
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Stare tradycje połączone z nowoczesnym podejściem
Mimo iż CignoMoro rozpoczęła produkcję wina pod własną marką dopiero w roku 2001, tak naprawdę historia winiarstwa w rodzinie właściciela, Ciro Matichecchiego, rozpoczęła się już w roku 1921. To wtedy właśnie dziadek Ciro zakupił winnicę i rozpoczął w niej pracę oraz nieśmiałe próby produkcji wina. Po wielu latach w stronę uprawy winorośli zwrócił się jego wnuk, czego wynikiem jest właśnie CignoMoro. Jest to winiarnia, która zgrabnie łączy w sobie starą, włoską tradycję wyrobu wina z nowoczesną technologią produkcji i kosmopolitycznym podejściem do dystrybucji dzisiejszego właściciela.
Jedno z najlepszych miejsc pod uprawę winogron
Półwysep Salento, na którym znajduje się winiarnia, jest częścią wspaniałego regionu Apulii, położnej na dalekim południu Włoch. Znajduje się on dokładnie między dwoma morzami, które wraz z południowym gorącym słońcem tworzą wspaniałe warunki pod uprawę winnej latorośli. Duże nasłonecznienie, żyzne gleby i morska bryza to mieszanka cech klimatu, która sprawia, że winogrona są doskonale dojrzałe, słodkie, soczyste i oddają równie doskonałe wina.
Lokalny szczep Apulii
Bianco di Alessano, z którego wyprodukowano wino to lokalny i endemiczny szczep Apulii, czyli taki, którego uprawy znajdują się jedynie w tym miejscu na całym świecie. Najczęściej występuje w winach kupażowanych, dopiero od niedawna zaczęto wydawać na szeroki winiarski rynek wina monoodmianowe tego szczepu. Daje wina o kremowej konsystencji i owocowych aromatach.
Winogrona zbierane są ręcznie i delikatnie prasowane. Po dokładnym zmiażdżeniu moszcz winny fermentuje w beczkach z dębu francuskiego i leżakuje na osadzie przez 3 miesiące. Po butelkowaniu spędza jeszcze 6 miesięcy na leżakowaniu w szkle, zanim zostanie wypuszczone na rynek.
Białe, wytrawne, o posmaku orzechów włoskich i migdałów
Wino wyprodukowano w 100% z owoców 30-letnich krzewów odmiany Bianco di Alessano. Charakteryzuje się żółtą barwą ze złocistymi refleksami. Bukiet otwiera się aromatami dojrzałych jabłek i cytrusów podkreślonych nutami masła i niuansami dymu. W ustach rozlewa się kremową konsystencją z posmakiem orzechów włoskich i migdałów, zrównoważonym świeżą nutą skórki z cytryny. Pozostawia na podniebieniu przyjemny smak migdałowego ciasta.
Z drobiem, owocami morza i serami
Komponuje się z daniami na bazie drobiu, np. smażoną na maśle piersią kurczaka w towarzystwie cytrynowego risotto lub pieczonej kaczki w marynacie miodowej z cząstkami pomarańczy i z dodatkiem gnocchi. Doskonale łączy się także z owocami morza, w tym z homarem, koktajlem krewetkowym i kalmarami z grilla oraz miękkimi serami typu Brie.
Zainspirowane winem
Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona została złotym kapturem na szyjce oraz jasno-kremową prostokątną etykietą ze złotymi napisami. Złoty kolor z pewnością zainspirowany został piękną barwą trunku. Na kapturze znajduje się nazwa producenta w ciemnym kolorze, natomiast na etykiecie główne miejsce zajmuje duża liczba „30” wskazująca wiek winorośli, z których pochodziły owoce do produkcji trunku.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!