


- -30%

- -30%



- -30%

- -30%


- -20%




- -30%

- -25%

- -25%
Wino różowe słodkie, określane niekiedy jako rose wine albo rosato wine, to dobrze znane i lubiany trunek wśród Polaków. Wyróżnia się nie tylko jasną barwą, ale także lekkimi nutami smakowymi. Niekiedy mylnie postrzegane jako „wynalazek naszych czasów”, wino różowe słodkie było doskonale znane i z powodzeniem produkowane już w starożytnej Grecji, a następnie w cesarskim Rzymie. Przywodzi na myśl rozgrzane, letnie popołudnie, a dobrze schłodzone nie ma sobie równych wśród alkoholi do lekkich posiłków. Jest szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych oraz krajach europejskich.
Gdybyśmy chcieli znaleźć genezę różowego wina, trzeba by cofnąć się aż do czasów starożytnej Grecji. Już wtedy dokonywano tzw. kupażu, czyli łączenia ze sobą gron białych i czerwonych, a także rozcieńczając wino czerwone wodą. Dzisiaj parowanie stosuje się bardzo rzadko, a sam proces wytwarzania rose wine jest dosyć złożony i może polegać na maceracji albo tzw. krwawieniu.
Maceracja opiera się na tym, że skórki winogron przechowuje się razem z moszczem owocowym, ale przez bardzo krótki czas, zaledwie kilkanaście godzin. Zbyt długa maceracja mogłaby bowiem prowadzić do tego, że kolor wina, ale także jego właściwości organoleptyczne będą nieodpowiednie.
Z kolei metoda krwawienia polega na tym, że podczas wytwarzania wina czerwonego wykorzystuje się moszcz z czarnych winogron. Należy z niego odsączyć część soku, który następnie jest poddawany fermentacji. Tak powstaje wino różowe. Z uwagi na fakt, że metoda krwawienia jest niejako efektem ubocznym procesu powstawania wina czerwonego niekiedy można spotkać się z krzywdzącą i zupełnie niesprawiedliwą opinią, jakoby wino różowe było „gorsze” niż klasyczne białe lub czerwone trunki.
Warto wspomnieć, że część winnic stosuje swoje własne techniki, jak chociażby prasowanie gron winnych czy dodawanie w procesie fermentacji winogron różowych, rzadkich, a przez to drogich.
Wino słodkie różowe idealnie komponuje się z kuchnią lekką – śródziemnomorską (włoską, hiszpańską, grecką). Trunki z nieco mniejszą zawartością cukru resztkowego dobrze smakują w towarzystwie drobiu oraz lekkich przekąsek. Świetnie pasuje do deserów i owoców. Idealnie sprawdzi się też solo, podczas spotkań z przyjaciółmi. Gasi pragnienie i orzeźwia, kiedy na zewnątrz jest gorąco. Wino różowe słodkie gazowane stanowi doskonały aperitif, przygotowujący do uczty.
Wino różowe nie powinno być przechowywane przez dłuższy czas. Najlepiej smakuje wtedy, kiedy jest świeże, nie znosi leżakowania równie dobrze, co wino czerwone. Dlatego przy wyborze warto patrzeć na datę produkcji. Nie powinna być starsza niż 2 lata.
Idealna temperatura do serwowania wina różowego waha się między 10 a 12 stopni Celsjusza. Pozwala ona wydobyć wszystko, co w tym trunku jest najcenniejsze. Przyjmuje się, że może być ono podawane w takich samych kieliszkach co wino białe, nieco mniej pękatych i bardziej zwężonych niż w przypadku szkła do wina czerwonego.
Jest 17 produktów.