
- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy

- Nowy


- -10%





- -10%

- -20%

- -25%





Rynek alkoholi, zwłaszcza zaś win, jest niezwykle rozległy. Butelkę o pojemności 0,75 litra można nabyć już za kilkadziesiąt złotych, ale najlepsze wina na świecie potrafią kosztować nawet kilka milionów dolarów za jedną butelkę. Czym powinny wyróżniać się najlepsze wina? Jak czytać ich etykiety i które wyróżnienia są najbardziej prestiżowe?
Rozpoznanie dobrego wina wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Oczywiście można sprowadzić wszystko do ceny. Rzeczywiście za butelkę alkoholu da się zapłacić kilka tysięcy złotych i więcej, ale cena jest wypadkową wielu czynników, w tym sprawnie prowadzonego marketingu. Między innymi dlatego jedne wina cieszą się większą renomą, a co za tym idzie, są droższe, choć mogą nie odróżniać się smakiem lub aromatem od tych znacznie tańszych. Jak w takim razie ocenić jakość wina?
Chyba najlepszym wyróżnikiem wina jest jego pochodzenie. Uznaje się, że kraj i region często będą determinowały jakość wina. Dlaczego? Chociażby ze względu na unikalny terroir, czyli splot warunków geologicznych i pogodowych, które przyczyniają się do wyjątkowych walorów wina. Obecnie najbardziej rozpoznawalne regiony, gdzie uprawia się winorośl, to m.in. Bordeaux we Francji. Jest on ojczyzną takich apelacji, jak Médoc, Saint-Émilion i Pomerol. Innym znanym obszarem jest leżąca we Francji Burgundia, gdzie wyróżnia się m.in. apelacje Chablis, Mâconnais oraz Côte d’Or.
A co z innymi krajami, niż Francja? We Włoszech na uwagę zasługują wina z Toskanii i Piemontu. W Hiszpaniiz regionu Rioja, zaś w Kalifornii – Napa Valley. Nowa Zelandia słynie z Barossa Valley, zaś Portugalia – z Douro Valley. Nie każde wino z wymienionych obszarów będzie bardzo drogie, ale z pewnością każde na swój sposób będzie wyjątkowe.
Kolejną kwestią jest winorośl z jakiej powstało wino i rocznik zbiorów. Gatunków krzewów winnych jest bardzo wiele, ale nie w każdych warunkach rosną one równie dobrze. Co więcej różnice w nutach aromatu, w smaku oraz tzw. aftertaste, czyli pozostałości akcentów na podniebieniu powodują, że to samo wino jednej osobie może przypaść do gustu, innej zaś nie.
Do tego dochodzi jeszcze rocznik. Wina czerwone z reguły starzeją się lepiej niż białe, więc im starsze są, tym lepsze powinny być w smaku. Każdy szczep ma swój unikalny potencjał starzenia, który może wynosić od kilku do kilkudziesięciu lat.
W przypadku Nebbiolo jest to około 20 lat, podobnie prezentuje się szczep Aglianico. Potencjał starzeniowy Cabernet Sauvignon i Tempranillo ocenia się na 10 do 20 lat, zaś Sangiovese i Merlot – 7 do 17 lat. Dla szczepu Syrah potencjał starzeniowy wynosi 5 do 15 lat, ale szczepu Zinfandel zaledwie 5 lat.
Podobnie jak w każdej innej branży, także i w winiarstwie najlepsze wina na świecie zostały wyróżnione przez prestiżowe gremia specjalistów. Takich stowarzyszeń jest wiele i funkcjonują one na całym świecie. Do najbardziej prestiżowych można zaliczyć:
Oczywiście nie są to jedyne prestiżowe konkursy. Wśród innych, równie rozpoznawalnych warto wymienić m.in. San Francisco International Wine Competition, Cyprus Wine Competition, The Berlin Wine Trophy, czy The International Wine Contest Bucharest. Jeśli zależy Ci na winie naprawdę wysokiej jakości, wybieraj trunek, który został wyróżniony na jednym ze wspomnianych wyżej wydarzeń.
Gdyby zrobić listę pięciu najlepszych win na świecie, to według mediów specjalizujących się w winiarstwie na podium znalazłyby się:
Czy zakup butelki wina za kilkaset złotych gwarantuje, że jego smak będzie wyjątkowy, a wspomnienia z degustacji zostaną z Tobą na długo? Niestety byłoby to zbyt proste i takiej gwarancji nie ma. Dlaczego? Warto pamiętać, że wino to nie tylko alkohol, ale także cała rzesza innych związków chemicznych, które do uwolnienia swojego potencjału potrzebują odpowiedniej temperatury i napowietrzenia.
Co więcej każde wino otrzymuje (a przynajmniej powinno otrzymać) rekomendacje ze strony producenta, co do tzw. food pairingu, czyli zasad łączenia wina z posiłkami. Oczywiście dzisiaj nie obowiązuje już tak żelazna konsekwencja w tym zakresie, jak jeszcze kilka dekad temu. Jeśli jednak wybierzesz wino do delikatnych potraw na bazie drobiu i podasz je z pieczoną wołowiną, czekoladowym ciastem lub rybami, istnieje ryzyko, że nie goście nie dostrzegą wszystkich niuansów podczas degustacji.
Jest 96 produktów.