
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Wielowiekowa historia
Średniowieczna posiadłość Selvapiana pełniła funkcję straży Florencji po jej północno-wschodniej części. W okresie renesansu przekształcono ją w willę, w której lato spędzali szlacheckie rody Florencji. W roku 1827 przejął ją Michele Giuntini, bogaty bankier, po to by przekształcić ją w jedną z najlepszych winiarni w Toskanii. Od samego początku, dla każdego nowego pokolenia rodziny Giuntini, zarządzającego winnicą, najważniejsze było podniesienie prestiżu regionu, poprzez tworzenie najlepszych i unikalnych win.
Wyjątkowa gmina w Toskanii
Winogrona wykorzystane do produkcji wina pochodzą z wyjątkowej gminy Rufina, a dokładniej z winnic mieszczących się dookoła Willi Selvapiana. Winnice są tam położone na delikatnym wzniesieniu, około 200-300 metrów n.p.m., a winorośle uprawiane są na suchej, gliniastej i bogatej w wapno glebie.
Przy użyciu naturalnych drożdży
Owoce były zbierane zarówno ręcznie jak i mechaniczne, zależnie od tego, jakie warunki naturalne przedstawiały odpowiednie części winnicy. Moszcz winny został poddany fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 28-30⁰C i z użyciem wyłącznie naturalnych drożdży. Fermentacja oraz maceracja trwały 25 dni. Wino zostało dodatkowo poddane fermentacji malolaktycznej, by cierpki kwas jabłkowy zmienił się w słodkawy kwas mlekowy. Na koniec wino leżakuje w dużych beczkach z dębu francuskiego.
Czerwone, wytrawne, o wiśniowym aromacie z nutą anyżu
Wino jest kupażem szczepów Sangiovese (95%) oraz Canaiolo Colorino i Malvasia Nera (5%). Ma głęboką, purpurową barwę z ciemnymi refleksami. Bukiet zdominowany jest aromatem dojrzałych wiśni i słodkich śliwek z waniliową nutą. Smak potwierdza doznania zapachowe: wiśnia w połączeniu ze śliwką i słodkawo-dymny tło o nutach anyżu i tytoniu. Wino jest dobrze zrównoważone, czym przynosi przyjemność z degustacji.
Do makaronów, pizzy i przekąsek
Selvapiana Chianti Ruffina Vandemmia to wino idealne do łączenia z przystawkami na bazie włoskich suszonych wędlin, typu Prosciutto i owczych serów. Równie dobrze posmakuje w towarzystwie pizzy quattro formaggi lub tagliatelle z szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i kawałkami Parmezanu.
Tradycyjna etykieta
Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła. Na butelce umieszczona jest szeroka etykieta o kremowym tle, w której głównej części znajduje się rysunek przedstawiający winiarnię Selvapiana. Pod rysunkiem znajdują się nazwa winiarni w złotej, dekoracyjnej czcionce i szczegóły dotyczące wina. Całość utrzymana jest w eleganckim, klasycznym stylu.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!