+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Tauber & Wasilewski Elixir Cuvee Barrique Reserve 0,75L
Polsko-węgierska winiarska inicjatywa
Winiarnia Polgar powstała dzięki marzeniom Zoltana i Kataliny Polgarów o przedłużeniu rodzinnej tradycji uprawy winorośli i produkcji wina. Dziś jest to jedna z najbardziej cenionych winiarni w regionie Villany i jedna z nielicznych, które utrzymują status prywatnego producenta. Kilka lat temu Zoltan i Katalina nawiązali głęboką przyjaźń z polskim studentem Maciejem Wasilewskim, na stałe zamieszkującego w Budapeszcie, która przerodziła się w spólny projekt winiarski i inwestycję w nową winiarnię. W ten sposób powstała marka Tauber & Wasilewski, której największym celem było stworzenie „wielkiego cuvee” Europy Środkowej.
Winiarskie Węgry
Tauber & Wasilewski tworzą wina w najlepszym regionie winiarskim Węgier, Villany. Jest to obszar mieszczący się na południu kraju przy granicy z Chorwacją, gdzie z rozległego płaskowyżu nagle wyrasta niewielkie pasmo wzgórz. Miejsce to już od XVIII wieku pokryte jest rozległymi winnicami obsadzonymi lokalnymi i europejskimi odmianami winorośli. Miasteczko Villany znane jest z uroczych knajpek, pod którymi kryją się piwnice wypełnione cudownymi winami, a jego przedmieścia zajmuje 2200 hektarów winnic, które jeszcze dziś korzystają z tradycji winiarskiej Rzymian, Niemców i Serbów.
Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców lasu, czekolady i cynamonu
Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot i Kékfrankos i zostało wyprodukowane wyłącznie z wyselekcjonowanych winogron z najlepszych roczników. Przed butelkowaniem dojrzewa w nowych beczkach typu barrique przez 22 miesiące. Wyróżnia się głęboką barwą czerwieni i granatu. W bukiecie łączą się ze sobą aromaty owoców lasu – jagód, porzeczek, malin i borówek z nutami ciemnej czekolady i cynamonu w tle. W ustach jest wyjątkowo harmonijne, eleganckie i przyjemne o aksamitnej konsystencji i wyjątkowym posmaku suszonych jagód.
Dziczyzna, czerwone mięso i sery
Doskonałe wino do łączenia z deską pikantnych serów w stylu Parmezanu i pasztetów. Skomponuje się także z daniem głównym na bazie czerwonego mięsa – pieczonymi żebrami wołowymi w miodowej glazurze, stekiem z sarny z marmoladą borówkową i gniocchi lub pieczoną perliczką. Najlepiej posmakuje delikatnie schłodzone do temperatury około 16-18⁰C.
Wino zostało zabutelkowane bez filtrowania przed degustacją wymagana jest dekantacja, czyli ostrożne przelanie trunku do odpowiedniej karafki. Warto pozostawić wino do „odetchnięcia” na co najmniej 2 godziny przed serwowaniem.
Elegancka butelka
Butelka reprezentuje elegancję i gustowność zamkniętego wewnątrz wina. Klasyczny kształt i czarne szkło doskonale komponuje się z czarnym prostym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą w dolnej części. Na etykiecie umieszczono bogato zdobioną złotą nazwę winiarni, czarno-białe zdjęcie przedstawiające winnice w regionie Villany, nazwę wina oraz miejsce produkcji. Całość otoczono złotą ramką.
Opis
- KOLOR
- Czerwone
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- SMAK
- wytrawne
- STYL
- ciężkie
- KRAJ
- Węgry
- PRODUCENT
- Polgar
- SZCZEP
- Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Bläufrankich
- ZOBACZ PODOBNE
- Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!