+ 48 696 088 990 | pon-pt 9:00-17:00 | Sprawdź MEGA OKAZJE - Rabaty do -50%
+ 48 696 088 990 | pon-pt 9:00-17:00 | Sprawdź MEGA OKAZJE - Rabaty do -50%
GEORGIAN SEMI SWEET KINDZMARAULI 0,75L
Kindzmarauli – wino półsłodkie z Gruzji
Kindzmarauli to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych gruzińskich win półsłodkich, produkowany z unikalnego szczepu winogron Saperavi, charakteryzującego się głęboką, ciemną barwą i intensywnymi aromatami. Pochodzi z regionu Kakheti, serca gruzińskiego winiarstwa, gdzie tradycje produkcji wina sięgają tysięcy lat wstecz.
Kindzmarauli-wino w kolorze rubinu i fiołków
Wino ma intensywny, rubinowy kolor z fioletowymi refleksami, co jest charakterystyczne dla szczepu Saperavi. Głęboka barwa jest zapowiedzią bogactwa smaków i aromatów, które Kindzmarauli ma do zaoferowania.
Jako ciekawostkę warto wskazać, że wino Kindzmarauli ma swój początek w pierwszej połowie XVI w. Wiąże się z budową fortecy Kvareli. W jej podziemiach produkowano miód oraz melasę na potrzeby królewskich rodzin, a także – a latach późniejszych – do eksportu. Obecnie posiada je jeden z największych gruzińskich producentów, JSC Corporation Kindzmarauli. Wśród innych liczących się producentów warto wymienić Kvareli Cellar, rodzinę Kostarov czy Kocho & Co.
Obecnie nazwa Saperavi jest zarezerwowana wyłączne do produkcji wina ze szczepu Saperavi, a strefa Kindamarauli ma precyzyjnie kontrolowaną jakość i wyróżnia się oznaczeniem geograficznym. Co ciekawe grona Saperavi są wykorzystywane również do wytwarzania takich win, jak Akhasheni, Mukuzani czy Alazani. Nie wszystkie spośród nich to wina półsłodkie, część jest nawet wytrawna. Szczep Saperavi wyróżnia się wyjątkową odpornością na działanie niskich temperatur, dlatego daje obfite zbiory nawet, jeżeli warunki pogodowe w danym roku nie są wyjątkowo korzystne. Zaliczają się do gron tzw. teinturier, gdzie ciemna barwa miąższy oraz skórek wynika z nagromadzenia się antocyjanów.
Wino Kindzmarauli a szczep
Saperavi, główny szczep używany do produkcji Kindzmarauli, jest rodzimą gruzińską odmianą winogron, znany z dużej zawartości antocyjanów, co przekłada się na głęboką kolorystykę wina. Jest to szczep o wysokiej adaptacyjności do chłodniejszego klimatu i zdolności do produkcji wina o złożonym charakterze i długim potencjale starzenia.
Kindzmarauli-wino z regionu Kakheti
Kakheti jest najbardziej znanym i produktywnym regionem winiarskim Gruzji, położonym na wschodzie kraju. Region ten jest uważany za kolebkę winiarstwa, z idealnymi warunkami klimatycznymi i glebowymi dla uprawy winorośli. Kindzmarauli jest produkowane w kontrolowanej strefie apelacyjnej, co gwarantuje wysoką jakość wina.
Jak powstaje wino Kindzmarauli? Proces produkcji
Tradycyjna produkcja Kindzmarauli obejmuje fermentację winogron Saperavi przy użyciu dzikich drożdży, co nadaje winu unikalny charakter. Proces fermentacji jest często zatrzymywany, aby zachować naturalną słodycz i aromat winogron, co sprawia, że Kindzmarauli jest winem półsłodkim. Wino dojrzewa często w tradycyjnych gruzińskich naczyniach glinianych – kvevri, zakopanych w ziemi, co dodatkowo wzbogaca je o złożoność i głębię. Technika winifikacji kvevri jest charakterystyczna właśnie dla terytorium Gruzji. W nowoczesnej produkcji wino Kindamarauli może dojrzewać też w stalowych tankach.
Kindzmarauli wino - nuty smakowe i aromat
Kindzmarauli charakteryzuje się bogatym bukietem aromatycznym, w którym dominują dojrzałe czerwone owoce, takie jak wiśnie, czarne porzeczki, a także subtelne nuty przyprawowe i ziemiste. W ustach wyczuwalna jest naturalna słodycz, zbalansowana przez żywą kwasowość, co nadaje Kindzmarauli wyjątkowej świeżości pomimo półsłodkiego charakteru. Wino ma gładką teksturę z dobrze zintegrowanymi taninami.
Wino Kindzmarauli i parowanie z jedzeniem
Wino Kindzmarauli doskonale komponuje się z różnorodnością potraw. Jego słodycz i bogactwo smaków świetnie pasują do pikantnych dań, takich jak gruzińskie potrawy z użyciem dużych ilości przypraw i ziół. Jest również doskonałym wyborem do deserów na bazie czerwonych owoców lub ciemnej czekolady. Wino to może być także serwowane jako aperitif lub w towarzystwie serów o intensywnym smaku. Pozwala przełamać zdecydowane aromaty delikatnymi owocowymi akcentami i poczuć je na nowo.
Kindzmarauli to wyjątkowe wino, które oferuje degustatorom nie tylko niezwykłe doznania smakowe, ale również wgląd w bogatą kulturę i tradycję winiarską Gruzji. Jego unikalny charakter i wszechstronność czynią go cenionym wyborem wśród koneserów win na całym świecie.
Kindzmarauli wino – cena za butelkę
Wino Kindzmarauli pomimo wysokiej jakości nie jest alkoholem drogim. Za butelkę przyjdzie zapłacić około 30-40 zł, co czyni z niego atrakcyjne wino stołowe do codziennej degustacji. Ten alkohol dosyć łatwo rozpoznać po grafice na etykiecie butelki. Znajdziemy w nim stylizowaną flagę Gruzji. Krzyż Świętego Jerzego jest otoczony z czterech stron przez krzyże Bolnisi.
Opis
- KOLOR
- Czerwone
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ALKOHOL
- 12%
- REGION
- Kachetti
- SMAK
- półsłodkie
- KRAJ
- Gruzja
- SZCZEP
- Saperavi
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!