwiające należy podawać w przedziale między 10 a 12 stopni Celsjusza, a odmiany musujące nawet w niższej.
Wina półsłodkie różowe idealnie nadają się do deserów oraz świeżych owoców. Lekkie alkohole można też serwować z delikatnym drobiem, owocami morza, sałatkami lub potrawami z makaronu z dodatkiem lekkiego sosu. Niekiedy wskazuje się też na uniwersalność wina rose. Dlatego na obiedzie, gdzie pojawia się kilka różnych dań o odmiennym stopniu „ciężkości”, ale wino jest jedno, to właśnie jego różowa odmiana będzie złotym środkiem.
Ze względu na dosyć wysoką zawartość cukru resztkowego wino półsłodkie cechuje się relatywnie wysoką gęstością energetyczną. W 100 mililitrach objętości trunku znajduje się od 85 do 95 kilokalorii.
Jest 42 produktów.