
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Jedna z najstarszych winiarni w regionie
Santa Sofia została założona w roku 1811, co czyni ją jedną z najstarszych winiarni w regionie Veneto. A dzięki wspaniałym produktom uważana jest również za jedną z najlepszych i najbardziej prestiżowych winiarni we Włoszech. Posiadłość i piwnice, w których leżakują wina znajdują się w pięknej willi Villa Sofia, znanej w przeszłości pod nazwą Villa Sarego. Miejsce to od roku 1996 znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.
Enolog pasjonata
Produkcją wina w Santa Sofia zajmuje się enolog Giancarlo Begnoni, który od roku 1967 jest również właścicielem winiarni. Jest on wielkim pasjonatom technik produkcji winiarskiej, który stara się łączyć w swojej firmie tradycje i innowacyjność w harmonijny i spójny sposób. Jego syn, Luciano, zajmuje się za to przedsiębiorczą częścią marki. Razem tworzą pełną zaangażowania i oddania markę najwyższej jakości trunków.
Wino z suszonych owoców
Wino Amarone to typ trunku, który tworzy się przy użyciu suszonych owoców winogron. Winogrona po zebraniu suszy się na specjalnych drewnianych matach, dzięki czemu wzrasta w nich poziom naturalnego cukru. Następnie suszone owoce poddaje się winifikacji, podczas której cały cukier przemienia się w alkohol. Dlatego wina amarone mają zazwyczaj wysoką, około 15-procentową zawartość alkoholu. Apelacja Amarone DOC została utworzona w roku 1968 dla win produkowanych z suszonych winogron, ale wytrawnych, w przeciwieństwie do win Recioto tworzonych taką samą metodą, lecz słodkich.
Apelacja Valpolicella Classico
Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic o glebie o średniej teksturze, położonych na kamienistych wzgórzach wzdłuż gmin Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano oraz Marano, na północ od Werony. Do produkcji wina wykorzystuje się winogrona, które przed procesem fermentacji poddawane są suszeniu przez okres 90-120 dni. Po fermentacji wino leżakuje przez 36 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego (z Chorwacji) oraz przez 12 miesięcy w butelkach
Czerwone, wytrawne, o aromacie śliwek i mlecznej czekolady
Wino jest kupażem szczepów Corvina i Corvinone (70%) oraz Rondinella (30%). Ma głęboki rubinowy odcień z refleksami granatu. Mocny, ale jednocześnie delikatny bukiet otwiera się wyrafinowanymi nutami dojrzałych wiśni, czarnych porzeczek i suszonych śliwek. W tle przeplatają się nuty mlecznej czekolady, rabarbaru oraz delikatny mentolowy tytoń. W smaku orzeźwiające i soczyste, podkreślone mocnymi garbnikami i gęstą konsystencją. Otulające ciepło wysokich procentów alkoholu równoważone jest cytrusową świeżością, która sprawia, że wino jest intensywne i eleganckie, ale przystępne w degustacji.
Do kuchni wykwintnej i eleganckiej
Santa Sofia Amarone Della Valpolicella komponuje się z potrawami równie wykwintnymi, co samo wino. Najlepiej odnajdzie się w towarzystwie pieczonego zająca, pieczonego indyka z truflami, duszonej wołowiny w czerwonym winie lub risotto z dodatkiem wina amarone. Posmakuje także w połączeniu z bardzo dojrzałymi, wręcz pikantnymi serami.
Wino to ma doskonałą zdolność do dojrzewania, określaną nawet na 8-12 lat, a w przypadku odpowiedniego przechowywania może leżakować nawet 20 lat.
Pałacowa elegancja
Butelka o subtelnie smukłym kształcie przykuwa uwagę etykietą w iście pałacowym stylu. Od góry przedstawia ona rysunek willi Santa Sofia w zdobnej, bogatej ramie przywodzącej na myśl ramy renesansowych obrazów. Poniżej znajduje się dość wąska część o kremowym tle z równie zdobnym obramowaniem, wewnątrz którego widnieje nazwa producenta i apelacji, w której wino zostało wyprodukowane. Etykieta utrzymana jest w odcieniach kremowym i szarym, a czcionka w grafitowym i ciemno-czerwonym, co dodaje jeszcze większego szyku i tradycyjnego stylu.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!