
- -25%
Czerwone wina o bogatym, złożony ciele mogą powstawać na kilka różnych sposobów. Miłośnicy takich alkoholi, jak wino Appassimento Puglia czy Amarone di Valpolicella z pewnością słyszeli jednak o metodzie Appassimento. Nadaje ona winom głębokości, sprawia, że są bardziej aromatyczne, ale często także słodsze. Na czym polega metoda appassimento i jak wybierać appassimento wino do posiłku?
Określenie apassimento w języku włoskim oznacza tyle, co zblakły lub uschnięty. Appassimento wino to takie, gdzie w procesie fermentacji wykorzystano dobrze wysuszone winogrona zamiast świeżych. Sięgnięcie po metodę appassimento pozwala winiarzom wytwarzać alkohol o intensywnym, owocowym aromacie oraz większej kwasowości, a niekiedy także wyższym poziomie słodyczy. Zwykle technika przesuszania kojarzona jest z gronami Amarone, ale tak naprawdę może dotyczyć również wielu innych odmian winorośli, jak Barbera, Sangiovese, Moscato Ottonel czy Vidal.
Metoda appassimento polega na tym, że dobrze wysuszone grona są poddawane procesowi fermentacji. Nie zostawia się ich jednak zbyt długo na krzewach. Z winorośli zrywane są mocno dojrzałe owoce, które następnie trafiają do specjalnych komór powietrznych, gdzie są pozbawiane wilgoci. Dzięki zerwaniu ich z krzewu i suszeniu osobno grona zachowują wysoki poziom kwasowości. Dzięki odpowiedniemu wysuszeniu można też zadbać o koncentrację cukru w owocach. Wbrew pozorom jednak wino appassimento wcale nie musi być słodkie czy półsłodkie. Wiele z nich to alkohole wytrawne.
Do suszenia winogron wykorzystuje się różne rozwiązania w zależności od pożądanego rezultatu. Od klasycznego przewiewu powietrza, po klimatyzację. Ruch powietrza ma jednak kluczowe znaczenie dla ochrony winogron przed rozwojem pleśni. W określonych sytuacjach rozwój pleśni określanej jako Botrytic cinerea jest jednak pożądany ponieważ dodaje ona dodatkową warstwę złożoności smaków i aromatów. Obecność królewskiej pleśni przyczynia się do rozwoju kwiatowych aromatów i stłumienia tych owocowych z zachowaniem poziomu słodyczy. Z kolei brak Botrytis cinerea powoduje wzrost stężenia antocyjanów. Wina mają silniej wyczuwalny owocowy aromat i bardziej złożoną strukturę.
Wino z Apulii położonej na południu Włoch często jest wytwarzane z zastosowaniem appassimento. Jeśli będziesz miał okazję, koniecznie skosztuj:
Inne wina appassimento, których warto spróbować to m.in. Recioto della Valpolicella DOCG czy Vin Santo di Carmignano Riserva DOC. W sklepie Dobre wina znajdziesz bogaty wybór win produkowanych z podsuszanych winogron. Zachęcamy do eksperymentów!
Ciężki i złożony aromat win appassimento skłania do łączenia ich z potrawami mięsnymi, mięsem peklowanym lub grillowanym oraz długo dojrzewającymi serami. Doskonale będą pasowały do szaszłyków z mięsem wieprzowym, pancetty czy dojrzewającego sera Canestrato, przyrządzanego z mleka krowiego i owczego. Głęboka struktura win appassimento o większej zawartości cukru czyni je świetnym dodatkiem do deserów na bazie czekolady oraz wytrawnych wiśni lub czereśni.
Wiele dobrych wino aspassimento kosztuje między 50 a 60 zł, co czyni je trafnym wyborem jako wino stołowe. Jeśli szukasz czegoś specjalnego na wyjątkowy prezent, polecamy Santa Sofia Ripasso Valpolicella Classico lub też gotowe zestawy zawierające kilka różnych win przygotowanych techniką appassimento.
Jest 8 produktów.