
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Przede wszystkim miłość do ziemi
Producentem wina jest Cantina Menhir Salento, winiarnia założona przez dwóch braci Gaetano i Vito Marangellich, którzy zafascynowani podróżą po półwyspie Salento, postanowili otworzyć tam własne gospodarstwo. Produkcja wina w Menhir Salento skupia się przede wszystkim na ekologicznej uprawie winorośli i rzemieślniczym wyrobie trunków w oparciu o tradycyjne receptury i historyczne metody. Jednocześnie winiarze starają się łączyć ekologię z eksperymentowaniem na nieznanych odmianach winorośli i nowych sposobach podkreślenia ich wyjątkowych cech. Na całość marki składa się ekologiczna winiarnia, gospodarstwo rolne oraz wegańska restauracja.
Nadmorski region Apulii
Winiarnia mieści się w słonecznym, nadmorskim regionie Włoch – Apulii, który skrywa się pomiędzy dwoma morzami. Wino Pietra tworzone jest w mieście Minervino di Lecce, bogatym w odkrycia archeologiczne, niezwykle stare gospodarstwa, żyzną nienaruszoną dotąd żadnymi sztucznymi środkami ziemię i długą tradycję gastronomiczną oraz enologiczną. Misją winiarni Menhir Salento jest pozostawienie ziemi, na której pracują w stanie jeszcze lepszym, niż gdy ją zajęli. Ma to być ukłon w stronę przyszłych pokoleń.
Osiołek czy odmiana winorośli?
Owoce, z których wyprodukowano wino pochodzą z krzewów odmiany Susumaniello. Jest to endemiczna (czyli uprawiana jedynie w tym miejscu) odmiana winorośli z Apulii. W lokalnym dialekcie Salento nazwa szczepu brzmi jak nazwa osła „somarello”. Winiarze Apulii twierdzą, że winogrono uzyskało tę nazwę dzięki podobieństwu do tego właśnie zwierzęcia: szybko rośnie, jest wytrzymałe, ale ma tendencje do bycia upartym. Niemniej jednak jest to odmiana dająca wspaniałe wina, o charakterystycznej intensywnej barwie, które jeszcze niedawno były praktycznie niespotykane na winiarskim rynku.
Ręcznie zbierane
Winogrona są ręcznie zbierane podczas czwartego tygodnia września. Następnie poddawane są fermentacji z maceracją przez 10 dni w temperaturze 22-24⁰C. Na koniec leżakuje w stalowych zbiornikach na drobnym osadzie przez co najmniej 6 miesięcy.
Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców leśnych
Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Susumaniello. Wyróżnia się intensywną, ciemno-rubinową barwą i wyraźnie owocowym bukietem. W nosie przeplatają się aromaty owoców leśnych: malin, poziomek, jeżyn i jagód z nutami czarnych wiśni, miodu i wanilii z niuansem czarnego pieprzu. Na podniebieniu jagody łączą się z ciemną czekoladą i wanilią podkreślając delikatną konsystencję i miękkie taniny. Po degustacji utrzymuje się w ustach długi i trwały, lecz nieprzytłaczający posmak wiśni.
Starter, grillowane mięso i sery
Doskonale sprawdzi się jako wino do przystawek i starterów na bazie włoskich dojrzewających wędlin, np. szynki Prosciutto lub do deski półtwardych serów jak Mimolette czy Cheddar. W roli trunku do obiadu najlepiej zestawiać je z grillowaną karkówką w pieprznej marynacie lub pieczoną kaczką w towarzystwie gnocchi i marmolady wiśniowej.
Inspirowane ziemią Solento
Wino zamknięto w butelce z czarnego, błyszczącego szkła i ozdobiono w prawdziwie minimalistycznym stylu. Na froncie butelki znajduje się jedynie nazwa serii, logotyp marki składający się z dwóch liter M i S na czarnym i białym tle, oraz lakoniczne informacje na temat trunku. Uwagę przyciąga ciekawy design kaptura, którym obleczona jest szyjka, jest to bowiem zdjęcie kamieni, które wzbogacają tak istotną dla winiarzy Menhir Salento ziemię winnic w Apulii.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!