Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
    Pere Ventura Cava  Brut  Reserva 0,75l
    Zdjęcia butelki wina oraz zawarte na nich informacje (m.in. rocznik) mają charakter poglądowy. Dostarczany towar może odbiegać wizualnie od przedstawionego na fotografii.
    • Pere Ventura Cava  Brut  Reserva 0,75l - 1
    • Pere Ventura Cava  Brut  Reserva 0,75l - 2

    Pere Ventura Cava Brut Reserva 0,75l

    Review (0)
    74,99 zł
    Wino jest kupażem trzech szczepów: Xarello (35%), Macabeo (30%) oraz Parellada (35%). Ma słomkowo-żółtą barwę z zielonkawymi i złotymi refleksami. Musowanie jest trwałe i energiczne, tworzące elegancką pianę na tafli trunku. W nosie otwiera się delikatnym, wiosennym wręcz bukietem o aromatach świeżych cytrusów i kwiatów pomarańczy z nutą migdałów i niuansem prażonego dębu. Na podniebieniu doskonale zrównoważone, świeże dzięki naturalnej kwasowości i z owocowym posmakiem z subtelną nutą dębu.

    " />

    Wino jest kupażem trzech szczepów: Xarello (35%), Macabeo (30%) oraz Parellada (35%). Ma słomkowo-żółtą barwę z zielonkawymi i złotymi refleksami. Musowanie jest trwałe i energiczne, tworzące elegancką pianę na tafli trunku. W nosie otwiera się delikatnym, wiosennym wręcz bukietem o aromatach świeżych cytrusów i kwiatów pomarańczy z nutą migdałów i niuansem prażonego dębu. Na podniebieniu doskonale zrównoważone, świeże dzięki naturalnej kwasowości i z owocowym posmakiem z subtelną nutą dębu.

    Ilość:

    Do darmowej dostawy brakuje 190,00 zł

    Piwnice pełne Cavy

    Pere Ventura Vendrell to właściciel założonej w 1992 roku firmy Pere Ventura a także przedstawiciel winiarskiej rodziny, która od 1845 roku zajmuje się uprawą winorośli, a od początku XX wieku także produkcją Cavy. Winiarnia Pere Ventura robi imponujące wrażenie – zbudowana w nowoczesnym stylu, skryta niemal w całości pod ziemią z kilkukilometrowymi piwnicami. Nie sama winiarnia, lecz także wina w niej tworzone robią wrażenie, a zwłaszcza te długo dojrzewające (powyżej 4 lat) na osadzie. Wraz z niemal milionem butelek Cavy rocznie tworzone są tam również wina spokojne, nowoczesne, starzone w beczkach i z niską kwasowością, lecz sporą elegancją.

    Hiszpańskie wino musujące

    Cava to hiszpańskie, słynne na całym świecie wino musujące powstające za pomocą Metody Klasycznej, zwanej również Metodą Szampańską. Metoda ta polega na tym iż drugą fermentację (tę, podczas której powstają bąbelki) wino przechodzi w szczelnie zamkniętych butelkach. Do produkcji Cavy wykorzystywane są lokalne odmiany białej winorośli, takie jak Macabeo, Parellada i Xarello. Nazwa wina pochodzi z języka katalońskiego, od słowa oznaczającego „piwnicę na wino”.

    Staranne wykonanie

    Owoce, które zostały wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic położonych w Dolnym oraz Centralnym Penedes, uprawianych w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Winnice te charakteryzują się ubogimi, głębokimi i dobrze zdrenowanymi glebami oraz położeniem na wysokości 250 metrów n.p.m. Zebrane winogrona są odszypułkowane i wyselekcjonowane, a następnie schłodzone do około 14-15⁰C przed miękkim prasowaniem. Po tym procesie moszcz winny każdej z trzech odmian poddany jest oddzielnej fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 16-18⁰C. Po fermentacji wina są ze sobą mieszane i umieszczane w butelkach w celu drugiej fermentacji zgodnie z metodą szampańską. Wina leżakują od 15 do 18 miesięcy na naturalnym osadzie w podziemnych piwnicach winiarni.

    Musujące, białe, wytrawne, o aromacie kwiatu pomarańczy i migdałów

    Wino jest kupażem trzech szczepów: Xarello (35%), Macabeo (30%) oraz Parellada (35%). Ma słomkowo-żółtą barwę z zielonkawymi i złotymi refleksami. Musowanie jest trwałe i energiczne, tworzące elegancką pianę na tafli trunku. W nosie otwiera się delikatnym, wiosennym wręcz bukietem o aromatach świeżych cytrusów i kwiatów pomarańczy z nutą migdałów i niuansem prażonego dębu. Na podniebieniu doskonale zrównoważone, świeże dzięki naturalnej kwasowości i z owocowym posmakiem z subtelną nutą dębu.

    Na wyjątkowe okazje i na co dzień

    Pere Ventura Cava Brut Reserva to wino, które doskonale sprawdzi się jako trunek serwowany w wyjątkowych okolicznościach, a także jako towarzysz niezobowiązującej kolacji z przyjaciółmi i rodziną. W roli aperitifu sparuje się z hiszpańskimi wędlinami i owocami morza w tempurze. Do dania głównego łączyć z sałatką Caesar, quiche lub jajkami po benedyktyńsku. Będzie odpowiednie także z deserem w postaci kruchych herbatników, ciast z ciasta francuskiego i słodkich wypieków o waniliowym aromacie. Najlepiej posmakuje dobrze schłodzone do temperatury około 6-8⁰C.

    Prawdziwa elegancja

    Zielonkawa butelka o smukłym kształcie, dedykowana winom musującym, reprezentuje elegancki i nowoczesny styl. Długa szyjka obleczona została wyróżniającym się kapturem w elegancki złoto- czarny deseń stworzony z maleńkich rombów, które zakończone są częścią o gładkim czarnym tle ze złotą nazwą producenta. W środkowej części butelki umieszczono niewielką okrągłą etykietę z logotypem marki, natomiast w dolnej części wąską, prostokątną etykietę w kolorze białym z tłem w romby, na której umieszczono drobne informacje – typ wina oraz jego nazwę.

    PVE-BWT-CPRBR-N-754

    Opis

    KOLOR
    Białe
    POJEMNOSC
    0,75 l
    ALKOHOL
    11,50 %
    RODZAJ
    Musujące / Wytrawne
    REGION
    Catalonia/Cava DO
    SMAK
    wytrawne
    STYL
    średnie
    APELACJA
    Cava DO
    KRAJ
    Hiszpania
    PRODUCENT
    Pere Ventura
    SZCZEP
    35% Macabeo, 35% Xarel-lo, 30% Parellada
    ZOBACZ PODOBNE
    Macabeo, Parellada

    Specyficzne kody

    Nowy produkt

    Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!

    Napisz recenzję
    Pere Ventura Cava  Brut  Reserva 0,75l

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    16 innych produktów w tej samej kategorii: