 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)


 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)


- -20%




- -30%

- -25%

- -25%

- -30%

- -25%
 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)


- -15%



 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)


 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

- -30%









- -30%
Wino czerwone półwytrawne to idealny kompromis między trunkiem wytrawnym a półsłodkim. Łączy w sobie wyrazisty, cierpki smak, ale jednocześnie lekkość, przez co jest nieco bardziej uniwersalne. To świetny wybór dla osób, które poszukują wina o zdecydowanym, ale aksamitnym smaku. Jak wybrać i podawać wino czerwone półwytrawne?
Wina czerwone półwytrawne zawierają do 12 gramów cukru resztkowego na litr. To trzykrotnie więcej niż w przypadku alkoholi wytrawnych i niemal czterokrotnie mniej niż w winach półsłodkich. Kontrola procesu fermentacji pozwala zlokalizować moment, kiedy cukier znajdujący się w gronach winnych nie został jeszcze w zbyt małym, ale też nadmiernie dużym stopniu zamieniony w alkohol. Pomimo krótszej fermentacji niż w przypadku win wytrawnych, również tutaj możesz liczyć na zróżnicowane i bogate doznania smakowe.
Dostrzeżenie różnicy między winem półsłodkim a półwytrawnym wymaga pewnej wprawy i zwykle nie będzie intuicyjne. Z reguły czujemy jednak, że taniny nie są w nim tak silnie odczuwalne, jak w przypadku win wytrawnych co sprawia, że trunek wydaje się bardziej świeży i rześki, co dla wielu osób oznacza przyjemniejszą degustację. Nie oznacza to jednak, że zostajemy ograbieni z bogactwa aromatu. Wiele półwytrawnych win czerwonych łączy w sobie złożone akcenty, rozwijające się pod wpływem odpowiednio dobranego posiłku.
Choć na smak wina wpływa w ogromnym stopniu region winnicy z jakiej zostały zerwane owoce, czynników kształtujących sensacje jest znacznie więcej, jak chociażby czas zbiorów, sposób przechowywania zerwanych owoców czy wreszcie unikalne techniki winifikacji. Dla przykładu gruzińskie pirosmani (białe lub czerwone wino półwytrawne) zakopuje się na kilka miesięcy pod ziemią w ceramicznych dzbanach znanych jako kvevri, co gwarantuje stałą temperaturę dojrzewania alkoholu.
Warto podkreślić, że win półwytrawnych (określanych jako semi dry lub demi sec) nie należy traktować jako mniej jakościowego przejawu sztuki winiarskiej. Są one cenione na całym świecie i powstają z bardzo znanych szczepów. Z czym należy je smakować, aby wydobyć wszystkie detale?
Wino półwytrawne czerwone doskonale komponuje się z grillowanym mięsem wieprzowym lub wołowym. Warto kierować się w tym przypadku wskazówkami producenta. Szczep Cannonau tworzy wina lżejsze w odbiorze, które uzupełnią smak drobiu, kaczki, wędlin, sosów pomidorowych. i makaronów. Z kolei szczepy Corvina i Rondinella najlepiej smakują w towarzystwie dojrzałych serów, grillowanej pieczeni czy dziczyzny. Lekkie wina półwytrawne mogą towarzyszyć konsumpcji deserów lub owoców.
Czerwone wina półwytrawne zwykle uwalniają swój bukiet w temperaturze między 14 a 17 stopni Celsjusza. Warto pamiętać, aby otworzyć butelkę na około pół godziny do godziny przed przybyciem gości. Dzięki kontaktowi z powietrzem trunek zyskuje czas, aby zawarte w nim aromat były wyraźniej wyczuwalne.
Wino czerwone – zarówno półwytrawne, jak i wytrawne – może być podawane w takich samych kieliszkach. Wyróżnia się kieliszki bordeaux oraz burgundzkie. Dzięki szerokiej podstawie oraz nieznacznemu zwężeniu ku górze umożliwiają kontakt wina z powietrzem i pozwalają gromadzić się aromatom w górnej części płynu. Nalewając wino powinno się wypełnić kieliszki maksymalnie w czwartej części wysokości. Podczas spotkań degustacyjnych zaleca się nawet wlewać mniejszą ilość alkoholu. Należy pamiętać, aby spożywając wino kieliszek trzymać za nóżkę, nie zaś za czaszę. W ten sposób unikamy niepotrzebnego ogrzewania alkoholu, co mogłoby wpłynąć na jego aromat.
Jakie czerwone wina półwytrawne powinny znaleźć się na półce miłośnika win? Oto kilka przykładów:
W rankingu czerwonych win nie może zabraknąć Cabernet Sauvignon. Cechują je wyraźnie odczuwalne taniny oraz długi finisz. Mianem finishu określa się odczucie, jaki trunek pozostawia w ustach po wypiciu łyku alkoholu. Dobre wino gwarantuje bogaty, złożony finisz trwający nawet minutę lub dłużej.
Z kolei wina wyprodukowane ze szczepu Merlot cechują się delikatnym, jedwabistym posmakiem. Zostały wychodowane z połączenia Magdeleine Noire des Charentes i Cabernet Franc. Ich grona barwą przypominają kolor pióra kosa, skąd też wzięła się jego nazwa. Są stosunkowo łatwe w odbiorze dla początkujących miłośników win. Wyróżniają się niską kwasowością, ale jednocześnie pełnią smaku. Pojawiają się w nim nuty owocowe, jak czereśnia, porzeczka czy figa, ale również ziół.
Pinot Noir znane było już w starożytnym Rzymie, pisał o nim Lucjusz Columella, ówczesny znawca agrotechniki. Obecnie uprawia się je przede wszystkim we Francji, w rejonie Burgundii, Alzacji oraz Szampanii. Z kolei we Włoszech szczep jest znany jako Pinot Nero, w Niemczech zaś Spätburgunder. Oferuje zdecydowane doświadczenia smakowe, wyraźnie owocowe. Im wino starsze, tym więcej pojawi się w nim nut korzennych przypraw, wanilii oraz grzybów.
Lambrusco to szczep z którego powstają wina zarówno białe, jak i czerwone, głównie musujące. Jest uprawiany we Włoszech, gdzie cieszy się na tyle dużą popularnością, że rodzima konsumpcja pochłania większość produkcji.
Jest 36 produktów.