Winiarz o wielkiej kreatywności i spójnej wizjiKiedy w roku 1966 Robert Mondavi zdecydował się na założenie własnej marki, miał już ugruntowaną wiedzę o winie i spójną wizję tego, co chciał dokonać w winiarskim świecie. Jego celem było stworzenie win z Napa Valley, które jakością i wyjątkowością nie odbiegałyby od najlepszych, światowych win. Niedługo po rozpoczęciu prac jego cel się ziścił. Pomogła mu w tym pasja, kreatywność i niespotykana dotąd odwaga w robieniu rzeczy inaczej, niż nakazuje tradycja. Ta ostatnia cecha pozwoliła mu również zostać pionierem winiarstwa Nowego Świata, który do dziś dzierży zaszczytny tytuł twórcy nowych trendów.Mglisty region, doskonały dla Pinot NoirRegion Carneros, z którego pochodzą owoce wykorzystane do produkcji wina cechuje duża mglistość, chłodny wiatr i klimat. Są to najlepsze warunki na uprawę wymagającego szczepu Pinot Noir, najlepiej rozwijającego się właśnie w niższych temperaturach. Dodatkowym plusem dla winogron był duży wpływ morskiego powietrza, który wpłynął na ich powolne dojrzewanie. Gleba tego regionu ma niską zawartość składników mineralnych, co zapewnia niższe plony, które nie konkurują ze sobą o zasoby naturalne. Sprawia to, że każda jagoda jest intensywnie ubarwiona i nasycona smakiem.Precyzja wykonaniaWinogrona zbierane były ręcznie podczas chłodnych poranków, a następnie delikatnie odseparowane od łodyg i zmiażdżone. Owoce z wybranych części dzielnicy poddano fermentacji w postaci całych gron, by nadać winu głębi i mocnego smaku. Część wina fermentowała w kadziach z dębu francuskiego i pozostawała w kontakcie ze skórkami przez 20 dni, by wydobyć z nich intensywny kolor. Po fermentacji wino zostało delikatnie wytłoczone i przelane do beczek z dębu francuskiego (w 17% nowych), gdzie przeszło fermentację malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy przechodzi w delikatny kwas mlekowy. W beczkach wino leżakowało ponad 5 miesięcy.Czerwone, wytrawne, z nutą żurawinyRobert Mondavi Pinot Noir Napa Valley to wino monoszczepowe odmiany Pinot Noir. Ma piękną, rubinową barwę z jaśniejszymi, czerwonymi odblaskami. W bukiecie aromat czarnej wiśni łączy się harmonijnie z nutami śliwki, cierpkiej żurawiny, gałki muszkatołowej i delikatną dozą zapachu lasu. W smaku wyraziste owoce śliwki, wiśni i jeżyn nadają winu jak gdyby gęstej konsystencji, która podkreślona jest delikatnymi taninami. Przyjemność z degustacji pozostaje do ostatniej kropli trunku w kieliszku.Do czerwonego mięsaIntensywny smak wina znakomicie łączy się z grillowanym i pieczonym czerwonym mięsem. Najlepiej smakuje w towarzystwie steka z karmelowo-złocistą skórką, grillowanym żebrem wołowym w ziołowej marynacie i pieczoną polędwicą w majeranku z dodatkiem wiśniowego chutneya.Gustowne opakowanieWino zamknięto w smukłej butelce z ciemnego szkła, którą wyróżnia szeroka, kontrastująca etykieta i czerwony kaptur na szyjce. Etykieta o jasno-kremowym tle przyciąga uwagę minimalistycznym rysunkiem ukochanej winnicy Mondaviego To Kolona z charakterystyczną dzwonnicą. Nowoczesny styl bez zbędnych dodatków przypadnie do gustu miłośnikom dobrego stylu.