+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Santa Sofia Ripasso Valpolicella Classico 0,75l
Santa Sofia to jedna z najstarszych winnic w regionie. W winach produkowanych przez tę winnicę czuć kultywowanie tradycji. Założona w roku 1811 jest dziś symbolem regionu i tradycji produkcji wina w tym okręgu. Jest to niezwykle prestiżowe miejsce, którego pierwsze mury postawione były już w roku 1560. Dziś Santa Sofia eksportuje wina do ponad 60 krajów na całym świecie, głównie w Europie, Ameryce Północnej i Azji.
Santa Sofia – symbol wina z Veneto
Santa Sofia to jedna z najstarszych winnic w regionie. W winach produkowanych przez tę winnicę czuć kultywowanie tradycji. Założona w roku 1811 jest dziś symbolem regionu i tradycji produkcji wina w tym okręgu. Jest to niezwykle prestiżowe miejsce, którego pierwsze mury postawione były już w roku 1560. Dziś Santa Sofia eksportuje wina do ponad 60 krajów na całym świecie, głównie w Europie, Ameryce Północnej i Azji.
Valpolicella Ripasso Superiore – Wytrawne, pełne, o przyjemnej mocy
Wino rozlewa się po szkle głębokim, rubinowym kolorem z odcieniami granatu. W bukiecie duża koncentracja suszonych, polnych kwiatów, wysoka intensywność aromatów rodzynek, palonej kawy, czekolady z wiśniami i dojrzałych owoców lasu: jagód, jeżyn i malin. Zapach wina jest zdecydowanie uwodzicielski i romantyczny. W smaku wyraziste i głębokie, z dobrymi taninami i aksamitną fakturą. Harmonijny i złożony smak to idealne połączenie wyrazistej struktury i świeżości. Długi, czysty finisz o aromacie wanilii, nucie cynamonu i lukrecji. Smak i aromat wina przejawia świetny kompromis między elegancją i mocą.
Wysoka taniczność rodzi charakterystyczną cierpkość na podniebieniu. Dzięki temu wino ma wyrazisty i długo wyczuwalny smak, pozwalając cieszyć się wyjątkową jakością i docenić arkana sztuki Ripasso.
Fermentacja techniką Ripasso
Do produkcji Santa Sofia Valpolicella Ripasso Superiore DOC wykorzystuje się kupaż szczepów Corvina i Corvinone (70%) i Rondinella (30%). Proces nadania winu Valpolicella Ripasso Superiore wyjątkowej słodkości jest niezwykle złożony. Polega on na dodatkowej winifikacji moszczu Valpolicella Classico z pozostałościami po tłoczeniu wina Amarone i Recioto. Technika ta nazywa się fermentacją Ripasso. W pierwszej kolejności jednak winogrona, których używa się do tłoczenia wina Amarone poddane są specjalistycznej technice produkcji – Appassimento. Jest to proces, który polega na podsuszaniu winogron jeszcze przed tłoczeniem, by w ten sposób skoncentrować w nich cukier. Wino wytwarzane z suszonych winogron jest nie tylko o wiele słodsze, ale ma także większą zawartość alkoholu.
Technika Ripasso pochodzi z doliny Valpolicella, niewielkiej doliny położonej u podnóża Alp, gdzie znajduje się zaledwie siedem niewielkich gmin położonych nad rzeką Adygą. U jej założeń leży postanowienie, aby nie marnować niczego, co zostaje zerwane na potrzeby procesu produkcyjnego. W dolinie Valpolicella wytwarza się dwa rodzaje win. Zasadniczo powstają one na przełomie września i października. Wybrane grona są pozostawiane jednak na kilka miesięcy na krzewach, aby nieco wyschły. W ten sposób koncentracji ulega zgromadzony w nich cukier, a wilgoć stopniowo odparowuje. Takie wino określa się jako Recioto i jest ono znane od czasów starorzymskich. Na czym polega jego sekret? Po zakończeniu fermentacji wino jest powtórnie przesączane przez skóry, aby wydobyć z nich barwnik oraz zgromadzony cukier resztkowy. W ten sposób alkohol nabiera bardziej wyrazistego smaku, aromatu i koloru.
Na wyjątkowy smak i aromat Valpolicella Ripasso wpływa też terroir charakterystyczny dla włoskiej doliny. Gleby są tam silnie zróżnicowane, ale z wyraźną przewagą ziem gliniastych, węglowo-wapiennych oraz kamienistych.
Valpolicella Ripasso Superiore – wyjątkowa słodycz win Ripasso
Santa Sofia Valpolicella Ripasso Superiore DOC pierw macerowane jest przez około 10 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie poddaje się je fermentacji techniką Ripasso z pozostałościami po winie Amarone, powstałym w procesie Appasimento. Cały proces trwa 3 dni. Kolejnie całość dojrzewa przez 9 miesięcy w dużych beczkach z dębu slawońskiego (pochodzącego z Chorwacji). Po butelkowaniu dojrzewanie wina odbywa się jeszcze przez 6 miesięcy. Trudno nie dostrzec, że cały proces trwa dosyć długo, ale pozwala na pogłębienie się wyczuwalnych aromatów wina.
Ta technika enologiczna ma długą tradycję. Druga fermentacja, która odbywa się pod ścisłą kontrolą temperatury z dodatkiem Amarone oraz Recioto wzbogaca wino kolorem i aromatem, ale przede wszystkim sprawia, że wino ma dużą zawartość alkoholu (14%) i jest szczególnie słodkie w smaku. Dzięki tej metodzie wina Ripasso często nazywa się „dziećmi Amarone”.
Wystawna kolacja z winem Valpolicella Ripasso Superiore
Średnia cielistość sprawia, że wino najlepiej smakuje z deską aromatycznych, półtwardych serów, pieczoną dziczyzną lub warzywami smażonymi na maśle. Obiad złożony z sznycla mediolańskiego i Santa Sofia Valpolicella Ripasso Superiore DOC zadowoli każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Dobrze komponuje się także z pieczonym drobiem lub krótko smażoną piersią kaczki w towarzystwie sosu z borówek.
Valpolicelala Ripasso Superiore doskonala paruje się z gulaszem na bazie pieczonego i duszonego mięsiwa z dodatkiem polenty. Wypróbuj też połączenie tego wina z grillowanym filetem przepiórczym, wołowiną z grzybami, cielęcymi żeberkami oraz deską średnio dojrzałych serów. Aby wydobyć z niego cały bukiet aromatów należy serwować je w temperaturze około 16 stopni Celsjusza.
Pałacowy wzór Valpolicella Ripasso Superiore
Niezwykle okazała etykieta przywodzi na myśl bogato zdobione, ciężkie materiały spotykane najczęściej w bogatych pałacach. Etykieta to czerwone tło z elementami w kolorze kremowym i kawy z mlekiem, z ryciną przedstawiającą posiadłość Santa Sofia, gdzie produkowane jest to znakomite wino.
Winnica Santa Sofia to ponad 200 lat tradycji i doświadczenia w produkcji wina bazujących na lokalnych metodach. Willa w której wytwarzane jest wina została uznana za dziedzictwo kulturalne UNESCO jeszcze w 1996 roku.
Opis
- KOLOR
- Czerwone
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ALKOHOL
- 14,00 %
- RODZAJ
- Wytrawne
- REGION
- Veneto / Valpolicella Classico DOC
- SMAK
- wytrawne
- STYL
- Pełne i bogate
- APELACJA
- Valpolicella DOC
- KRAJ
- Włochy
- PRODUCENT
- Santa Sofia
- SZCZEP
- Corvina, Rondinella
- ZOBACZ PODOBNE
- Rondinella
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!