+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Pio Cesare Barolo DOCG 0.75l
Pio Cesare Barolo DOCG 0.75l
Od ponad 100 lat – rodzina Pio Cesare produkuje wina dojrzewające w najsławniejszym regionie Włoch. Tradycja ta sięga roku 1881, kiedy to Pio Cesare nabył pierwsze winnice i rozpoczął uprawy w winnicach Barolo i Barbaresco. Obecnie prowadzony przez piątą generację Pio Boffa, był jednym z pierwszych producentów, którzy wierzyli w potencjał i jakość wspaniałych win z Piemontu i eksport do Wielkiej Brytanii. Nieustanne poświęcanie się indywidualności każdego z win regionu informuje o wyborach Pio w winnicach i piwnicach. Stosuje filozofię "minimalnej interwencji" do produkcji wina, tworząc wina, które rok po roku zaliczane są do najlepszych win na świecie.
Barolo-Wino Królów
Wino Barolo (ang. Barolo Wine) zyskało sobie przydomek „Wino królów” i nie ma w tym ani krztyny przesady. Obecnie jest to jeden z najlepiej rozpoznawalnych czerwonych win na całym świecie i jednocześnie najbardziej szlachetną „twarz” szczepu Nebbiolo.
Wino Barolo wyjątkowe o długiej tradycji.
Od ponad 100 lat – rodzina Pio Cesare produkuje wina dojrzewające w najsławniejszym regionie Włoch. Tradycja ta sięga roku 1881, kiedy to Pio Cesare nabył pierwsze winnice i rozpoczął uprawy w winnicach Barolo i Barbaresco. Obecnie prowadzony przez piątą generację Pio Boffa, był jednym z pierwszych producentów, którzy wierzyli w potencjał i jakość wspaniałych win z Piemontu i eksport do Wielkiej Brytanii. Nieustanne poświęcanie się indywidualności każdego z win regionu informuje o wyborach Pio w winnicach i piwnicach. Stosuje filozofię "minimalnej interwencji" do produkcji wina, tworząc wina, które rok po roku zaliczane są do najlepszych win na świecie.
Barolo-wino i historia
Wino Barolo pochodzi z wioski o tej samej nazwie, która znajduje się w pobliżu Piemontu. Położony w południowozachodnich Włoszech u podnóża Alp region jest nie tylko urokliwy, ale też stwarza idealne warunki do wzrostu winorośli.
Choć szczep Nebbiolo ma swój początek w XIII w., tak naprawdę wino Barolo pojawiło się pod swoją nazwą dopiero w XIX w. Mniej więcej w tym samym czasie zaczęły rozpowszechniać się szklane butelki na wino. Wcześniej oferowano je w koszach.
Tradycyjnie wino Barolo jest alkoholem o wysokiej zawartości alkoholu, a także dużym zagęszczeniu tanin i kwasowości, ale nie zawsze tak było. W XVIII w. dominowały alkohole słodsze, o owocowych nutach. Wynikało to z faktu, że fermentacja zatrzymywała się naturalnie w listopadzie i grudniu z uwagi na spadek temperatur.
Dzisiaj nie da się już prześledzić tego, kiedy powstało pierwsze wino Barolo. Według legend tę zasługę przypisuje się jednak hrabiemu Camillo Benso, doświadczonemu winiarzowi (a także jednemu z liderów walki o zjednoczenie Włoch). Skorzystał on z pomocy francuskiego enologa, Louisa Oudarta, który pomógł mu zmodernizować techniki winifikacji w jego włościach.
Nazwa wino królów pochodzi Emanuele Alberto Guerrieri nieślubny syn Wiktora Emanuela II i pierwszy król Włoch zapoczątkował winnicę w swojej posiadłości Fontanafredda. Dominowała tam właśnie uprawa szczepu Barolo, a winnica znana jest po dziś dzień.
Barolo-wino i parowanie posiłków
Ze względu na wysoką kwasowość oraz bogactwo tanin wino Barolo doskonale komponuje się z ciężkimi posiłkami bogatymi w tłuszcze. Sprawdzi się jako dodatek do smażonego steka, ale także deski pełnych, tłustych serów. Z kolei wegetarianie docenią połączenie Barolo z risotto na bazie grzybów.
Jednym z polecanych połączeń jest podanie wina Barolo do Tajarin al Ragu. To makaron w kształcie wstążek podawany z wołowiną z dodatkiem sosu na bazie szałwii i przybrany truflami.
Wino Barolo - jakie aromaty znajdziesz w butelce?
Wino Barolo ma dobry potencjał starzenia się, a aromaty zmieniają się w butelce wraz z upływem czasu. Młodsze wina mają wyraźnie wyczuwalny zapach i posmak świeżych owoców, jak śliwki, maliny i czarne wiśnie. Taniny są w nich silnie odczuwalne. W miarę jak alkohol leżakuje w butelce, uwalniają się w nim aromaty smoły, trufli, wyschniętych różanych płatków. Z kolei taniny stają się słabiej wyczuwalne.
Dlatego doświadczeni winiarze zalecają, aby do odczucia pełni walorów smakowych wina Barolo sięgać właśnie po dojrzałe roczniki, koniecznie z oznaczeniem DOCG, które świadczy o wyjątkowej i gwarantowanej jakości każdej butelki. Dojrzewanie wina zwykle trwa około 10 lat, aby uwolniło swój potencjał, ale na ten rezultat warto zaczekać.
Opis
- KOLOR
- Czerwone
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ALKOHOL
- 14,00 %
- SMAK
- wytrawne
- STYL
- średnie
- APELACJA
- Barolo DOCG
- KRAJ
- Włochy
- PRODUCENT
- Pio Cesare
- SZCZEP
- 100% Nebbiolo
- ZOBACZ PODOBNE
- Nebbiolo
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!