+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
TBILISI PEAK SEMI SWEET RED ALAZANI VALLEY 0,75L
Tiflis Vini Pogreby od ponad 20 lat zajmuje się produkcją prawdziwych gruzińskich win za pomocą najnowszej technologii i starożytnej tradycji winiarskiej Gruzji. Produkty winiarni można znaleźć w wielu krajach na całym świecie m.in. w Polsce, Rosji, Niemczech, na Ukrainie i w U.S.A. Dzięki otwartości na nowe trendy winiarskie winiarnia tworzy różnorodne wina, które wpadają w różne gusta konsumenckie i tym samym wciąż poszerzają i tak już szerokie grono miłośników win od Tiflis Vini Pogreby.
Gruziński tradycyjny producent
Tiflis Vini Pogreby od ponad 20 lat zajmuje się produkcją prawdziwych gruzińskich win za pomocą najnowszej technologii i starożytnej tradycji winiarskiej Gruzji. Produkty winiarni można znaleźć w wielu krajach na całym świecie m.in. w Polsce, Rosji, Niemczech, na Ukrainie i w U.S.A. Dzięki otwartości na nowe trendy winiarskie winiarnia tworzy różnorodne wina, które wpadają w różne gusta konsumenckie i tym samym wciąż poszerzają i tak już szerokie grono miłośników win od Tiflis Vini Pogreby.
Alazani wino gruzińskie to klasyczny przykład sztuki winiarskiej z winnic otaczających wioskę Kardenakhi. Przypuszcza się też, że wino Alazani jest jednym z najstarszych trunków jakie kiedykolwiek powstały. Archeolodzy dopatrują się pozostałości enologicznych pochodzących z trzeciego tysiąclecia przed naszą erą.
Starożytna kraina winiarska
Kachetia to najlepszy region winiarski Gruzji, który znany był już w czasach starożytnych, tyle że pod nazwą Kolchida. Winiarskie tradycje sięgające czasów starożytnych w połączeniu z doskonałym klimatem – dużym nasłonecznieniem, żyzną glebą i odpowiednim nawodnieniem z rzeki Alazani – tworzą warunki wręcz idealne pod uprawę lokalnych gruzińskich winogron i tworzenie wspaniałych win.
Dlaczego Alazani, wino gruzińskie, wyróżnia się tak wyjątkowym smakiem? Wynika to z unikalnego terroir panującego na obszarze Kachetii. Panującym tam klimat waha się od subtropikalnego do suchego, stwarzając wymarzone wręcz warunki do uprawy winorośli. Region jest zdominowany przez niskie opady deszczu. Zdarzają się one głównie w miesiącach zimowych. Dlatego wino Alazani musi dobrze rosnąc w wymagających warunkach klimatycznych.
Alazani wino gruzińskie to także wyjątkowe gleby określane jako „cynamonowe”. Składają się one z piasku o czerwonawym odcieniu oraz węglanu wapnia. Tego rodzaju ziemia jest bogata w żelazo, które sprawia, że wino Alazani zyskuje niespotykaną głębię. Jednocześnie gleby w regionie Kachetii są bezwzględne dla roślin, które muszą rozwinąć naprawdę mocny i głęboki system korzeniowy, aby czerpać z ziemi składniki odżywcze. Dlatego winorośl rosnąca w obszarze Kachetii jest odporna na niesprzyjające warunki.
Gruziński „barwnik”
Saperavi to autochtoniczny szczep Gruzji, co oznacza, że jego uprawy mieszczą się jedynie w tym kraju i nie możliwym jest spotkać je w żadnym innym kraju na świecie. Swoją nazwę zawdzięcza owocom, które mają tak intensywny i ciemny kolor, że zostały nazwane „barwnikiem” – po gruzińsku „saperavi”. Szczep Saperavi określa się jako „teinturier” – grona mają tak wysoką zawartość antocyjanów, że sok z nich wyciśnięty wydaje się niemal czarny. Wino Alazani ma więc wyjątkowy, bardzo ciemny kolor.
Wino Alazani – Czerwone, półsłodkie, o aromacie ciemnych jagód
Wino zostało stworzone w 100% z owoców lokalnej odmiany Saperavi. Wyróżnia się typową dla szczepu ciemno-purpurową barwą z fioletowymi refleksami. W intensywnie owocowym bukiecie łączą się ze sobą aromaty jeżyn, borówek i jagód z domieszką dojrzałych śliwek węgierek. Na podniebieniu potwierdzenie bukietu, które objawia się intensywnie owocowym posmakiem jeżyn i śliwek z przyjemną harmonijną słodyczą i trwałością smaku, który utrzymuje się w ustach przez długi czas. Alazani wino gruzińskie świetnie nadaje się do spożywania samodzielnie ze względu na swój wyjątkowy smak, praktycznie pozbawiony kwasowości. Bukiet leśnych owoców otwiera jednak szerokie możliwości food pairingu.
Alazani, wino gruzińskie do deserów i sałatek
Tbilisi Peak Red Semi Sweet to doskonałe wino do serwowania wraz z deserami, np. czekoladowym ciastem z kremem mascarpone i świeżymi truskawkami lub waniliowymi lodami z sałatką owocową i owocową polewą. Sprawdzi się również w połączeniu z wytrawnymi sałatkami, np. sałatką ze szpinakiem, burakiem, orzechami włoskimi i serem Brie.
Alazani – wino gruzińskie i złota kvevri
Butelka utrzymana jest w eleganckim i stylowym wydaniu. Klasyczny kształt i czarne połyskliwe szkło komponuje się z czarną etykietą oraz czarnym kapturem obleczonym na szyjce. Na etykiecie w górnej części widnieje nazwa marki w złotym kolorze oraz równie złota kvevri, czyli naczynie do leżakowania wina pod ziemią. Pod rysunkiem naczynia umieszczone są informacje dotyczące trunku oraz herb Gruzji.
Gliniane amfory kvevri to naczynia przeznaczone do leżakowania wina, które powstały właśnie w Gruzji i są stosowane od tysięcy lat. Największe mogą mieć pojemność nawet kilku tysięcy litrów. Aby kvevri mogła spełniać swoje zadanie, należy zakopać je pod ziemią w celu utrzymywania właściwej do fermentacji wina temperatury.
Opis
- KOLOR
- Czerwone
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ALKOHOL
- 11%
- REGION
- Kachetti
- SMAK
- półsłodkie
- KRAJ
- Gruzja
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!