+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Les Charmilles De La Tour Blanche Sauternes (2015) 0,75l
Wino Sauternes – Innowacyjni winiarze z Niemiec i Francji
Historia marki rozpoczyna się w połowie XVII wieku, kiedy Monsieur de Saint-Marc, lord La Tour Blanche, urzędnik w sądzie parlamentu Bordeaux wykupił winnice, przebudował skromną winiarnię w piękny zamek i nadał mu swoje nazwisko. Równie ważną postacią w historii posiadłości był Frederic Focke, niemiecki winiarz, który odkrył na nowo produkcję słodkiego wina Sauternes, unowocześniając i ulepszając metody zbiorów i winifikacji. Potwierdzeniem jego doskonałych umiejętności było sklasyfikowanie winiarni przez Syndicat des Courtiers en Vins de Bordeaux w 1855 r. jako jedno z najlepszych win regionu.
Sama rezydencja Château La Tour Blanche sięga korzeniami XVIII wieku i łączy się z osobą Jean Saint-Marc du Latourblanche, naczelnego skarbnika u Ludwika XIV. Po rewolucji francuskiej przeszła w ręce Pierre’a Pecherie, a następnie Frederica Focke’a. Po jego śmierci władzę nad nią przejął francuski patriota Daniel „Osiris” Iffla, który zadecydował w testamencie, że nieruchomość na przejść na własność francuskiego skarbu państwa pod warunkiem, że na jej obszarze zostanie założona szkoła agroturystyczna poświęcona sztuce winiarstwa. Rzeczywiście taka szkoła powstała. Od 1911 roku we Francji działała La Tour Blanche School of Viticulture and Oenology, która kształciła światowej klasy enologów i winiarzy. Obecnie winnica obejmuje 65 hektarów na których rośnie kilka różnych odmian winorośli.
Przyjrzyjmy się, jak w ogóle powstało wino Sauternes. W dokumentach historycznych można odnaleźć jednak zupełnie inne – bardziej niesamowite – historie dotyczące korzeni Sauternes. Jak wiele innych francuskich szcepów, także wino Sauternes stanowi ewolucję sztuki winiarskiej zapoczątkowanej przez starożytnych Rzymian.
Według jednej z opowieści kupiec Focke czekał na zakończenie sezonu deszczowego, aby nareszcie zacząć zbiory winorośli. Kiedy jego pracownicy przystąpili do działania okazało się, że duża część owoców wyschła, inne zaś został zakażone szlachetną plenią Botrytis cinerea, która dzisiaj uchodzi za wyznacznik jakości wina (tzw. wina botrytyzowane).
Druga historia wspomina o markizie de Sur Lauces, który wybrał się w celach biznesowych do Rosji. Przed wyjazdem nakazał służbie czekać ze zbiorami do swojego powrotu. Pobyt za granicą jednak się przedłużył, więc winogrona zdążyły wyschnąć lub zostały zarażone przez szlachetną pleśń.
Niezależnie od tego, która z tych historii jest prawdziwa (i czy którakolwiek jest) wino Sauternes cieszy się ogromną popularnością od kilkuset lat.
„Drugie” wino winiarni – jak powstaje wino Sauternes?
Produkcja „drugiego” wina z Chateau La Tour Blanche wymaga takiej samej wiedzy fachowej, jak w przypadku „Grand Vin”, dlatego mimo iż określane jest jako drugie, charakteryzuje się równie doskonałą jakością. Jest to wino w lżejszym stylu, które prezentuje szeroką gamę aromatów, a także przyjemną równowagę dzięki dużej ilości świeżości i elegancji. Tworzone z ręcznie zbieranych owoców i selekcjonowanych pod względem dojrzałości oraz ewolucji szlachetnej pleśni, która nadaje im charakterystycznych aromatów. Winifikacja przebiega w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Przed butelkowaniem dojrzewa przez 18 do 24 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Sauternes, wino będące kupażem kilku różnych szczepów wymaga precyzji i staranności podczas procesu tworzenia, który w równym stopniu przypomina sztukę, co naukę. Delikatny balans poszczególnych odmian gron musi być zachowany, co wymaga od winiarza nie tylko staranności i wiedzy, ale także doskonałej znajomości zachowania się poszczególnych odmian winorośli.
Białe, słodkie, o posmaku owoców egzotycznych i miodu. Poznaj Sauternes, wino będące idealnym kupażem
Wino jest kupażem szczepów Semillon (83%), Sauvignon Blanc (13%) i Muscadelle (4%). Charakteryzuje się ciemno-złotą barwą. Uwodzący bukiet objawia się aromatami owoców tropikalnych, ananasa, mango i melona kantalupa z nutami świeżych cytrusów i wanilii. W ustach oleista konsystencja pieści podniebienie smakiem pomelo, miodu i żółtych brzoskwiń. Po degustacji pozostaje w ustach długi posmak z subtelnie cierpką nutą, nadającą orzeźwienia.
Sauternes – wino o owocowych aromatach to prawdziwy rarytas, godny najbardziej wybrednego podniebienia. Apelacja Sauternes AOC to gwarancja wyjątkowej jakości w każdej butelce. Niepowtarzalne niuanse smakowe powodują, że jest to alkohol, który doskonale sprawdzi się jako prezent.
Do sera i pasztetów lub słodkich deserów
Wspaniale sprawdzi się zarówno jako trunek do deski przystawek na bazie sera z niebieską pleśnią, pasztetem z królika czy foie gras. Posmakuje także w towarzystwie deserów – tarty z kremem mascarpone, crème brulee i francuskimi rogalikami z marcepanowym nadzieniem.
Sauternes, wino Inspirowane zamkiem
Wino zamknięto w klasycznej butelce z jasnego szkła, którą zdobi czarny kaptur ze złotymi zdobieniami na szyjce oraz prostokątna biała etykieta ze złotymi i czarnymi wstawkami. Główne miejsce na etykiecie zajmuje wieża zamku, pod nią widnieje nazwa producenta i trunku w eleganckiej czcionce. Całość oddaje elegancję i szykowność wina. Jako biały trunek wino Sauternes powinno być należycie schłodzone, aby zawarte w nim aromaty miały szansę się uwolnić.
Sauternes wino – cena
Wino Les Charmilles De La Tour Blanche Sauternes to dosyć drogi alkohol. Za butelkę trzeba zapłacić około 250 zł, ale jest to trunek wyjątkowy w wielu aspektach. Z pewnością docenią go osoby poszukujące renomowanego alkoholu na prezent, jak i te, które chcą delektować się każdym łykiem.
Opis
- KOLOR
- Białe
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ALKOHOL
- 13,50 %
- SMAK
- słodkie
- STYL
- Pełne i bogate
- APELACJA
- Sauternes AOC
- KRAJ
- Francja
- PRODUCENT
- Chateau Tour Blanche
- SZCZEP
- 100 % Semillon
- ZOBACZ PODOBNE
- Semillon
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!