Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
    GEORGIAN SEMI SWEET KINDZMARAULI 0,75L
    Zdjęcia butelki wina oraz zawarte na nich informacje (m.in. rocznik) mają charakter poglądowy. Dostarczany towar może odbiegać wizualnie od przedstawionego na fotografii.
    • GEORGIAN SEMI SWEET KINDZMARAULI 0,75L - 1

    GEORGIAN SEMI SWEET KINDZMARAULI 0,75L

    Review (0)
    39,99 zł
    Ilość:

    Do darmowej dostawy brakuje 190,00 zł

    Kindzmarauli – wino półsłodkie z Gruzji

    Kindzmarauli to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych gruzińskich win półsłodkich, produkowany z unikalnego szczepu winogron Saperavi, charakteryzującego się głęboką, ciemną barwą i intensywnymi aromatami. Pochodzi z regionu Kakheti, serca gruzińskiego winiarstwa, gdzie tradycje produkcji wina sięgają tysięcy lat wstecz.

    Kindzmarauli-wino w kolorze rubinu i fiołków

    Wino ma intensywny, rubinowy kolor z fioletowymi refleksami, co jest charakterystyczne dla szczepu Saperavi. Głęboka barwa jest zapowiedzią bogactwa smaków i aromatów, które Kindzmarauli ma do zaoferowania.

    Jako ciekawostkę warto wskazać, że wino Kindzmarauli ma swój początek w pierwszej połowie XVI w. Wiąże się z budową fortecy Kvareli. W jej podziemiach produkowano miód oraz melasę na potrzeby królewskich rodzin, a także – a latach późniejszych – do eksportu. Obecnie posiada je jeden z największych gruzińskich producentów, JSC Corporation Kindzmarauli. Wśród innych liczących się producentów warto wymienić Kvareli Cellar, rodzinę Kostarov czy Kocho & Co.

    Obecnie nazwa Saperavi jest zarezerwowana wyłączne do produkcji wina ze szczepu Saperavi, a strefa Kindamarauli ma precyzyjnie kontrolowaną jakość i wyróżnia się oznaczeniem geograficznym. Co ciekawe grona Saperavi są wykorzystywane również do wytwarzania takich win, jak Akhasheni, Mukuzani czy Alazani. Nie wszystkie spośród nich to wina półsłodkie, część jest nawet wytrawna. Szczep Saperavi wyróżnia się wyjątkową odpornością na działanie niskich temperatur, dlatego daje obfite zbiory nawet, jeżeli warunki pogodowe w danym roku nie są wyjątkowo korzystne. Zaliczają się do gron tzw. teinturier, gdzie ciemna barwa miąższy oraz skórek wynika z nagromadzenia się antocyjanów.

    Wino Kindzmarauli a szczep

    Saperavi, główny szczep używany do produkcji Kindzmarauli, jest rodzimą gruzińską odmianą winogron, znany z dużej zawartości antocyjanów, co przekłada się na głęboką kolorystykę wina. Jest to szczep o wysokiej adaptacyjności do chłodniejszego klimatu i zdolności do produkcji wina o złożonym charakterze i długim potencjale starzenia.

    Kindzmarauli-wino z regionu Kakheti

    Kakheti jest najbardziej znanym i produktywnym regionem winiarskim Gruzji, położonym na wschodzie kraju. Region ten jest uważany za kolebkę winiarstwa, z idealnymi warunkami klimatycznymi i glebowymi dla uprawy winorośli. Kindzmarauli jest produkowane w kontrolowanej strefie apelacyjnej, co gwarantuje wysoką jakość wina.

    Jak powstaje wino Kindzmarauli? Proces produkcji

    Tradycyjna produkcja Kindzmarauli obejmuje fermentację winogron Saperavi przy użyciu dzikich drożdży, co nadaje winu unikalny charakter. Proces fermentacji jest często zatrzymywany, aby zachować naturalną słodycz i aromat winogron, co sprawia, że Kindzmarauli jest winem półsłodkim. Wino dojrzewa często w tradycyjnych gruzińskich naczyniach glinianych – kvevri, zakopanych w ziemi, co dodatkowo wzbogaca je o złożoność i głębię. Technika winifikacji kvevri jest charakterystyczna właśnie dla terytorium Gruzji. W nowoczesnej produkcji wino Kindamarauli może dojrzewać też w stalowych tankach.

    Kindzmarauli wino - nuty smakowe i aromat

    Kindzmarauli charakteryzuje się bogatym bukietem aromatycznym, w którym dominują dojrzałe czerwone owoce, takie jak wiśnie, czarne porzeczki, a także subtelne nuty przyprawowe i ziemiste. W ustach wyczuwalna jest naturalna słodycz, zbalansowana przez żywą kwasowość, co nadaje Kindzmarauli wyjątkowej świeżości pomimo półsłodkiego charakteru. Wino ma gładką teksturę z dobrze zintegrowanymi taninami.

    Wino Kindzmarauli i parowanie z jedzeniem

    Wino Kindzmarauli doskonale komponuje się z różnorodnością potraw. Jego słodycz i bogactwo smaków świetnie pasują do pikantnych dań, takich jak gruzińskie potrawy z użyciem dużych ilości przypraw i ziół. Jest również doskonałym wyborem do deserów na bazie czerwonych owoców lub ciemnej czekolady. Wino to może być także serwowane jako aperitif lub w towarzystwie serów o intensywnym smaku. Pozwala przełamać zdecydowane aromaty delikatnymi owocowymi akcentami i poczuć je na nowo.

    Kindzmarauli to wyjątkowe wino, które oferuje degustatorom nie tylko niezwykłe doznania smakowe, ale również wgląd w bogatą kulturę i tradycję winiarską Gruzji. Jego unikalny charakter i wszechstronność czynią go cenionym wyborem wśród koneserów win na całym świecie.

    Kindzmarauli wino – cena za butelkę

    Wino Kindzmarauli pomimo wysokiej jakości nie jest alkoholem drogim. Za butelkę przyjdzie zapłacić około 30-40 zł, co czyni z niego atrakcyjne wino stołowe do codziennej degustacji. Ten alkohol dosyć łatwo rozpoznać po grafice na etykiecie butelki. Znajdziemy w nim stylizowaną flagę Gruzji. Krzyż Świętego Jerzego jest otoczony z czterech stron przez krzyże Bolnisi.

    GWH-CPS-GSSKI-N-489

    Opis

    KOLOR
    Czerwone
    POJEMNOSC
    0,75 l
    ALKOHOL
    12%
    REGION
    Kachetti
    SMAK
    półsłodkie
    KRAJ
    Gruzja
    SZCZEP
    Saperavi

    Specyficzne kody

    Nowy produkt

    Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!

    Napisz recenzję
    GEORGIAN SEMI SWEET KINDZMARAULI 0,75L

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    16 innych produktów w tej samej kategorii: