Fattoria dei Barbi Brunello Di Montalciano 0,75l
Barbi Brunello Di Montalcino to absolutny skarb. Czerwone, wytrawne wino wytwarzane w 100% z winogron szczepu Sangiovese. Produkowane od 1892 roku, wielokrotnie nagradzane, stanowi serce piwnicy Fattoria dei Barbi. Wino o wyjątkowo intensywnej rubinowej barwie z odcieniem ochry. Charakteryzuje się eleganckimi aromatami owoców dojrzałej wiśni, czarnych jagód oraz śliwek, z uroczą nutą fiołków, rozmarynu, tytoniu i białego pieprzu. W smaku jest pełne i gładkie, harmonijne i delikatnie taniczne. Trwałe i niezwykle świeże wykończenie wzbogaca smak a delikatnie mineralny finał dopełnia całość.
Fattoria dei Barbi Brunello Di Montalciano
Szlachecka rodzina z ręką do wina
Fattoria dei Barbi zapoczątkowana przez rodzinę Colombini uważana jest za prawdziwie pionierką winnicę we Włoszech. To właśnie Fattoria dei Barbi jako pierwsza w roku 1817 zaczęła produkować wina Brunello, jako pierwsza w roku 1937 sprzedawała swoje produkty za granicami państwa i jako pierwsza wypuściła na rynek Super Toskan w latach 60. XX wieku. Od tamtej pory winiarnia stanowi niedościgniony wzór dla producentów wina nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie.
„Serce” winiarni
Wino Brunello di Montalcino jest „sercem” Fattoria dei Barbi, które produkowane jest nieprzerwanie od roku 1892. Stanowi ono wizytówkę winiarni i najlepszy przykład wina w stylu Brunello.
Winogrona poddane chłodzeniu
Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic z regionu Montalcino, położonych na lekkim wzniesieniu od 300 do 500 metrów n.p.m. Po zbiorach kiście oddzielane są od łodyg i poddawane schłodzeniu do temperatury 16⁰C. Ten proces pomaga uzyskać większą ekstrakcję antocyjanów i polifenoli zawartych w winogronach. Następnie moszcz winny poddawany jest fermentacji alkoholowej przez 16-17 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Kolejno wino przechodzi drugą fermentację, tak zwaną malolaktyczną, podczas której zawarty w owocach kwas jabłkowi przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino przenoszone jest do beczek małej i średniej wielkości (2,25hl -15 hl) i starzone przez co najmniej 2 lata. Zanim zostanie wydane na rynek spędza w butelkach jeszcze kolejne 4 miesiące.
Idealny przykład Brunello di Montalcino
Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Sangiovese. Charakteryzuje się lśniącym, intensywnie rubinowym odcieniem. Bukiet otwiera się aromatami jagód i śliwek z pikantnym, różowym pieprzem, świeżymi ziołami, fiołkami i nutą rabarbaru. Soczyste w smaku, pikantne i o wyraźnej kwasowości. Przyjemności z degustacji dodają harmonijne taniny i trwały, długi posmak pozostający w przełyku.
Do serów i czerwonego mięsa
Najlepiej skomponuje się z duszoną dziczyzną w czerwonym winie z przyprawami korzennymi lub grillowanym stekiem z wołowiny w towarzystwie sosu z czerwonego pieprzu. Posmakuje także z deską twardych, aromatycznych serów typu Parmezan. Podawać lekko schłodzone, do temperatury 18⁰C.
Wino odpowiednie do starzenia
Barbi Brunello di Montalcino DOCG to wino, którego potencjał starzenia liczy się na 10-15 lat. Możesz więc cieszyć się nim krótko po zakupie lub wzbogacić butelką swoją domową piwniczkę. Doskonale sprawdzi się także jako prezent dla wyjątkowej osoby.
Włoska elegancja
Butelka przywodzi na myśl włoskie dekoracje w szlacheckich domach. Klasyczna butelka z ciemnego szkła i wyróżniający się czerwony kaptur na szyjce ze złotym zdobieniem. Do tego prostokątna, duża etykieta o granatowym tle z herbem rodziny Colombini, przedstawiającym cztery ptaki, krzyż i koronę. Nad herbem złota wstęga z nazwą winnicy. Całość oddaje niezwykłą elegancję i unikalność zamkniętego wewnątrz wina.
Brunello di Montalcino Fattoria dei Barbi
Głęboko czerwone brunello di montalcino wine to jedno z najlepiej rozpoznawalnych włoskich win na całym świecie. Prestiż tego toskańskiego trunku nieustannie rośnie tym bardziej, że wino montalcino idealnie nadaje się do leżakowania. Jego historia zaczęła się jednak niepozornie i zgoła niespodziewane.
Jakie są początku Brunello di Montalcino?
Choć trudno w to uwierzyć, aż do XIX wieku nazwa Montalcino była kojarzona z produkcją win białych oraz bąbelkowych. Dominującymi szczepami pry ich produkcji były moscatello (słynne muszkaty). Inwazja filoksery spowodowała jednak, że zaczęto poszukiwać szczepu o większej odporności. Tak zaczęła się masowa uprawa szczepu sangiovese grosso.
Brunello di Montalcino ma swoje początki w połowie XIX w., kiedy chemik oraz farmaceuta Clemente Santi poszukiwał idealnych sposobów na produkcję wina. Wytypował on najwyższej jakości grona sangiovese grosso, które miały wytyczać jakość na przyszłe lata. W 1865 roku pierwsza butelka wina z apelacją Brunello do Montalcino ujrzała światło dzienne. Od tamtej pory alkohol zaczął bardzo szybko zyskiwać rozgłos.
W latach 20. i 30. nadal bardzo niewielu winiarzy produkowało Brunello di Montalcino, a po drugiej wojnie światowej stało się ono prawdziwym trunkiem dla koneserów – niezwykle rzadkie i drogie rzadko kiedy pojawiało się na stołach. W 1980 roku Brunello di Montalcino otrzymało oznaczenie DOCG. Pozwoliło to na utrzymanie wyjątkowej jakości wynikającej z pochodzenia geograficznego.
Jakie aromaty są odczuwalne w Brunello di Montalcino?
Bukiet wina otwierają aromaty jagód, śliwek, ale też pieprzu, ziół i kwiatów. To wino o pełnej strukturze, soczyste, o wyraźnej kwasowości i zrównoważonych taninach. Przygotowywane wyłącznie ze szczepu sangiovese przez rodzinę Colombini stanowi jakość samą w sobie.
Brunello di Montalcino – cena. Ile kosztuje słynne włoskie wino?
Za butelkę Brunello di Montalcino przyjdzie zapłacić ponad 300 złotych. Jest to więc idealny trunek na prezent z okazji ważnego wydarzenia.
Opis
- PRODUCENT
- Fattoria dei Barbi
- KOLOR
- Czerwone
- RODZAJ
- Wytrawne
- SMAK
- wytrawne
- SZCZEP
- 100% Sangiovese
- STYL
- Pełne i bogate
- KRAJ
- Włochy
- REGION
- Toskania / Brunello di Montalcino DOCG
- APELACJA
- Brunello di Montalcino DOCG
- ALKOHOL
- 14,50 %
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ZOBACZ PODOBNE
- Sangiovese
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!