
- Nowy
Białe wytrawne wino wyróżnia się świeżością i lekkością, których trudno szukać w przypadku wielu pełnych i bogatych win czerwonych. Właśnie ta lekkość powoduje, że dobre białe wino wytrawne jest przyjemne w degustacji zarówno do posiłku, jak i przy niezobowiązującej konsumpcji w gronie przyjaciół. Warto wiedzieć, że sama nazwa „wino białe wytrawne” jest w tym przypadku dosyć umowna, ponieważ trunek może mieć barwę od zielonkawej po kolor złoty, a i poziom cukru resztkowego może być zróżnicowany. Czym wyróżniają się te trunki? Jak je wybierać i podawać?
Wino białe wytrawne jest produkowane z bezbarwnego miąższu winogron tak, aby otrzymać klarowny napój o barwie, która może przechodzić od żółtawej i zielonej prze brąz aż po złoto. Są one znane od przynajmniej 2500 tysiąca lat. Przynajmniej w teorii białe wytrawne wino to takie, w którym zawartość cukru resztkowego wynosi mniej niż 4 g na litr. Niekiedy jednak do tej samej grupy klasyfikuje się również trunki, które wprawdzie zawierają więcej cukru, ale jest on równoważony przez odpowiednio wyższą kwasowość.
Co istotne w winach białych nie występują taniny (lub jest ich bardzo niewiele), brakuje więc w nich charakterystycznej „goryczy”. Wynika to z faktu, że są one produkowane bez kontaktu moszczu ze skórami winogron. Nie należy jednak zrównywać braku taniczności z niską jakością. Wiele trunków klasyfikowanych jako wino białe wytrawne są rozpoznawalne i szeroko cenione na całym świecie.
Dobre białe wino wytrawne powstaje wskutek złożonego i czasochłonnego procesu. Pierwszy etap polega na sortowaniu gron oraz ich odszypułkowaniu, czyli usunięciu ogonków. Następnie owoce są delikatnie rozgniatane. W zależności od procesu produkcji ten pierwszy sok może być od razu odcedzony lub też pozostawać w kontakcie ze skórami nieco dłużej. Tym co odróżnia proces wytwarzania białego wina od czerwonego jest to, że w pierwszym przypadku tłoczenie następuje przed fermentacją.
Kolejnym etapem jest fermentacja wina w kadziach odseparowanych od kontaktu z powietrzem (a dokładniej tlenem), który mógłby wpłynąć na ściemnienie barwy trunku. Białe wytrawne wino fermentuje tak długo, aż zawartość cukru owocowego (glukozy i fruktozy) praktycznie zaniknie – do ilości od 1 do 3 gramów na litr.
Zanim wino wytrawne białe zostanie zabutelkowane, może przechodzić różnego rodzaju procesy, które podnoszą jego jakość. Jednym z nich jest battonage, czyli pozostawienie w kadziach z winem obumarłych drożdży. Jeśli producent zadecyduje się przelać alkohol do dębowych beczek, pozwoli to jeszcze bardziej obniżyć poziom tanin, które zostają zabsorbowane przez naturalne drewno. Jeszcze innym procesem jest powtórna fermentacja określana jako malolaktyczna (kwasowo-jabłkowa). Stosuje się ją w stosunku do alkoholi mniej aromatycznych, ale złożonych.
Dobre białe wino wytrwane powinno być podawane w niskiej temperaturze. W przypadku pełnych, dojrzałych win jest to przedział między 12 a 15 stopni Celsjusza. Delikatne białe wina serwuje się w temperaturze 7 do 10 stopni Celsjusza. Jeśli masz wątpliwości, czy wino białe wytrawne spożywasz w odpowiedniej temperaturze, skorzystaj z termometru, będącego klasycznym elementem zestawów dla miłośników win.
W przeciwieństwie do wina czerwonego w tym przypadku kieliszki powinny być mniejsze i bardziej wysmukłe, przywodzące na myśl kwiat tulipana. Długa nóżka zapobiega ogrzewaniu czaszy podczas konsumpcji.
Białe wino wytrawne jest niezwykle uniwersalne, właśnie dzięki swojej lekkości. Dlatego pasuje do wielu dań. Doskonale uzupełni smak:
Białe wino wytrawne może być wyprodukowane zarówno z pojedynczego szczepu, np. Riesling lub Chardonnay czy Sauvignon Blanc, jak i połączenia kilku odmian gron.
Dobre białe wino wytrawne nie tylko świetnie smakuje, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia. Warto jednak pamiętać, że obecność resweratrolu jest w tym przypadku znacznie niższa niż w przypadku wina czerwonego, które powstaje przy udziale skórek. Dodatkowo wyższa zawartość fosforu niż w przypadku wina czerwone powoduje, że białe wytrawne wino pozytywnie wpływa na gęstość kości.
Dobre białe wino wytrawne wzmacnia też odporność organizmu, dlatego warto regularnie spożywać je do posiłków, oczywiście w rozsądnej ilości, jednego lub dwóch kieliszków dziennie.
Ze względu na bardzo niską zawartość cukru resztkowego wino białe wytrawne jest mało kaloryczne. W 100 mililitrach alkoholu znajduje się około 79 kilokalorii. Jest to więc dobry wybór dla osób pozostających na diecie redukcyjnej. Kieliszek lub dwa nie zniweczą codziennych wyrzeczeń.
Jako ciekawostkę warto wskazać, że wino wytrawne białe (a także czerwone) przyczynia się do redukcji ryzyka zakażenia Helicobacter pylori oraz łagodzi objawy u osób, które już zetknęły się z tymi bakteriami. Dlatego białe wytrawne wino spożywane w niewielkiej ilości wspomoże pracę układu pokarmowego.
Jest 126 produktów.