Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
    Pio Cesare Barolo DOCG 0.75l
    Zdjęcia butelki wina oraz zawarte na nich informacje (m.in. rocznik) mają charakter poglądowy. Dostarczany towar może odbiegać wizualnie od przedstawionego na fotografii.
    • Pio Cesare Barolo DOCG 0.75l - 1

    Pio Cesare Barolo DOCG 0.75l

    Review (0)
    449,99 zł
    Ilość:

    This product has free shipping!

    Pio Cesare Barolo DOCG 0.75l

    Od ponad 100 lat – rodzina Pio Cesare produkuje wina dojrzewające w najsławniejszym regionie Włoch. Tradycja ta sięga roku 1881, kiedy to Pio Cesare nabył pierwsze winnice i rozpoczął uprawy w winnicach Barolo i Barbaresco. Obecnie prowadzony przez piątą generację Pio Boffa, był jednym z pierwszych producentów, którzy wierzyli w potencjał i jakość wspaniałych win z Piemontu i eksport do Wielkiej Brytanii. Nieustanne poświęcanie się indywidualności każdego z win regionu informuje o wyborach Pio w winnicach i piwnicach. Stosuje filozofię "minimalnej interwencji" do produkcji wina, tworząc wina, które rok po roku zaliczane są do najlepszych win na świecie.

    Barolo-Wino Królów

    Wino Barolo (ang. Barolo Wine) zyskało sobie przydomek „Wino królów” i nie ma w tym ani krztyny przesady. Obecnie jest to jeden z najlepiej rozpoznawalnych czerwonych win na całym świecie i jednocześnie najbardziej szlachetną „twarz” szczepu Nebbiolo.

    Wino Barolo wyjątkowe o długiej tradycji.

    Od ponad 100 lat – rodzina Pio Cesare produkuje wina dojrzewające w najsławniejszym regionie Włoch. Tradycja ta sięga roku 1881, kiedy to Pio Cesare nabył pierwsze winnice i rozpoczął uprawy w winnicach Barolo i Barbaresco. Obecnie prowadzony przez piątą generację Pio Boffa, był jednym z pierwszych producentów, którzy wierzyli w potencjał i jakość wspaniałych win z Piemontu i eksport do Wielkiej Brytanii. Nieustanne poświęcanie się indywidualności każdego z win regionu informuje o wyborach Pio w winnicach i piwnicach. Stosuje filozofię "minimalnej interwencji" do produkcji wina, tworząc wina, które rok po roku zaliczane są do najlepszych win na świecie.

    Barolo-wino i historia

    Wino Barolo pochodzi z wioski o tej samej nazwie, która znajduje się w pobliżu Piemontu. Położony w południowozachodnich Włoszech u podnóża Alp region jest nie tylko urokliwy, ale też stwarza idealne warunki do wzrostu winorośli.

    Choć szczep Nebbiolo ma swój początek w XIII w., tak naprawdę wino Barolo pojawiło się pod swoją nazwą dopiero w XIX w. Mniej więcej w tym samym czasie zaczęły rozpowszechniać się szklane butelki na wino. Wcześniej oferowano je w koszach.

    Tradycyjnie wino Barolo jest alkoholem o wysokiej zawartości alkoholu, a także dużym zagęszczeniu tanin i kwasowości, ale nie zawsze tak było. W XVIII w. dominowały alkohole słodsze, o owocowych nutach. Wynikało to z faktu, że fermentacja zatrzymywała się naturalnie w listopadzie i grudniu z uwagi na spadek temperatur.

    Dzisiaj nie da się już prześledzić tego, kiedy powstało pierwsze wino Barolo. Według legend tę zasługę przypisuje się jednak hrabiemu Camillo Benso, doświadczonemu winiarzowi (a także jednemu z liderów walki o zjednoczenie Włoch). Skorzystał on z pomocy francuskiego enologa, Louisa Oudarta, który pomógł mu zmodernizować techniki winifikacji w jego włościach.

    Nazwa wino królów pochodzi Emanuele Alberto Guerrieri nieślubny syn Wiktora Emanuela II i pierwszy król Włoch zapoczątkował winnicę w swojej posiadłości Fontanafredda. Dominowała tam właśnie uprawa szczepu Barolo, a winnica znana jest po dziś dzień.

    Barolo-wino i parowanie posiłków

    Ze względu na wysoką kwasowość oraz bogactwo tanin wino Barolo doskonale komponuje się z ciężkimi posiłkami bogatymi w tłuszcze. Sprawdzi się jako dodatek do smażonego steka, ale także deski pełnych, tłustych serów. Z kolei wegetarianie docenią połączenie Barolo z risotto na bazie grzybów.

    Jednym z polecanych połączeń jest podanie wina Barolo do Tajarin al Ragu. To makaron w kształcie wstążek podawany z wołowiną z dodatkiem sosu na bazie szałwii i przybrany truflami.

    Wino Barolo - jakie aromaty znajdziesz w butelce?

    Wino Barolo ma dobry potencjał starzenia się, a aromaty zmieniają się w butelce wraz z upływem czasu. Młodsze wina mają wyraźnie wyczuwalny zapach i posmak świeżych owoców, jak śliwki, maliny i czarne wiśnie. Taniny są w nich silnie odczuwalne. W miarę jak alkohol leżakuje w butelce, uwalniają się w nim aromaty smoły, trufli, wyschniętych różanych płatków. Z kolei taniny stają się słabiej wyczuwalne.

    Dlatego doświadczeni winiarze zalecają, aby do odczucia pełni walorów smakowych wina Barolo sięgać właśnie po dojrzałe roczniki, koniecznie z oznaczeniem DOCG, które świadczy o wyjątkowej i gwarantowanej jakości każdej butelki. Dojrzewanie wina zwykle trwa około 10 lat, aby uwolniło swój potencjał, ale na ten rezultat warto zaczekać.

    PIO-CWT-BAROL-N-325

    Opis

    KOLOR
    Czerwone
    POJEMNOSC
    0,75 l
    ALKOHOL
    14,00 %
    SMAK
    wytrawne
    STYL
    średnie
    APELACJA
    Barolo DOCG
    KRAJ
    Włochy
    PRODUCENT
    Pio Cesare
    SZCZEP
    100% Nebbiolo
    ZOBACZ PODOBNE
    Nebbiolo

    Specyficzne kody

    Nowy produkt

    Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!

    Napisz recenzję
    Pio Cesare Barolo DOCG 0.75l

    16 innych produktów w tej samej kategorii: