+ 48 696 088 990 | pon-pt 8:30-16:30 | MEGA OKAZJE - WINA DO -50% - SPRAWDŹ!
+ 48 696 088 990 | pon-pt 8:30-16:30 | MEGA OKAZJE - WINA DO -50% - SPRAWDŹ!
SETTESOLI VERMENTINO 0,75L
Settesoli Vermentino, wino wegańskie, może być spożywane przez osoby, które wykluczyły ze swojej diety produkty odzwierzęce. Idealnie nadaje się dla wegan oraz wegetarian, ponieważ wyeliminowano z niego filtraty oraz koagulant pochodzenia zwierzęcego, zastępując je naturalnymi składnikami roślinnymi. W produkcji win wegańskich zamiast takich składników, jak białko jaja, krew bydlęca czy chityna wykorzystuje się m.in. glinkę bentonitową, kaolin, wapień czy nawet kazeinę (!) pochodzenia roślinnego.
Settesoli Vermentino-wino z promieniem słońca
Początki Cantine Settesoli sięgają grudnia 1958 roku, kiedy 68 sycylijskich winiarzy postanowiło połączyć siły i założyć spółdzielnię winiarską w Menfi. Wino wytrawne charakteryzuje się słomkowo żółtą szatą z zielonkawymi refleksami. W bukiecie dominują intensywne aromaty pigwy i brzoskwini. Usta są wyraziste i trwałe z owocowo-ziołowym posmakiem. Produkcja tego wina jest w pełni wegańska.
Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze w stalowych zbiornikach. Po fermentacji i odpoczynku w zbiornikach wino leżakuje przez co najmniej 3 miesiące w butelkach.
Choć nie ustalono jednoznacznie czy wina typu Vermentino pochodzą z Hiszpanii czy z Włoszech, obecnie uznaje się, że jest to drugi z wymienionych krajów.
Settesoli Vermentino-wino dla osób niespożywających mięsa
Settesoli Vermentino, wino wegańskie, może być spożywane przez osoby, które wykluczyły ze swojej diety produkty odzwierzęce. Idealnie nadaje się dla wegan oraz wegetarian, ponieważ wyeliminowano z niego filtraty oraz koagulant pochodzenia zwierzęcego, zastępując je naturalnymi składnikami roślinnymi. W produkcji win wegańskich zamiast takich składników, jak białko jaja, krew bydlęca czy chityna wykorzystuje się m.in. glinkę bentonitową, kaolin, wapień czy nawet kazeinę (!) pochodzenia roślinnego.
Przygotowane w 100% ze szczepu Vermentino, którego grona zrywane są pod koniec sierpnia. W efekcie uzyskuje się trwałe i długo odczuwalne nuty na podniebieniu smakujące nutami pigwy i brzoskwini. Alkohol wyróżnia się wyraźną kwasowością, a niekiedy nawet delikatnie słonym posmakiem.
Settesoli Vermentino i smak owoców morza
Pomimo iż Settesoli Vermentino jest produkowane jako wino wegańskie, idealnie paruje się z owocami morza. Wypróbuj połączenie krewetek z arbuzem, imbirem oraz sokiem z limonki. Atrakcyjną alternatywą będzie też dodania krewetek królewskich do sałatki ziemniaczanej.
Producent rekomenduj spożywanie Settesoli Vermentino w towarzystwie marynowanej ośmiornicy. Z kolei weganie docenią walory smakowe płynące z połączenia tego wina z omletem na bazie świeżych warzyw i jaj. Dla uzyskania pełnego bukietu aromatów wino Vermentino powinno być spożywane w temperaturze między 10 a 12 stopni Celsjusza.
Butelka Settesoli Vermentino-wino pełne blasku
Na etykiecie Settesoli Vermentino można odnaleźć grafikę nawiązującą do skarbów Morza Śródziemnego. Znajdziemy na niej żółwie, ryby, ale także cytryny otoczone zielonymi liśćmi. Prosta i przejrzyście zaprojektowana już na pierwszy rzut oka kojarzy się z winem lekkim i przyjemnym w odbiorze.
Opis
- KOLOR
- Białe
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ALKOHOL
- 13%
- SMAK
- wytrawne
- KRAJ
- Włochy
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!